Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O której najlepej wyjechać do Cro z Warszawy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.07.2013 16:11

Jaka jest oszczędność czasowa jazdy przez Austrię, Słowenię. Mówię o sprzyjających warunkach drogowo pogodowych.
Jaka jest oszczędność w kilometrach + opłaty za winiety. W Słowenii winieta 30EUR więc sporo.
Mowa o wyjeździe z Warszawy.
Według google przez Austrię tylko 50km krócej.
windu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) windu » 23.07.2013 16:22

WItam .Ktoś może wybiera się w okolicę Dubrovnika 30.08 z okolic dolnego śląska?
pilach
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilach » 23.07.2013 18:07

Wszystko zależy jak kto jezdzi.Brac siły na zamiary.Ja latam na zmianę z małżonką.Jest blondynką która pomyka przez Czechy Austrię Słowenię ponad 1,5.Nawet jak śpię nigdy nie zabłądziła.Nocą leci dużo autek Polskich na Chorwację.Zawsze można podpiąc się pod kogoś.CB radio przydatne.
Riddick82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Riddick82 » 23.07.2013 21:19

Z napisał(a):
Riddick82 napisał(a):
wikol napisał(a):A jechał ktoś z Wawy przez Węgry? Jak wrażenia z jazdy ?

W tamtym roku jechałem w połowie sierpnia i wracałem też przez Węgry we wrześniu. Trasa nr 9 do Rzeszowa dalej Barwinek, Presov, Koszyce, Miszkolc, Budapeszt (obwodnica) nocleg nad Balatonem w Koroshegy, Zagrzeb, Brela. Najcięższy odcinek to Polska i Słowacja. Trzeba uważać na miśków u naszych południowych sąsiadów. Jak już wjedziesz do Madziarów, to od Miszkolca zaczyna się autostrada do Chorwacji. Od Miszkolca do Breli w zasadzie cały czas autostrada za wyjątkiem ostatnich 20/30 kilometrów. W zeszłym roku za Rzeszowem były roboty, ale czytałem, że już ukończyli, więc jakieś 30 minut może więcej będzie krócej.
W tym roku w planach również Brela i ta sama trasa z noclegiem nad Balatonem u Tereski :)
Pzdr

Widzę że Legionowo jeżdzi przez Węgry a Nowy Dwór przez Austrię :D :papa:

Węgry mimo dłuższej trasy przypadły mi do gustu, małżonce też. Może kiedyś zdecydujemy się przez Austrię :)
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 23.07.2013 21:38

Witam .
Mnie najbardziej sprawdził się wyjazd z Warszawy o 4 rano , zero korków na gierkówce , zjazd w Świerklanach do niewykończonej A1 , przez Skoczów do Cieszyna i póżniej Słowacja ( raz jechałem przez Czechy - porażka ) -Bratysława - Wiedeń - Gratz - ominięcie płatnych dróg Słowenia - ukochana CHORWACJA .
:papa:
koniu8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koniu8 » 23.07.2013 23:41

waldi-ia A można wiedzieć kiedy jechałeś :)
koniu8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koniu8 » 24.07.2013 21:19

Potwierdzone wyjeżdżam o 2 rano 4-go w Niedzielę
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2013 21:33

waldi-ia napisał(a):Witam .
Mnie najbardziej sprawdził się wyjazd z Warszawy o 4 rano , zero korków na gierkówce , zjazd w Świerklanach do niewykończonej A1 , przez Skoczów do Cieszyna i póżniej Słowacja ( raz jechałem przez Czechy - porażka ) -Bratysława - Wiedeń - Gratz - ominięcie płatnych dróg Słowenia - ukochana CHORWACJA .
:papa:

Jedziesz centralnie przez Żory?
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 24.07.2013 23:08

wikol napisał(a):Jaka jest oszczędność czasowa jazdy przez Austrię, Słowenię. Mówię o sprzyjających warunkach drogowo pogodowych.
Jaka jest oszczędność w kilometrach + opłaty za winiety. W Słowenii winieta 30EUR więc sporo.
Mowa o wyjeździe z Warszawy.
Według google przez Austrię tylko 50km krócej.

Trudno dokładnie określić jakie są różnice czasowe miedzy trasą przez Słowenię-Austrię-Czechy, a Słowację-Węgry-Cro.
W 1011 roku jechaliśmy ze znajomymi Z Chorwacji, oni pojechali tą pierwszą trasą, my ta drugą. Oni jedli obiad po drodze, tankowali odpoczywali, my też tankowalismy (często, bo zbiornik gazu mały), jedlismy i przez chyba 2,5 godziny walczyliśmy z BMW dwóch italiańców, którym chłodnica przeciekała. Pod Częstochową zmogło mnie zmęczenie i trochę zaspałem :)
Różnica w czasie była około 2 godzin na korzyść trasy przez Austrię (autostrady non stop).

W 2010r. jechaliśmy na Korczulę, bardzo nam zależało na dokładnej godzinie dotarcia na prom, więc spędziłem sporo czasu na obliczeniach czasu jazdy( czystej jazdy, bez przerw i tankowania) w róznych krajach. Wyszło mi takie coś:

[kraj]----[odleglość]----[śrdn prędk.]----[czas]

polska----400km----64----6h 15min

słowacja----250----89----2h 45min

węgry----350----100----3h 30 min

cro 530----116----4h 40 min

Po tym najlepszym jak mogłem planowaniu przy komputerze, okazało się, że przyjechaliśmy o około 3 godziny za wcześnie, więc planowanie to rzecz ważna, ale... :)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.07.2013 06:29

Coca-cola w Konzumie 2,5litra 12,99kuna a w knajpie 0,2litra 15-16kuna
koniu8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koniu8 » 25.07.2013 08:44

Z dzięki :)
koniu8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koniu8 » 26.07.2013 20:12

A kto z forumowiczów wybiera się do lub w okolice Dubrownika lub Baśkej Vody ??
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 28.07.2013 11:07

Rok temu z Pruszkowa wyjechaliśmy po meczu Polskich siatkarzy - czyli 22:30-23:00 jadąc przez Łódź. W Mikulovie czekał na nas kolejny samochód i wtedy już na dwa lecieliśmy. Około godziny 9:45 byliśmy w kolejce na prom Zigljen-Prizna.

W tym roku w ten piąteczek (2/08) wyjeżdżamy koło 21:30-22:00 również z Pruszkowa, a jedziemy na Makarską (Brela, Baśka Voda może Tucepi) :)
zobaczymy, na którą zajedziemy

w obu przypadkach wybieramy objazd autostrady na Słowenii - w Ptuj i Lenart można smacznie zjeść i pozwiedzać klimatyczne miasteczka ;)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 28.07.2013 11:55

Ja od siebie wyjeżdzam o 2-3rano i np. do Vodic na jednego kierowcę docierałem na 17-18 lecz w tym roku spałem w Mikulovie i stanowczo wolę tą opcję,w Mikulovie przy hoteliku fajna restauracja z przystępnymi cenami i smacznym jedzeniem dodam że zawsze jeżdżę z przyczepką jednoosiówką czyli w 15godzin da radę ogarnąć trasę tylko trzeba wyjechać w dobrych godzinach.Odkąd jeżdżę do Chorwacji czyli 2009rok nigdy-przenigdy nie stałem w korku :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 28.07.2013 19:01

koniu8 napisał(a):A kto z forumowiczów wybiera się do lub w okolice Dubrownika lub Baśkej Vody ??

Ja się wybieram albo do Baska Voda albo Tucepi.
Jadę z Warszawy przez Bratysławę i Węgry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi