Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O której na granicy Słoweńsko/Chorwackiej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 22.07.2010 07:45

Jestem za!!!
Niestety traf chciał, że wybieramy się do Crolandii z piątku na sobotę i ciekawa jestem o której godzinie jeszcze w miarę sprawnie przejedzie się przez granicę. :cry:
gpaul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gpaul » 22.07.2010 08:56

3 lipca 6 rano kolejka z Ptuja do granicy. 2 godziny czekania.
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 22.07.2010 10:11

Ojej jak dobrze :lol: :lol:
Właśnie udało nam się zmienić rezerwację. Jedziemy jednak w czwartek :P :lool:
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 22.07.2010 10:20

25.06, piątek godz. 3:30, chyba ze dwa samochody przede mną, więc czas oczekiwania góra 2-3 min. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.07.2010 07:41

Przejazd w niedzielę koło południa, granica SLO-CRO 3-5 samochodów.
Powrót środa; to samo.
Przejazd autostradą. Pozostaje około 12-14km bez autostrady w SLO przed sama granica z CRO.
Acha. W SLO problemy z 3 kartami różnych operatorów w czasie placenia za paliwo.
Dobrze, że byla gotówka. To samo w Wiedniu.
Z jednego parkingu nie mogłem wyjechać, placąc karta.
Pomogła gotówka.
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 30.07.2010 20:16

Kolejki są ale tylko na trasie przez Ptuj.Troche w bok macie lokalne przejście w Ormoż byłem tam o 2 w nocyw sobotę byłem sam czekałem z 2 minuty aż Słoweniec się obudzi i podniesie szlaban Chorwat nawet nie raczył wyjść z budy szlaban podniesiony nawet się nie zatrzymywałem
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 31.07.2010 07:15

Jak mamy watpliwości o której godzinie być na granicy Slo z Hr, to wystarczy wejść na kamerki (hak.hr)w danym dniu tygodnia w którym mamy zamiar potem być na granicy i będziemy wszystko wiedzieli. W sezonie ruch graniczny jest w dużym stopniu przewidywalny właśnie ze względu na cykliczność wymiany turystów. Najgorzej jest do godz.11, potem się luzuje. Kamery odświeżają się co minutę więc widać tempo jazdy kolejki.
W chwili obecnej na przejściu za Ptujem zapchane. Bez kolejki są przejścia na Istrie i od Węgier.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 31.07.2010 11:13

Ja byłem z soboty na niedzielę około 4:00 w nocy czas oczekiwania około 10min
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.08.2010 22:03

niedziela ok. 9:00

do Cro ok. 20-30 min
z Cro na bieżąco

niedziela ok. 15:00

do Cro: kolejka jeszcze na autostradzie, nie wiem jak daleko się zaczynała
z Cro: kolejka od Dormuńca.

P.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 07.05.2011 11:59

Witam po dość długiej nieobecności na forum. Mam małe pytanko do korkowych ekspertów. :P W tym roku planuję wyjazd do cro 24 lipca popołudniu, do granicy w Macelj spodziewam się dojechać ok. 02:00-03:00 w Poniedziałek dnia następnego. Jakie przewidujecie prawdopodobieństwo natrafienia na "resztki" godzin szczytu po weekendzie :?: :twisted: W zeszłym roku wracałem z cro bodajże w piątek 30 lipca mniej więcej o tej porze. Wyjazd z Chorwacji zajął około godziny, było trochę narzekania, ale jak zobaczyłem ok 40 km kolosa pojazdów wjeżdżających do cro to niemal się nie rozpłakałem z żalu nad tymi biednymi ludźmi (co bardziej zdesperowani zawracali szukając objazdu/kończąc urlop :?: :( ).
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 08.05.2011 20:01

W zeszłym roku wyjechałem z Zielonej Góry 23 lipca (piątek) o 9.00 rano. W Pradze było bez problemów. W Brnie był korek na jakieś 30 minut. Do Graz dojechałem ok. 18 bez większych problemów.
Następnego dnia wyruszyłem o godzinie 8.30. Przed opuszczeniem Austrii wjechałem chyba na stację Shell gdzie zatankowałem (kolejka do dystrybutora a później do kasy to jakieś 40 minut jak dobrze pamiętam).
Słowenia była zakorkowana prawie na całej długości ale jakoś powoli się jechało. Postoju było może z 30 minut. Jechaliśmy autostradą.
Przed granicą Chorwacką stałem około godziny (w deszczu), później jeśli dobrze pamiętam to godzinkę staliśmy po bilecik na autostradę.
Pod Zagrzebiem przy bramkach korek był potężny (godzinka na 100% a może więcej).
Od tego miejsca do Trogiru już było idealnie.

W drogę powrotną wyjechaliśmy w sobotę 31 lipca o godzinie 9.00. Wybraliśmy trasę przez Węgry zaliczając po drodze Jeziora Plitwickie.
Przed granicą Węgierską około 20.00 był korek na jakieś dwie godziny. Po przekroczeniu granicy zacząłem poszukiwać motelu i stacji paliw. Motel znalazłem dopiero przy Balatonie zaraz po północy a stację zaraz za granicą. Przy dystrybutorze i kasie w sumie spokojnie odczekaliśmy godzinkę.
Po przespaniu się, następnego dnia szybciutko polecieliśmy na Formułę 1 w Budapeszcie. Tam dopiero były korki :D

Na 100% mogę zagwarantować że w sobotę drogi są zakorkowane w sezonie wakacyjnym ale da się to wytrzymać. Dla mnie taki postój jest nawet pewną formą wypoczynku (szczególnie na stacjach gdy się w zasadzie nie podjeżdża).
W tym roku także będę wjeżdżał do Chorwacji w sobotę przedpołudniem (później będę wyjeżdżał bo jadę na dłużej).
Zapytacie dlaczego narażam się na korki?
Ano dlatego że urlop zaczyna się w piątek a koniecznie chcę być w sobotni wieczór w Chorwacji bo dużo się wtedy dzieje. Nawet w wakacje sobota jest jednak dniem imprez i nie chcę ich przegapić. W zeszłym roku byłem na fantastycznym występie polskiego zespołu folklorystycznego :) który wypadł super i byłem dumny jak paw że jestem polakiem :) a odbył się w sobotni wieczór na plaży. Było także więcej imprez tego dnia oczywiście.
Tak więc polecam sobotni wieczór w Chorwacji spędzić nie w zaciszu pokoju ale się rozerwać trochę.
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 09.05.2011 07:40

Witam,
w zeszłym roku wyjazd z Płocka w piątek 9.07 4:00 rano->Bratysława ok 14:00 (zwiedzanie+odpoczynek). Rano 10.07 ok 4:00 rano wyjazd + tankowanie LPG + kawa + winiety (Austria). Przejazd bez opłat przez Słowenię. Na granicy HR-SLO byliśmy ok 8:30 korek do granicy spory póżniej do bramek również czekanie dodatkowo częsciowo pod górkę. Przejazd przez bramki i porażka następne czekanie. W sumie do zjazdu na A1 cały czas w korku. Na poboczu sporo aut z pootwieranymi maskami. Moja Megana dała radę ale był troczę proble ze sprzęgłem lub skrzynią. W związku z tym nie ryzykowałem i dałem jej trochę odpocząć na jednej ze stacji. Dojazd no Malińskiej (Krk) ok 14:00-15:00 już bez korków. Droga powrotna wyjazd około 2:00 w nocy w sobotę przejazd bez korów ale w stronę do HR duże utrudnienia.
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 11.05.2011 11:45

Witam,
chciałbym ponowić prośbę o info. w sprawie jakości drogi 689 do przejścia w Rogatec i jeszcze jedno pytanko gdzie dokładnie jest to przejście czy w mieście czy trochę dalej na południe oraz jak jak wracacie na autostradę A2
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 17.05.2011 11:06

Zbyszek_Nik napisał(a):Witam,
chciałbym ponowić prośbę o info. w sprawie jakości drogi 689 do przejścia w Rogatec i jeszcze jedno pytanko gdzie dokładnie jest to przejście czy w mieście czy trochę dalej na południe oraz jak jak wracacie na autostradę A2

689 jest b. wąską drogą, bez pasa rozgraniczającego kierunki ruchu i najczęściej bez pobocza. Mijanki na centymetry. Droga jest kręta i biegnie po terenie górzystym, po drodze kilka wsi, żadnych stacji benzynowych itp. nie pamiętam. Plusem natomiast jest małe zagęszczenie ruchu na tej drodze. Reasumując: pół godziny uważnej jazdy na dwójce/trójce.

Przejście jest parę km za Rogatcem. Wjazd na A2 w Durmanec.
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 17.05.2011 11:49

Marsallah dzięki za info. Wnioskuję że jechałeś ta drogą. To chyba i tak lepiej niż stać w korku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

O której na granicy Słoweńsko/Chorwackiej? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone