Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O tym jak to w czerwcu na Hvarze bywa...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 26.07.2017 16:12

Wszystko nadrobione i powiem, że to nie był stracony czas, tylko cudowny relaks :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 27.07.2017 07:42

dyzio74 napisał(a):Bez "lataruszki" ładne fotki wyjdą tylko jak jest płytko a do tego ładnie świeci nad wodą.
Jednak najciekawsze życie podwodne jest najczęściej troszkę głębiej, a tu bez doświetlenia nie zobaczymy kolorów.

Dokładnie tak jak piszesz. :)

dyzio74 napisał(a):Arturo/Roxi bardzo ładnie dobrane światełko - brawo.
Śliczne zdjęcia, ładne kolorki.

Dziękujemy. Chociaż, ja to tylko jestem obiektem do fotografowania. :oczko_usmiech:

Adek99 napisał(a):Nadrobiłem zaległości, Jelsa klimatyczna jak zwykle, a zdjęcia podwodne piękne :!:

Habanero napisał(a):Wszystko nadrobione i powiem, że to nie był stracony czas, tylko cudowny relaks :D

Witam serdecznie i dziękuję za miłe słowa. :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.07.2017 23:59

Janusz Bajcer napisał(a):
dyzio74 napisał(a):Bez "lataruszki" ładne fotki wyjdą tylko jak jest płytko a do tego ładnie świeci nad wodą.
Jednak najciekawsze życie podwodne jest najczęściej troszkę głębiej, a tu bez doświetlenia nie zobaczymy kolorów.

Na zdjęciu laluruszką było słońce i raczej płytko, bo nurkowanie z maską i rurką.

Czysta woda , czyste niebo i dobry fotograf :wink: , bo 80 % moich zdjęć na Wielkiej Rafie Barierowej robione było ze zbyt dużej odległości :oops:

Dwie różne rafy ( bariera i wewnętrzna ) , dwie różne głębokości ( około 5 m i około 2,5 - 3 ) , słońce takie samo , ten sam ocean :smo:

DSC00311...jpg

DSC00784...jpg

Pozdrawiam
Piotr
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 28.07.2017 04:19

I najlepszy fotograf, najlepszym sprzętem niewiele zrobi bez odpowiedniego światła.

DSC00311...jpg

Pierwsze zdjęcie Kolegi Piotra.
Piękny przykład różnicy w oświetleniu i tego o czym piszemy.
Górna i prawa cześć kadru - te krzaczaste koralowce nieźle oświetlone.
Dolna lewa cześć kadru ten sam krzaczasty koralowiec-widać, że troszkę głębiej i słabiej oświetlone - od razu inne słabsze kolorki

DSC00784...jpg

Drugie zdjęcie Kolegi Piotra.
Pięknie doświetlone koralowce, widać tu niewielką głębokość i mocno świeci nad wodą-prawie jak w akwarium ;).

Zdjęcia Roxi a raczej Artura to zupełnie co innego, jest tu większa głębokość i minimum oświetlenia naturalnego.
Widać ładne kolory i doświetlenie fotek lampami.
Na części fotek, wprawne oko wyłowi głębokość, co się przekłada na zanikające na krawędziach fotki kolory
(i najlepsze lampy nie zawsze doświetlają drugi plan zdjęcia lub to co jest dalej).
Im głębiej tym mniej światła naturalnego i tym mniej kolorów widzimy i my i aparat.
Zakładam, że na tej głębokości bez lampy było by bardzo kiepsko ze zdjęciami/kolorami.
Przy głębokości na jakie nurkują nasi Autorzy, fotki mają bardzo ładne kolorki a wiec ładnie dobrane lampy do aparatu.

pozdrawiam Krzysiek/dyzio
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.07.2017 08:34

piotrf ] piękna rafa! Ale bym tam szalała. :hearts:

dyzio74 napisał(a):Zdjęcia Roxi a raczej Artura to zupełnie co innego, jest tu większa głębokość i minimum oświetlenia naturalnego.
Widać ładne kolory i doświetlenie fotek lampami.
Na części fotek, wprawne oko wyłowi głębokość, co się przekłada na zanikające na krawędziach fotki kolory

Niektóre zdjęcia były robione na głębokości +40 metrów. Tam już wszystko jest niebieskie, albo niebiesko zielone.
Dziękujemy za miłe słowa o zdjęciach. Arturo cały czas próbuje czegoś nowego w ustawieniu lamp, a to dodatkowa lampa z czerwonym światłem, a to jeszcze coś innego... czasami się złości, że przez to nic z tego nurkowania nie ma, ale coś za coś. :mrgreen:
Gdyby jeszcze trochę pokombinować w jakimś programie graficznym, to pewnie byłoby o niebo lepiej, ale nie uznajemy takich komputerowych zdjęć podwodnych.
Ostatnio edytowano 28.07.2017 18:18 przez Roxi, łącznie edytowano 4 razy
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.07.2017 09:08

28 czerwca, środa: O podwodnej Św. Niedzieli.

Jak już nurkujemy, to nurkujemy. :)
Kolejny dzień, kolejne zejście pod wodę.
Tym razem jedziemy samochodem do Św. Niedzieli i tam, przy ławeczce klarujemy sprzęty i schodzimy pod wodę.

Obrazek

Obrazek

Płyniemy do kotwicy, która znajduje się coś na 35 metrach i cała pokryta jest małą rafką. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia można robić i tak (na zdjęciu Siwy we własnej osobie ;) ):

Obrazek

Drugiego nura robimy na pobliskich ściankach, też jest co oglądać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzie jest skorpena? :)

Obrazek

Obrazek

Bo węża to dobrze widać. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało nam się znaleźć maseczkę. Nazwa miejsca nurkowego w Św. Niedzieli nie wzięła się znikąd: secondhand :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koniec drugiego nurkowania.
Na kamp jak zwykle wracamy około południa. Kolację u Borko mamy zamówioną dopiero na 19, więc jest czas na krótką drzemkę w hamaku i szybkie plażowanie.
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 28.07.2017 09:28

Super zdjęcia! Stojąc na brzegu nie zdawałem sobie sprawy, że "TAM" są takie cuda!
W czasie zwiedzania Hvaru, znajomi nieraz usłyszeli "Tutaj Roxi też nurkowała" lub "A na tej wyspie Roxi ma swoją niebiańską plażę", "Wiecie, że ta konstrukcja opiera się pod wodą na workach - Roxi o tym opowiadała i nawet zdjęcia wrzuciła" itd... :mrgreen: :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.07.2017 10:07

Powtórzę się po raz kolejny: piękna ta podwodna Chorwacja :hearts: :hearts: :hearts:
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 28.07.2017 12:00

Zdjęcia bombowe :!: Niezły kamuflaż tej skorpeny.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 29.07.2017 08:42

Samoocena mi drastycznie spada, gdy widzę jak powinny wyglądać wakacje w Cro!!! :oops: :)

Fantastyczne obrazki, a ta skubana škarpina (bo tak też ją wołają) to piękny przykład mimikry.
Ciekawe po co się tak tajniaczy, bo ościste i pancerne to to jest wystarczająco..?

Second hand :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 29.07.2017 08:45

ooops! Właśnie mąż wytłumaczył, że ryba kamufluje się ,aby ofiara do niej podpłynęla :mrgreen:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 30.07.2017 05:33

Fajne zdjęcia. Ja to bym nura do wody nie dał bo jeszcze bym nie wypłynął. No ale koleżanka Roxi to co innego. W jej towarzystwie może bym się i odważył.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 30.07.2017 07:19

Roxi napisał(a):...małą rafką ;)

chyba ciągnie kogoś w Bieszczady? :oczko_usmiech:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.07.2017 07:37

pawel silesia napisał(a):Super zdjęcia! Stojąc na brzegu nie zdawałem sobie sprawy, że "TAM" są takie cuda!

Oj są, są. :hearts:
Św. Niedziela pod wodą jest piękna. Są fajne ścianki, jest trochę grotek, no i przy porcie worki pod słupami. ;)

beatabm napisał(a):Powtórzę się po raz kolejny: piękna ta podwodna Chorwacja :hearts: :hearts: :hearts:

Całkowicie się z Tobą zgadzam. :)

Adek99 napisał(a):Zdjęcia bombowe :!: Niezły kamuflaż tej skorpeny.

Na zdjęciach tego tak nie widać, ale była duża. Największą jaką widziałam do tej pory.

Katerina napisał(a):Second hand :mrgreen:

No! :D
Z racji tego, że do portu przypływa sporo łódek i ekipa lubi się wieczorem pobawić, to w wodzie lądują różne fajne rzeczy. Zawsze coś znajdziemy. :)

Katerina napisał(a):ooops! Właśnie mąż wytłumaczył, że ryba kamufluje się ,aby ofiara do niej podpłynęla :mrgreen:

I dlatego przypłynęliśmy. ;)

Ural napisał(a):Fajne zdjęcia. Ja to bym nura do wody nie dał bo jeszcze bym nie wypłynął.

Oj tam, trzeba spróbować. ;)

słoma79 napisał(a):chyba ciągnie kogoś w Bieszczady? :oczko_usmiech:

:oczko_usmiech:

Rafki to już w tamtym roku były, tym razem inna trasa mi w głowie. ;)
Muczne- Tarnica- Ustrzyki. :hearts:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.07.2017 07:52

28 czerwca, środa: Chwila na plaży.

Po nurkowaniu zawsze potrzebujemy trochę czasu na regenerację. Oprócz ulubionej czynności, czyli hamakowania, udało mi się spędzić parę chwil na naszej plaży.

Droga do (na) ;) :

Obrazek

Widok po drodze.

Obrazek

I bar, w którym w tym roku zasmakowałam w palačinkach. :hearts:

Obrazek

Idziemy dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na plaży jest sporo ludzi, ale udaje mi się znaleźć dla siebie otoczkowy kawałek podłogi. ;)

Obrazek

Bardzo lubię naszą lilową plażę, ale niestety zawsze jest na niej sporo ludzi, dlatego spędzamy na niej mało czasu. Wolimy poszukać sobie swojego zakątka. Tym bardziej, że wystarczy zejść nad wodę drogą, która prowadzi do miejsca gdzie wypływamy po gumiaka. Tam jest praktycznie pusto, a widoki nie gorsze. ;)

Wieczorem w zacnym gronie jedziemy do Bojanić Bad na pyszną rybkę, którą pokażę w następnym odcinku. ;)

Obrazek
Ostatnio edytowano 31.07.2017 07:54 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

O tym jak to w czerwcu na Hvarze bywa... - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone