Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O ćakuli na Korčuli - małe co nieco - rok 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 13.08.2021 05:46

Plaża z takim widokiem może sobie być nawet betonowa. :) A te śmieci co przypłynęły faktycznie były albańskie?
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 15.08.2021 12:05

pomorzanka zachodnia napisał(a):Plaża z takim widokiem może sobie być nawet betonowa. :) A te śmieci co przypłynęły faktycznie były albańskie?

Niestety przypływały i to w sumie kilka dni. O dziwo najwięcej około południa gdy odpływały te pokazane na zdjęciach jachty. Nie było tego opór, ale myślę, że przez cały pobyt z pół takiego 30 litrowego wora wyłowiłem.
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 15.08.2021 12:20

Odcinek 8 – Korčula naga
Gdybym napisał, że jadąc na Korčulę nie czytałem o niej, nie poznawałem jej historii, opisów, nie szukałem konob, tras, plaż, czy miejsc widokowych skłamałbym. Nie byłem jednak do tego wyjazdu tak przygotowany jak do drugiego pobytu na Braču. Z czystego wyrafinowania. Na tamtej wyspie zderzały się moje oczekiwania podkręcone… hm… podkręconymi zdjęciami z różnych relacji z odbiorem tam, na miejscu. Tam też nauczyłem się czegoś zupełnie innego. Najpierw zobacz, wleź w niejedną dziurę, zrób zdjęcia, udokumentuj, zapisz, a potem wróć i przy pisaniu relacji znajdziesz o wiele więcej, o wiele pełniejszy obraz miejsca, niż przygotowałbyś sobie przed.
Tym odcinkiem zaczynam moje rozliczenie z głównym miastem wyspy, po którym w różnych jego obszarach przedreptaliśmy parę popołudni. Pokażę w kolejnych odcinkach parę oblicz tego miast, które to oblicz nazwałem bardzo subiektywnie.
Korčula naga.
Dlaczego używam takiego sformułowania? Byłem bowiem przekonany, że w starym mieście zrobię może parę zdjęć, bo spotkam ją majestatyczną, piękną, ale ubraną w zwiewną suknię z turystów, kapelusz z restauratorów wszelkiej maści, wygodne buty ze sprzedawców trotuarowych i bieliznę z jej rdzennych mieszkańców. Tymczasem pierwszy mój raz z Korčulą był tak odarty z tych „ubrań”, że pozwolę sobie dziś tylko na epatowanie „niepodkręconymi” i być może źle skadrowanymi zdjęciami. W sumie to nawet dobrze, że są one takiej jakości, jakiej są. Bo taka Korčula to raczej nie jest ta rzeczywista Korčula …

15.06.2021 niepełne 2 godziny zaczynając od około 18.00

Auto zostawiliśmy na parkingu koło cmentarza i przy Tommym poszliśmy długimi kamiennymi schodami zwanymi Pelavin Mir w dół patrząc na lśniące w wieczornych promieniach słońca dachy starego miasta

FOTO193.jpg

W boczne uliczki lub też do domostw wiodą takie ciekawe odrzwia

FOTO194.jpg

FOTO195.jpg

Już pierwsze zerknięcie w ulicę Hrvatske Bratske Zajezdnice nieco nas zastanowiło.

FOTO196.jpg

Gdzie są ludzie? Dalej było nie inaczej.
Put Svetog Nikole

FOTO197.jpg

Widok na dwie wieże Mala kneževa kula i Velika kneževa kula

FOTO198.jpg

Obala Franje Tuđmana

FOTO201.jpg

Mariola, nie rwij kwiatów, „policija pogleda”…

FOTO202.jpg

A kwiatów tego roku sporo

FOTO203.jpg

Jedno z najczęściej fotografowanych miejsc – Morksa Vrata zwana również Primoska Vrata. To wejście od zachodnie strony prowadzi do miasta przez neobarokową klatkę schodową

FOTO204.jpg

FOTO205.jpg

W pobliżu hotel Korčula

FOTO206.jpg

I kolejne wieże – kula Kanavelic oraz kula Zakerjan
FOTO209.jpg

Postanowiliśmy objeść miasto ulicą Setaliste Petra Kanavelica zaglądając w tłumami oblepione uliczki boczne i szukając gwaru restauracyjnego. Nic z tego… Nie znaleźliśmy ich..

FOTO211.jpg

FOTO213.jpg

FOTO216.jpg

FOTO217.jpg

FOTO218.jpg

Dalej Rampadą do Trg Kralja Tomislawa

FOTO219.jpg

FOTO220.jpg

FOTO221.jpg

Aby znów zrobić zdjęcie z cyklu must have – czyli na schodach przy wejściu południowym zwanym Kopnena Vrata, zbudowanych w 1650 roku u podnóża wieży Veliki Revelin

FOTO222.jpg

FOTO223.jpg

Weszliśmy do środka… Tak to określę. Do serca miasta, które tego wieczora biło ledwo wyczuwalnie… Może z jakichś powodów słabło, może potrzebowało takiego wytchnienia. Zatem teraz po cichu… tylko zdjęcia. Przy okazji kolejnego poznawania środka starego miasta nieco więcej..

FOTO224.jpg

FOTO225.jpg

FOTO226.jpg

FOTO227.jpg

FOTO228.jpg

FOTO229.jpg

FOTO230.jpg

FOTO231.jpg

FOTO232.jpg

FOTO233.jpg

FOTO234.jpg

FOTO235.jpg

FOTO236.jpg

FOTO237.jpg

FOTO238.jpg

FOTO239.jpg

FOTO240.jpg

FOTO241.jpg

FOTO242.jpg

FOTO243.jpg

FOTO244.jpg

FOTO245.jpg

Momentami miałem wrażenie, że jesteśmy tam tylko w jakimś trójkącie. Mariola, Korčula i ja…
Kula Kanalevic odprowadzała nas wzrokiem w milczeniu.

FOTO246.jpg

Zapatrzona w zupełnie inny wymiar jak ten człowiek, który zawisł na balustradzie przez łodziami

FOTO247.jpg

Miałem wrażenie, że wesołe są tam tylko krzewy.
FOTO248.jpg

Nawet zwierzęta były tam dość przygaszone…

FOTO250.jpg

Chciałem doń podejść, pogłaskać, ale z niewiadomej przyczyny przypomniałem sobie „Dwie wieże” Tolkiena, króla Theodena, jego omamienie przez Sarumana. Ten kot… Jakby chciał, żebym podszedł, jakby chciał mi zrobić krzywdę. Wyprostowałem się i… Tuż przede mną wylądowało gołębie guano…
Uff.. Odetchnąłem… Niestety Krakowskie gołębie przekazały tym z Korčuli wieść, że nie karmię ich i zaplanowały mnie splamić… Pisząc w jednym z odcinków o Caffe Bar przez Moreską obiecałem odcinek smaczki. W nim opowiem też o tym, jak to było z kolejnym atakiem gołębia…
Wracaliśmy do auto nieco inną trasą – ulicą Ante Starčevića aby z poziomu dolnej ulicy wejść do innych sklepów znajdujących się kompleksie Toomy’ego. I tam wypatrzyłem zasłoniętego JPII.

FOTO251.jpg

Schowany za stojakiem na rowery jakby zawstydzony… Tylko nie wiem czy z nagości miasta, z mojego niekarmienia gołębi, czy też z powodu braku celności ptaka…
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.08.2021 16:44

Jestem w szoku! Taka pusta Korčula! 8O Jednak w czerwcu to zupełnie inna Chorwacja jest.

Ja też nie mogę narzekać na tłumy na starówce (byliśmy dwa razy, później niż Wy: 20:00 - 23:00), ale zdarzały się miejsca, w których trzeba było się przeciskać ;)

Piękne zdjęcia :)
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 15.08.2021 17:43

maslinka napisał(a):Jestem w szoku! Taka pusta Korčula! 8O Jednak w czerwcu to zupełnie inna Chorwacja jest.

Ja też nie mogę narzekać na tłumy na starówce (byliśmy dwa razy, później niż Wy: 20:00 - 23:00), ale zdarzały się miejsca, w których trzeba było się przeciskać ;)

Piękne zdjęcia :)

Trochę podreptaliśmy tak. Ale nie tylko stare miasto. A to penetracja okolic samostanu, a to gdzieś aż za Banje, a to okolice punta Kriża, czy też obie naraz crkvy Sv. Antuna... A to w końcu kolejne uliczkowanie po starym mieście. W sumie to już chyba nie wiele więcej tam jest.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 16.08.2021 09:43

Dla nas czytających i oglądających zdjęcia to lepiej że tak pusto. Pięknie tam. :) Fajne porównania odzieżowe. :wink:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.08.2021 23:50

Abakus68 napisał(a):Konoba, a właściwie Brewery and Pub PINJAC- 23-06-2021 – Podstrana

Nie sądzę, abym dał temu lokalowi kolejną szansę, aczkolwiek niezbadane są ścieżki moje.

Skusiły mnie te piwa kraftowe. Byłem więc zobaczyć co i jak. Trafiłem akurat na przerwę. Na miejscu dowiedziałem się że na butelkowanych nie mają.
Umówiłem się więc na kolację. Złożyłem zamówienie bo tak dla nich lepiej.
Jak przyjechałem okazało się że piwa Pinjac nie ma. Żadnego z trzech rodzajów. 8-O 8-O 8-O
Szkoda że wcześniej o tym nie wspomnieli. Odniosłem wrażenie że to było celowe zagranie.
Jedzenie średnie, wystrój bardzo fajny ale wrażenie kiepskie.
W takich miejscach ja bywam dwa razy. Pierwszy i ostatni.

PS. Polecane przez Ciebie miejsce parkingowe w Korculi to strzał w dziesiątkę, dzięki.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 17.08.2021 08:15

Tych schodów koło Tommy'ego nie widziałam, bardzo fajne! Ja też fotografowałam zawzięcie drzwi, gdy spacerowałam w uliczkach poza ścisłym centrum. W Korczuli jest na czym oko zawiesić, sporo ciekawej architektury. Następnym razem obiecałam sobie, że zatrzymamy się tam na dłużej, ale to w kwietniu albo w maju. :wink:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 30.08.2021 12:47

Zazdroszczę tym, którzy mogą podróżować przed lub po sezonie...
Też lubię wchodzić w interakcję z lokalsami.
W ubiegłym roku miałem na Peljecu taką pseudo prywatną plażę, częściowo wybetonowaną. Na początku wydawało mi się to głupie, potem wygoda zwyciężyła :D Okazuje się, że wszystkiego trzeba spróbować.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2021 21:04

Zdzihu, wszystko w porządku u Was? Mam nadzieję, że będzie coś jeszcze 8)

Pozdrav :papa:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 17.10.2021 15:48

To i ja z chęcią posłucham, poczytam, pooglądam :)
anielkak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielkak » 21.11.2021 14:33

Witam
Chętnie bym jeszcze coś przeczytała :D
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 22.01.2022 10:10

Zdecydowanie za mało tego co nieco :wink:
Czekam na więcej super-przewodnika po wyspie.
Parkingi, restauracje, Vaja-Samograd, wszystko bardzo, bardzo pomocne :D
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 29.03.2022 17:58

Też bym chętnie tu jeszcze poczytała do samego końca, chociaż czasy na pisanie ciężkie... :roll:
103 dni przed nami, wierzę, że wyjedziemy, odetchniemy, wrócimy naładowani. :oops:

Myślisz Zdzihu, że dokończysz ? Pliiiiizzzz
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 30.03.2022 13:18

corrina napisał(a):Też bym chętnie tu jeszcze poczytała do samego końca, chociaż czasy na pisanie ciężkie... :roll:
103 dni przed nami, wierzę, że wyjedziemy, odetchniemy, wrócimy naładowani. :oops:

Myślisz Zdzihu, że dokończysz ? Pliiiiizzzz

Też bym chętnie dalej poczytał.
Dawaj Zdzihu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży