napisał(a) kotbury » 24.07.2013 23:08
wikol napisał(a):Jaka jest oszczędność czasowa jazdy przez Austrię, Słowenię. Mówię o sprzyjających warunkach drogowo pogodowych.
Jaka jest oszczędność w kilometrach + opłaty za winiety. W Słowenii winieta 30EUR więc sporo.
Mowa o wyjeździe z Warszawy.
Według google przez Austrię tylko 50km krócej.
Trudno dokładnie określić jakie są różnice czasowe miedzy trasą przez Słowenię-Austrię-Czechy, a Słowację-Węgry-Cro.
W 1011 roku jechaliśmy ze znajomymi
Z Chorwacji, oni pojechali tą pierwszą trasą, my ta drugą. Oni jedli obiad po drodze, tankowali odpoczywali, my też tankowalismy (często, bo zbiornik gazu mały), jedlismy i przez chyba 2,5 godziny walczyliśmy z BMW dwóch italiańców, którym chłodnica przeciekała. Pod Częstochową zmogło mnie zmęczenie i trochę zaspałem
Różnica w czasie była około 2 godzin na korzyść trasy przez Austrię (autostrady non stop).
W 2010r. jechaliśmy na Korczulę, bardzo nam zależało na dokładnej godzinie dotarcia na prom, więc spędziłem sporo czasu na obliczeniach czasu jazdy( czystej jazdy, bez przerw i tankowania) w róznych krajach. Wyszło mi takie coś:
[kraj]----[odleglość]----[śrdn prędk.]----[czas]
polska----400km----64----6h 15minsłowacja----250----89----2h 45minwęgry----350----100----3h 30 mincro 530----116----4h 40 minPo tym najlepszym jak mogłem planowaniu przy komputerze, okazało się, że przyjechaliśmy o około 3 godziny za wcześnie, więc planowanie to rzecz ważna, ale...