Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

o której wyruszyć?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2011 18:09

Amikol napisał(a):Łódź -Cieszyn 4h ? cały czas 2 pasmówka a nie ma nawet 300 km chyba że korki

I co chwila ograniczenia do 70 km/h :twisted:

Ps. Planuję trasę na dwa dni. Pierwszego jadę jak najdalej się da, drugiego zostaje około 300-400 km i duże możliwości wycyrklowania w ustaloną-planowaną godzinę przyjazdu.
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 04.05.2011 19:55

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

Nawet jeśli jedzie się około 17-18h to i tak daje to w moim mniemaniu późną godzinę wyjazdu - 10.00. W Splicie 3.00-4.00 czyli trochę wcześniej niż prom. W rozkładzie jazdy promu jest napisane, że ten prom o 5.00 jest w pierwszej kolejności dla pojazdów towarowych. Ale chyba cały prom ciężarówek nie będzie chciał jechać? :P
10.00 to późna pora... pewnie z radości, ekscytacji, ciekawości i wielu innych i tak nie będziemy mogli spać :P przynajmniej ja.

Może to głupie pytanie, ale czy w kolejce na prom można spać i w ogóle ustawiać się w środku nocy? :P I czy kasy z biletami są czynne całą dobę czy jakiś czas przed pierwszym promem?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.05.2011 07:44

Możesz spać, tyle że jak kolejka ruszy to Cię będą omijać. Jak przyśpisz dłużej to Cię cała ominie i się nie załapiesz :wink:

Na promie też możesz spać ale zapewniam że nie dasz rady, bo pokusa poszukiwania widoków będzie silniejsza. Jeszcze jedna ważna rada. Zabierz z auta to co będziesz potrzebował na te 2 godziny morskiej podróży bo nie koniecznie będziesz miał możliwość dostępu/otwarcia bolida. Aparat, husteczki, kanapki, coś do picia, okulary p/słoneczne to tak w skrócie :wink:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.05.2011 07:49

cappek napisał(a):Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

Dodam Ci jeszcze jeden klocek do tej "godzinowej układanki".
Wyjazd ze Zwardonia o 10:00 w którąś niedzielę pod koniec sierpnia zaowocował pukaniem do drzwi kwatery w Tribunij o 01:00 w nocy, czyli 15h spokojnej, przepisowej jazdy z 2 dłuższymi postojami i bez korków.
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 05.05.2011 12:20

ja osobiście wyjeżdżam pomiędzy 17 a 18 jadę z czechowic dziedzic i na miejscu w marinie jestem kolo osmej zaznaczam ze nie szaleje na drodze spokojna jazda z postojami
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 05.05.2011 12:25

Ja przyszalałem w zeszłym roku :)
Wyjazd Gniezno przyjazd Malinska KRK...
Wyjazd 21.00 przyjazd 8.03, postój na zakup papierka na Węgry a tak cały czas but :wink:

Wyjazd w piątek (fakt że dosyć ostro padało i pusto na drodze)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 05.05.2011 12:34

Bercikrsl napisał(a):ja osobiście wyjeżdżam pomiędzy 17 a 18 jadę z czechowic dziedzic i na miejscu w marinie jestem kolo osmej zaznaczam ze nie szaleje na drodze spokojna jazda z postojami

co potwirdza długosć mojej jazdy ;) BB-Primosten 17.30-7.30 :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 05.05.2011 12:53

w ub. roku Katowice- Rogoźnica...18-8,30 po drodze 5-6 postojów (razem >1h) a od Szibenika powolutku z rozglądaniem się za apartamentem
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 05.05.2011 13:39

Cappek, ja jestem z Łodzi i trasę Łódź-Split i okolice robiłem 4 razy.
Zazwyczaj jeździłem trasą przez Słowację i Węgry do Cro.
Wydaję mi się, że ma tu jeszcze znaczenie fakt czy jedziecie na zarezerwowaną kwaterę czy będziecie szukać na miejscu.
Moje zdanie jest takie, że skoro jedziecie pierwszy raz to margines czasowy jest jak najbardziej wskazany ( jedziecie na urlop a nie na wyścigi), w przypadku dobrego czasu zawsze można sobie zrobić więcej przerw lub uciąć jakąś drzemkę (tym bardziej, że jedziecie bez noclegu).
Gdybyś miał ochotę na więcej informacji to daj znać (mogę dać Ci swojego maila, numer gg lub nr telefonu gdybyś chciał porozmawiać "live").
Pozdrav.
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 05.05.2011 13:43

W zeszłym roku o 16 wyjechaliśmy z okolic Krakowa i trasa Chyzne, Sahy, LEtenye i pozniej Karlovac, SLunj,Knin czyli ogolnie stara 1 ... i o godzinie 12:38 bylismy dokładnie na rondzie pod fontanna w Primostenie :) odejme sumarycznie 3h postojów co da 18h i godzine na postój w Budapeszczie bo ulewa była taka, że nic nie widziałem z tym, że Slovakia przepisowo, Wegry to samo ... i Chorwacja autostrada tylko do Karlovaca ... predkosci autostradowe 100km/h bo moim pierdzihuczkiem bałem się więcej, żeby się nei rozleciał ... (btw. rozleciał się i tak ale już w drodze powrotnej hehe):) Reasumujac czysta podróż trasą widokową zgodnie z przepisami i taś taś na autostradach = bite 16-17h.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 05.05.2011 14:13

Mili cromaniacy!.
Prawko mam od 35 lat i od tylu czymś się zawsze przemieszczam. Z doświadczenia wiem, że najlepiej podzielić długość trasy na prędkość podróżną, która wg moich wieloletnich obserwacji wynosi na drogach jednopasmowych 65-70km/h, na autostradach 90-110km/h + czas postojów, tankowań, kawek itp. Proste!!!! Oczywiście należy przewidzieć korki, granice i inne takie różne. Uważam, że przy każdych przejechanych 100km dołożenie marginesu 15 minut nie zaszkodzi. Sprawdzone wielokrotnie. Do CRO 1500km, rezerwa 2 godziny ( nie wliczam planowanych postojów, a jak jest opóźnienie właśnie nimi reguluję dalszą jazdę).
PZDR.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 05.05.2011 14:25

Kurcze. Z tego co widze to albo wy jakoś szybko jeździcie albo ja wolno.

Jak poprzednio jechałem do cro (W-wa>Orebic) to plan był taki że wyjedziemy ok 14 i ok 8-10 byc na miejscu. Wyszło tak że wyjechaliśmy planowo, bo ok 14 byliśmy w Jankach, ale przyjechalismy do Orebicia ok 15, więc wyszło na ponad 24h jazdy. Przerwy dłuższe bo ok 20-30minutowe były w Cieszynie (w Cieszynie bylismy ok 21) i juz na terenie Chorwacji (ok 2-3 w nocy) przed autostradą. A tak to praktycznie ciągła jazda choc spokojna i przepisowa nawet na autostradzie jechałem ok 115km/h. Fakt, że długo się zeszło z dojazdem do samego Orebicia, bo z tego co pamiętam to po zjeździe z autostrady jeszcze ok 5 godzin jazdy tymi krętymi drużkami.

Teraz planujemy wyjazd ok 9 rano by ok 8 rano być na Makarskiej. napewno będzie wiecej postojów bo jedziemy z małymi dziećmi i na dwa samochody. Ponadto planujemy postój na krótka drzemke ok 2 godz w połowie drogi ok godz 19-20 zanim dzieciaki pójda na dobre spać, bo jak pójdę spać to zamierzam byc wypoczęty by wtedy już jechac bez dłuższych przerw. Byc może uda nam się być na miejscu wczesniej ale nie przejmujemy sie tym. Najwyżej utniemy sobie krótka drzemke w oczekiwaniu aż gospodarze sie obudzą i będziemy mogli poszukac kwatery
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2011 17:01

Ja bym wyjechal po prostu 20 godzin wczesniej. Normalnie,jak pisza inni, 15h na trase 1500 km wystarczy ale skoro jedziecie pierwszy raz... . Ja jadac bardzo spokojnie na Pag (1080 km) potrzebowalem jakies 13-14h a wracajac na wariata prawie 2h mniej przy sprzyjajacych warunkach.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 05.05.2011 17:37

Zdecydowanie wyjechałbym wcześnie rano, nawet pełną dobę przed promem. Masz wtedy duży zapas czasu, który spożytkujesz na:

a) ewentualne stanie w korkach, awarię czy zmęczenie (skoro wcześniej nie jeździłeś tak daleko...);
b) jakiś obiadek, piwko (dla pasażerów rzecz jasna ;)), może drzemka, zakupy, spontaniczne zatrzymanie się w ładnym miejscu gdzieś na trasie.

Oczywiście, życzę, żeby spełniła się wersja b. Pojedziesz sobie na luzie, nie spoglądając na zegarek i czując, że już rozpocząłeś urlop ;). Na dodatek jadąc w dzień, możesz sporo pooglądać ciekawych miejsc na trasie, to też jest fajne, zwłaszcza za pierwszym razem.
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 05.05.2011 18:16

gemidow napisał(a):Kurcze. Z tego co widze to albo wy jakoś szybko jeździcie albo ja wolno.

Jak poprzednio jechałem do cro (W-wa>Orebic) to plan był taki że wyjedziemy ok 14 i ok 8-10 byc na miejscu. Wyszło tak że wyjechaliśmy planowo, bo ok 14 byliśmy w Jankach, ale przyjechalismy do Orebicia ok 15, więc wyszło na ponad 24h jazdy. Przerwy dłuższe bo ok 20-30minutowe były w Cieszynie (w Cieszynie bylismy ok 21) i juz na terenie Chorwacji (ok 2-3 w nocy) przed autostradą. A tak to praktycznie ciągła jazda choc spokojna i przepisowa nawet na autostradzie jechałem ok 115km/h. Fakt, że długo się zeszło z dojazdem do samego Orebicia, bo z tego co pamiętam to po zjeździe z autostrady jeszcze ok 5 godzin jazdy tymi krętymi drużkami.

Rok temu pokonałem tę samą trasę. Wyjazd w piątek ok. 6.30, po drodze jeden dłuższy (ok. 1h) przystanek i trzy-cztery krótsze (z czego dwa jedynie na zakup winietek). Warszawa-Cieszyn-Bratysława-Wiedeń-Graz. W Grazu bylismy ok. 17. Następnego dnia wyjazd z Grazu ok. 10.30. Graz-Ptuj-Zagrzeb-Ploce (ile się dało - autostradą)-Neum-Orebić, po drodze kilka przystanków (jeden dłuższy na obiad), w Orebiczu byliśmy ok. 22.
Ile tego wyszło? 22 h jazdy (z przystankami rzecz jasna, noclegu nie liczę)?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi