Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości trasy nad trasą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
peter_pieper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) peter_pieper » 27.01.2012 13:16

[quote="michael_tureck"]86-ką jechałem raz - wracając z Chorwacji. Powiem tak: miłośnikom wrażeń polecam - droga jest dość kręta, biegnie jak w Polsce przez środek małych miejscowości, dużo TIRów, koleiny wypełnione wodą (w czasie ulewy jechałem) słowem metafizyka jest w tej drodze, ale podróżowanie nie. :D
Natomiast nie o tym chciałem, tutaj są liczone różnice w kosztach podróżując jedną i drugą drogą, ale nikt nie policzył kosztów "pakowania się w kłopoty" - najechań furmanek, przejechania rowerzysty, mandatów policji drogowej (która na "kombinowankach" łapie nie tylko za prędkość ale ogólnie za różne rzeczy - co na autostradzie nie ma miejsca) więc osobiście drogami typu 86 nie podróżuję, bo urlop jest za krótki żeby z TAXówkarzem węgierskim pisać oświadczenia na rogu ronda kto miał pierszeństwo ;-) że takiej metafory użyję;

Podpisuje sie pod tym obiema rekami;Pzdr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2012 13:32

franko napisał(a):
Amikol napisał(a):szybciej przez Cieszyn( min 30 -40 min)

Szybciej i wygodnie.
Mała uwaga tylko.
W 2010 była przebudowa drogi z Cieszyna na Żylinę i dużo ograniczeń. Mimo to i tak lepsza niż przez Zwardoń.
PZDR.

Jest alternatywa - Leszna Górna.

:D
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 27.01.2012 13:49

Jacek S napisał(a):
franko napisał(a):
Amikol napisał(a):szybciej przez Cieszyn( min 30 -40 min)

Szybciej i wygodnie.
Mała uwaga tylko.
W 2010 była przebudowa drogi z Cieszyna na Żylinę i dużo ograniczeń. Mimo to i tak lepsza niż przez Zwardoń.
PZDR.

Jest alternatywa - Leszna Górna.

:D

Tak Jacku, tylo i tak musisz dobić do E75,
a na odcinku od Cieszyna do granicy ze Słowacją były te roboty.
Może już skończyli.
Plusem Lesznej jest ominięcie Cieszyna.
PZDR
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 27.01.2012 14:13

Powiem wam tylko tyle- trasą przez zachodnie Węgry jechałem wiele razy. Przejazd droga 86 jest BEZPROBLEMOWY. Jest to normalna droga jakich wiele w Polsce. Ci co piszą o jej tragicznym stanie i wielkich problemach z przejazdami kolejowymi i ograniczeniami prędkości to chyba polskie drogi znają tylko z opowieści i porównują "86" do chorwackiej autostrady. Jeśli wybierać pomiędzy autostrada Węgierską (jechałem 2 razy) i "86" to wolę "86".
1. oszczędzam ~ 200km w jedna stronę.
2. oszczędzam na winiecie na Węgrzech
3. odpoczywam od autostrady
4. czas przejazdu jest taki sam
Mimo wszystko w tym roku wybieram sie trasą DeLux. Chciałem zobaczyć czy faktycznie bedzie szybciej i przyjemniej.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.01.2012 15:01

W kierunku Żyliny jeżdżę często, niekoniecznie w drodze do Chorwacji. Próbowałem już wszystkich wariantów: przez Zwardoń, przez Cieszyn, przez Leszną a także przez Wisłę i Jasnowice. Mimo to nie potrafię powiedzieć jednoznacznie która jest najlepsza. Nieprawdą jest, że przez Cieszyn zyskujesz 30-40 min. Czas przejazdu jest podobny a nawet zdarzyło mi się, że przez Cieszyn jechałem sporo dłużej.

Dużo zależy od pory dnia, dnia tygodnia, pory roku i ewentualnych robót drogowych.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.01.2012 22:54

franko napisał(a):a na odcinku od Cieszyna do granicy ze Słowacją były te roboty.
Może już skończyli.

Dawno skońćzyli!!

Jechałem w lipcu ubiegłego roku - po robotach nie ma już śladu, a jest piękna nowa obwodnica. Szkoda tylko, że jednopasmowa, ale ruch idzie płynnie.
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 28.01.2012 13:49

A ja tam będę oryginalny. Kupuję mapę na stacji paliw lub w księgarni i ją studiuję!! A tak na serio to drogę przez Leszną polecam, jednak ja jestem ze Skoczowa także do Lesznej 10 minut Wiślanką, wszystko jest oznaczone znakami. 8O Potem śmigam przez Trzyniec>Mosty u Jaklonkova>Cadca>Zlina>Bratysława>86>Redics>Dolga Vas>Cakovec i na południe Cro ;)
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.01.2012 14:46

Przepiękny wątek porównujący śliwki, jabłka z gruszkami i daktylami... :D :roll:
Ja rozumiem, że Wschód RP pojedzie przez Węgry, ale Zachód 8O
Nic nie rozumiem...

Ruszając powiedzmy z Wrocławia do Pakostane, około 1050 km jestem w ciągu 11h.
Nic dodać, nic ująć.
Po co więc kombinacje? :wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 29.01.2012 08:22

FUX napisał(a):Przepiękny wątek porównujący śliwki, jabłka z gruszkami i daktylami... :D :roll:
Nic nie rozumiem...

Nic dodać, nic ująć.

Zgadzam się w 100%. Wyjeżdżając z Wrocławia na Pag, kieruję się cały czas w linii prostej na Ołomuniec, Brno, Wiedeń, Graz, potem objazd Słowenii i w Chorwacji na Zagrzeb i jestem w domu. 1000 km z tego 640 na autostradach przejechane w 12 godzin. Jadąc przez Słowację i Węgry robi się 1200 km z tego 710 na autostradach ale czas się wydłuża do 14 godzin. Więc oprócz celów turystycznych wybór jest prosty.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 27.02.2012 13:15

franko napisał(a):Od Zwardonia do Cadcy mogiła!!!!!
Wąsko, kręto i dziurawo.
PZDR.

Cześć

Skąd masz informacje o dziurach?
Mam zamiar w tym roku na długi weekend tamtędy jechać, a nie przez Cieszyn od kiedy autostrada A4 Kraków Katowice podrożała...
Trochę mnie przeraziłeś ta informacją że dziurawo.
To że kręto to wiem bo jechałem :)

POzdrav
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 27.02.2012 13:28

tamtam napisał(a):
Wąsko, kręto i dziurawo.
PZDR.

Cześć

Mam zamiar w tym roku na długi weekend tamtędy jechać, a nie przez Cieszyn od kiedy autostrada A4 Kraków Katowice podrożała...

POzdrav

TamTam
Informacje podane są z końca czerwca 2010r.
Było faktycznie fatalnie. Jazda do tego odbywała się w silnym deszczu.
Może od tego czasu coś się zmieniło. Ja jednak watpię.
Może ktoś z Cro-maniaków ma nowsze informacje o tym odcinku i się
odezwie na forum.
PZDR.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.02.2012 13:39

tamtam napisał(a):
Wąsko, kręto i dziurawo.
PZDR.

Cześć

POzdrav

W ubiegłym roku jechałem tą drogą kilka razy (niekoniecznie do Cro) i powiem szczerze, że trochę wybojów jest ale na pewno nie więcej niż na naszych drogach.
repi1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) repi1 » 09.03.2012 11:33

sviva napisał(a):
FUX napisał(a):Przepiękny wątek porównujący śliwki, jabłka z gruszkami i daktylami... :D :roll:
Nic nie rozumiem...

Nic dodać, nic ująć.

Zgadzam się w 100%. Wyjeżdżając z Wrocławia na Pag, kieruję się cały czas w linii prostej na Ołomuniec, Brno, Wiedeń, Graz, potem objazd Słowenii i w Chorwacji na Zagrzeb i jestem w domu. 1000 km z tego 640 na autostradach przejechane w 12 godzin. Jadąc przez Słowację i Węgry robi się 1200 km z tego 710 na autostradach ale czas się wydłuża do 14 godzin. Więc oprócz celów turystycznych wybór jest prosty.

Witam

Googiel podaje:
Trasa Wrocław - Zagrzeb
1. Przez Austrię i Słowenję: 862 km
2. Trasa przez Węgry ROUTE 86: 851 km

Więc jak widać jadąc z zachodniej Polski wcale nie wychodzi więcej km jadąc 86-stką.

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.03.2012 11:40

A ile autostrad i jaki czas przejazdu?
repi1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) repi1 » 09.03.2012 11:47

Tego nie wiem. Chodziło o to, że koledzy pisali o dużych różnicach w km jadąc z zachodniej Polski. Jak widać jadąc z Wrocławia do Zagrzebia możemy wybierać w obu trasach nie bojąc się, że nadłożymy kilometrów.

Ja planuje jechać we wrześniu pierwszy raz i na 95% pojadę trasą 86 przez Węgry a później starą jedynką w CRO. Ale taki już jestem, że lubię kombinować, a jak coś się skopie to zachowuje spokój mówiąc sobie że widocznie tak miało być :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

O wyższości trasy nad trasą - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone