Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości trasy nad trasą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 06.06.2013 13:00

Raul73 napisał(a):
DCK napisał(a):
Doczytałeś do końca? :wink: Chodzi mi o to żeby ominąć Słowenię (a właściwie granice),

Przecież obok MAcelj masz 2 inne przejścia

a po drugie czy jest szybciej i krócej przez Lenart? hmmmmmmmmmmm

http://goo.gl/maps/PbeRy vs. http://goo.gl/maps/hf2fa

Patrzę na te twoje mapki i patrzę - i cały czas wychodzi mi przez Lenart i bliżej, i szybciej. :D

http://goo.gl/maps/Ra1OW tak właściwie powinno być czyli 6km dalej i 12 min dłużej; 2 lata temu jadąc od strony Balatonu w Letenye również w lipcu o podobnej godzinie (7 rano) nie było kolejek, tak samo wjazd w Lučko był pusty. Znajomi, którzy wjeżdżali od słoweńskiej strony stali w 1,5 godzinnym korku (nie było wypadku).
Zresztą jak przejadę jako pierwszy ta trasa będę mógł opisać wrażenia :boss: Tak sobie myślę, że te 3 godzinki odpoczynku od autostrady będą miłym urozmaiceniem.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 07.06.2013 11:21

DCK napisał(a):
Raul73 napisał(a):
DCK napisał(a):
Doczytałeś do końca? :wink: Chodzi mi o to żeby ominąć Słowenię (a właściwie granice),

Przecież obok MAcelj masz 2 inne przejścia

a po drugie czy jest szybciej i krócej przez Lenart? hmmmmmmmmmmm

http://goo.gl/maps/PbeRy vs. http://goo.gl/maps/hf2fa

Patrzę na te twoje mapki i patrzę - i cały czas wychodzi mi przez Lenart i bliżej, i szybciej. :D

http://goo.gl/maps/Ra1OW tak właściwie powinno być czyli 6km dalej i 12 min dłużej; 2 lata temu jadąc od strony Balatonu w Letenye również w lipcu o podobnej godzinie (7 rano) nie było kolejek, tak samo wjazd w Lučko był pusty. Znajomi, którzy wjeżdżali od słoweńskiej strony stali w 1,5 godzinnym korku (nie było wypadku).
Zresztą jak przejadę jako pierwszy ta trasa będę mógł opisać wrażenia :boss: Tak sobie myślę, że te 3 godzinki odpoczynku od autostrady będą miłym urozmaiceniem.

Chyba zapomnieliście że Chorwacja wchodzi do Unii Europejskiej i w związku z tym oczekiwaniem na przekroczenie granicy przejmować się nie trzeba.
Odprawy graniczne będą na granicach z Bośnią - po to jest rozbudowywane przejście graniczne dla jadących do Dubrownika. Tutaj mogą być korki.
Jak byłem w Chorwacji tydzień temu to cały czas w Chorwackim radiu trąbili ile im jeszcze dni zostało do wstąpienia do EU...

Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.06.2013 13:59

tamtam napisał(a):

Chyba zapomnieliście że Chorwacja wchodzi do Unii Europejskiej i w związku z tym oczekiwaniem na przekroczenie granicy przejmować się nie trzeba.
Odprawy graniczne będą na granicach z Bośnią - po to jest rozbudowywane przejście graniczne dla jadących do Dubrownika. Tutaj mogą być korki.

Chyba zapomniałeś, że wejście do UE nie jest równoznaczne z wejściem do Strefy Schengen - do której Chorwacja póki co na razie nie wchodzi.

W związku z tym na granicach niewiele się po 1 lipca zmieni.

A przejścia graniczne na trasie do Dubrovnika już zostały oddane - kilka tygodni temu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2013 16:17

Zobaczymy, jak będzie z czasem odpraw,
na 100% znikają celnicy.
Chorwaci chcą wspólnej odprawy na granicy ze Słowenią i Węgrami. Rozmowy trwają.
Chorwacja chce być w 2015 w strefie Schengen.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 07.06.2013 17:06

DCK ciekawa alternatywa dla ominięcia granicy Slo/Hr, a i po autostradzie tyle samo (~150km) co tradycyjnie ze skrótem w Słowenii. Jednie nieco wyższa opłata w Hr. 8)
mirekk.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirekk. » 07.06.2013 17:23

Mili Cro-maniacy ;) dużo czytam o różnych trasach, każdy jedzie z innych miejsc - ma różne upodobania - ja sam nic z tego na ten moment nie wiem (za duży napływ informacji :) ) i stąd prośba. Co byście zmienili w mojej opcji https://maps.google.pl/maps?saddr=Tarn%C3%B3w&daddr=Budapest,+W%C4%99gry+to:%C5%BDivogo%C5%A1%C4%87e,+Chorwacja&hl=pl&ie=UTF8&ll=49.827353,22.560425&spn=3.143218,8.096924&sll=47.282956,18.605347&sspn=3.305318,8.096924&geocode=FcUf-wId8TdAASnH_8NSQ4M9RzEe9nL433Aazw%3BFbjC1AId64ciASnJz9TRNMNBRzFgER4MKcQABA%3BFUD-kgIdG-EFASm9KCctxPtKEzFSADZTUa0AJg&oq=zivogosce&mra=ls&t=m&z=8 trasy - dodam że wybieram się we wrześniu więc pewnie ruch mniejszy i problemu z odprawami na granicach raczej nie powinno być. Dzięki za wszelkie sugestie. Aaa przez Budapeszt chcę koniecznie bo raczej zatrzymamy się tam na jeden dzień - tylko zastanawiam się gdzie wtedy zrobić nocleg.

pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.06.2013 18:05

Alternatywa jest trasa przez BiH. Trochę krótsza kilometrowo i troch dłuższa czasowo. Wg mnie piękniejsza...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.06.2013 18:16

Bocian napisał(a):Alternatywa jest trasa przez BiH. Trochę krótsza kilometrowo i troch dłuższa czasowo. Wg mnie piękniejsza...

Ale to za rok, teraz 86-tką do Radoboj, Muzeum i na Peljesac.
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 10.06.2013 09:09

bzyq74 napisał(a):DCK ciekawa alternatywa dla ominięcia granicy Slo/Hr, a i po autostradzie tyle samo (~150km) co tradycyjnie ze skrótem w Słowenii. Jednie nieco wyższa opłata w Hr. 8)

"Przejechałem" sobie całą węgierską część trasy na Street View i oprócz kilkunastu kilometrów jakość drogi jest zadowalająca. Dla mnie priorytetem jest mały ruch, nie trzeba wtedy gonić na złamanie karku. Zastanawiam się tylko czy na starym przejściu w Letenye nie będzie kolejki zbyt dużej.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.06.2013 09:13

DCK - na starym przejściu to zazwyczaj są pustki. Ja tam na stacji INA zrobiłem sobie ok. 40-minutowy postój o północy - przez ten czas może ze 4 samochody minęły granicę. A wcześeniej, kiedy podjechałem pod szlaban, musiałem celnika klaksonem zbudzić - taki był "zapracowany" :mrgreen: :mrgreen:
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 10.06.2013 09:18

Raul73 napisał(a):DCK - na starym przejściu to zazwyczaj są pustki. Ja tam na stacji INA zrobiłem sobie ok. 40-minutowy postój o północy - przez ten czas może ze 4 samochody minęły granicę. A wcześeniej, kiedy podjechałem pod szlaban, musiałem celnika klaksonem zbudzić - taki był "zapracowany" :mrgreen: :mrgreen:

Wiesz ja planuje być tam w okolicach 6 rano więc może już nie będą spali ;)
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 10.06.2013 09:51

mirekk. Mam podobnie...
Więc raz jadę tak:
Obrazek
A innym razem tak:
Obrazek
mateuszsos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateuszsos » 10.06.2013 18:43

Witam w piątek wieczorem tj.14.06 pierwszy raz wybieramy się samochodem na Chorwacja w związku z tym iż jedziemy we dwójkę ,mam więcej czasu niż środków na koncie ,oraz auto w gazie ,postawiliśmy na trasę bez odcinków płatnych .Wyjeżdżamy z Bytomia w woj. śląskim na tygodniowy pobyt w miejscowości Fazana .Posługując się google maps. oraz podanym w pierwszym poście kalkulatorem otrzymaliśmy poniższą trasę :http://maps.google.pl/maps?client=opera&q=mapa+chorwacji&oe=utf-8&channel=suggest&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ei=FQe2UeS1MoayhAewg4HYAQ&ved=0CAsQ_AUoAg
Zwracam się z zapytaniem czy tą trasą rzeczywiście dojedziemy bezpłatnie,jak również o rady i opinie.Zastanawiam się również nad innym wariantem trasy przez Słowację i Węgry z pominięciem Czech.Co o tym myślicie ??
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.06.2013 18:46

popraw link bo cosik nie chodzi :wink:
mateuszsos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateuszsos » 10.06.2013 18:53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

O wyższości trasy nad trasą - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone