Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

o której wyruszyć?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekr3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekr3 » 05.05.2011 18:44

My też jedziemy na hwar lecz wybieramy przeprawe z Drvenik na hvar i dalej do Zavala tańszy prom, częszcze kursy i czas przeprawy ok 35 minut.
Ostatnio edytowano 05.05.2011 21:56 przez slawekr3, łącznie edytowano 2 razy
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.05.2011 21:54

gemidow napisał(a):Kurcze. Z tego co widze to albo wy jakoś szybko jeździcie albo ja wolno.
(...)ok 14 byliśmy w Jankach (...) w Cieszynie bylismy ok 21

7h z Janek do Cieszyna?! Sorry, ale przez Poznań jechaliście? :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.05.2011 22:39

Faktycznie szybko jeździcie :) Mnie to wolniej idzie. Poznań-Orebic średnio 20-23 godziny. Na swoje usprawiedliwienie :) mam tylko to, że z racji podróżowania z małym dzieckiem często robimy przystanki i to czasem i półgodzinne, jeden zawsze dłuższy, około godzinny. I tak jakoś wychodzi czasowo tyle godzin :)
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 05.05.2011 23:03

Marsallah napisał(a):
gemidow napisał(a):Kurcze. Z tego co widze to albo wy jakoś szybko jeździcie albo ja wolno.

Ano jak widać. W zasadzie od razu po starcie był korek do Nadarzyna. Potem gdzies po drodze był mega korek bo jakis chyba jakiś mostek remontowali i ruch był kierowany na przeciwną jezdnie, więc tam godzinka to doszła a dalej tez jakoś specjalnie płynnie nie było. Jazda po Polsce w ciągu dnia tak sie często kończy.
W nocy jak jest pusto to może i uda sie pokonac taki odcinek w 4-5 godzin. Szybciej pewnei tez ale to już trzeba cisnąć. A w dzień srednia prędkość podróżna spada do ok 50-60km/h a to oznacza, że odcinek ok 400km pokonuje sie w 6-7 godz i wiele tego nie skrócisz, chyba że będziesz szalał po drodze ale to inna historia.
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 05.05.2011 23:54

Mario 1975 napisał(a):Cappek, ja jestem z Łodzi i trasę Łódź-Split i okolice robiłem 4 razy.
Zazwyczaj jeździłem trasą przez Słowację i Węgry do Cro.

Gdybyś miał ochotę na więcej informacji to daj znać (mogę dać Ci swojego maila, numer gg lub nr telefonu gdybyś chciał porozmawiać "live").
Pozdrav.

nie wybraliśmy jeszcze trasy na 100%, a jest to temat na osobną dyskusję, która zresztą się toczy w innych wątkach ;) ale jeśli będę mieć jakieś pytania (lub też główny kierowca naszej wycieczki) to się do Ciebie, Mario, odezwę ;)

jak widać, czas podróży zależy od bardzo wielu czynników i nie da się idealnie wycelować w godzinę na miejscu...
wyjedziemy zapewne rano, żeby też nie pędzić jak szaleni.

Mamy jedno doświadczenie z długą trasą - Łódź-Aarhus (Dania). 1100 km zajęło nam... 17h... bardzo długo, ale ruszyliśmy z domu o 22.00 po całym dniu na nogach, więc mam nadzieję, że jak do Splitu ruszymy po przespanej nocy, to wydolność za kierownicą wzrośnie, a czas się skróci...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.05.2011 09:20

gemidow napisał(a):
Marsallah napisał(a):

Ano jak widać. W zasadzie od razu po starcie był korek do Nadarzyna. Potem gdzies po drodze był mega korek bo jakis chyba jakiś mostek remontowali i ruch był kierowany na przeciwną jezdnie, więc tam godzinka to doszła a dalej tez jakoś specjalnie płynnie nie było. Jazda po Polsce w ciągu dnia tak sie często kończy.
W nocy jak jest pusto to może i uda sie pokonac taki odcinek w 4-5 godzin. Szybciej pewnei tez ale to już trzeba cisnąć. A w dzień srednia prędkość podróżna spada do ok 50-60km/h a to oznacza, że odcinek ok 400km pokonuje sie w 6-7 godz i wiele tego nie skrócisz, chyba że będziesz szalał po drodze ale to inna historia.

Hmm, jeżdżę tą trasą i w dzień i normą jest 3h20min. do Katowic, ale fakt - unikam godzin szczytu - staram się w Jankach być do południa, bo wtedy przejadę Cz-wę przed popołudniowym szczytem. Ale wcale nie kozaczę na drodze - zwalniam na ograniczeniach do 70 do jakichś 80-85 km/h, poza terenem zabudowanym rozpedzam się głównie między Piotrkowem a Cz-wą - tylko tam rozpędzam się ponad 130 km/h.

Wiesz, ja i tak - ze względu na małe dzieci i niechętnie siadającą za kółkiem kobietę - robię przystanek na spanie w Austrii, ale dodatkowo planuję przejechanie odcinka polskiego (najgorszego) albo w nocy albo w godzinach poza szczytem.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 09.05.2011 07:51

Realny czas przejazdu odc. W-wa - Piotrków w ciągu dnia dochodzi do 3h -dużo zwężeń w związku z przebudową DK8 do standardu S8 (termin zakończenia prac - maj/czerwiec 2012).
Ludzie kombinują np przez Grójec - Przysucha - Końskie - Radomsko.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.05.2011 10:43

bzyq74 napisał(a):Realny czas przejazdu odc. W-wa - Piotrków w ciągu dnia dochodzi do 3h -dużo zwężeń w związku z przebudową DK8 do standardu S8 (termin zakończenia prac - maj/czerwiec 2012).
Ludzie kombinują np przez Grójec - Przysucha - Końskie - Radomsko.

Hyhy, serio kombinują? Przecież znaczna część odcinka Przysucha - Końskie to masakra mazowiecko-świętokrzyską tarką asfaltową ;) Moim zdaniem nie opłaca się objeżdżać gierkówki, warto natomiast pojechać nią nocą (tudzież późnym wieczorem/o świcie). Wtedy odcinek do Piotrkowa pokonujemy w 1,5h.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi