Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O ćakuli na Korčuli - małe co nieco - rok 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 03.07.2021 13:31

Witaj Zdzihu. Bardzo się cieszę że piszesz. Zdjęcia wcale nie średnie tylko bardzo ładne. A w ogóle to pozdrawiam z Chorwacji, z drogi na południe. :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.07.2021 16:19

Dołączam do grona śledzących relację , cieszę się , ZdziHu , że piszesz :D

Pozdrawiam
Piotr
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 03.07.2021 16:55

Spóźniona, ale jestem. :D
Chętnie powspominam moją, zeszłoroczną Korčulę.
Na jednym ze zdjęć, chyba rozpoznaję Žrnovską Banję, która była dla mnie domem przez tydzień. :papa:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 03.07.2021 18:36

pomorzanka zachodnia napisał(a):Witaj Zdzihu. Bardzo się cieszę że piszesz. Zdjęcia wcale nie średnie tylko bardzo ładne. A w ogóle to pozdrawiam z Chorwacji, z drogi na południe. :D

Cieszę się, że zaglądasz, ale Ty teraz odpoczywaj, a nie do sieci :D Jak ja Ci zazdroszczę... No ale... Wrzesień jeszcze przed nami...

piotrf napisał(a):Dołączam do grona śledzących relację , cieszę się , ZdziHu , że piszesz :D
Pozdrawiam
Piotr

Cieszę się Twoją radością :D

elka21 napisał(a):Spóźniona, ale jestem. :D
Chętnie powspominam moją, zeszłoroczną Korčulę.
Na jednym ze zdjęć, chyba rozpoznaję Žrnovską Banję, która była dla mnie domem przez tydzień. :papa:

Trafnie poznajesz. Jedno ze zdjęć zostało zrobione z przejazdu od strony Raćiśće skrótem zaczynającym się w Žrnovskiej Banji - gdy zmierzaliśmy do konoby Gera w Žrnovie na Žrnovski makaruni.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 03.07.2021 19:27

Cześć Zdzihu :D Korczula musi jeszcze trochę poczekać,
ale relację chętnie poczytam. Pozdrawiam :papa:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 03.07.2021 19:32

Na tym skrócie, kilkakrotnie odwiedziliśmy Konobę Belin, i bardzo mile ją wspominam.
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 04.07.2021 09:50

Abakus68 napisał(a):A powiem ci, że jeśli się nasza młoda na wrzesień z przyjacielem zdecyduje razem z wapniakami jechać, to kto wie, kto wie, czy nie zobaczę w tym roku również Sutivanu.

Przyznam się że też mamy taki plan na wrzesień. :wink: Wjeżdżając na prom w Supetarze już zaczynałem tęsknić. Lekko naszkicowaliśmy zatem przymiarkę do tygodnia w Sutivanie gdzieś w końcówce sierpnia i początku września o ile złapię fajną promocję Pyrzowice-Split i jeszcze kilka przeszkód się przeskoczy. Latam co prawda jak kiwi ale dla Sutivanu jestem gotów zaryzykować :) Także kto wie czy nie zrobimy zlotu w Bokuncin :hut:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 04.07.2021 15:02

Habanero napisał(a):Cześć Zdzihu :D Korczula musi jeszcze trochę poczekać,
ale relację chętnie poczytam. Pozdrawiam :papa:

Zapraszam. Przyznam, że zaczytuję się Twoją relacją z Hvaru. Twój ranking plaż wymiata. Hvar to z kolei moje marzenie, zwłaszcza z miejscówką w Starim Gradzie. Nic o nim nie wiem więc nie komentuję, ale jestem czytaczem. H. musi nieco poczekać. Gdyby nie pewne zdarzenia z tego roku albo, gdybym znalazł tam dziś, czy jutro fajnie wyposażoną i tanią miejscówkę na 10 dni w początku września na 4 osoby to byłby w tym roku, ale co się odwlecze...

elka21 napisał(a):Na tym skrócie, kilkakrotnie odwiedziliśmy Konobę Belin, i bardzo mile ją wspominam.

Wiem, że była polecana. Między innymi przez Bartka. Ale wybraliśmy inne. Lada moment o nich.

AdamZ napisał(a):... Także kto wie czy nie zrobimy zlotu w Bokuncin :hut:

Bardzo chętnie - nie będę miał daleko...
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 04.07.2021 15:12

Odcinek 1 - Urlop uznano za rozpoczęty
PRZYGOTOWANIA
W tym roku przygotowania zaczęliśmy od postanowienia noworocznego – zrzucić zbędne kilogramy i wprowadzić tryb zdrowego odżywiania. Aplikacja fitatu na komórki. Elementarna wiedza do głowy – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne, 5 porcji warzyw, owoce maksymalnie o 17.00, zasady łączenia pokarmów. 5 posiłków, 2 litry wody, zero przekąsek. Cukier, sól, alkohole i 95% mięs na bok. Czytać etykiety, mierzyć warzyć, zapisywać i codziennie sprawdzać nie tylko wagę ciała, ale również podsumowanie z fitatu. Czy było ok z cukrem, solą a nie tylko z białkiem, węglowodanami i tłuszczami. To wszystko to był nasz własny program dietetyczny – bo żaden dietetyk nie zna naszych organizmów jak my sami. Nadto! Upór, wytrwałość, konsekwencja. Tego się nie da zrobić w miesiąc ani kwartał. A wypracowany styl żywienia musi zostać z nami na wiele kolejnych lat.
Efekty? W okresie od 1 stycznia do 11 czerwca
Mariola. Minus 15 kg. Talia minus 16 cm. Brzuch minus 13 cm. Biodra minus 15 cm.
Zdzisław. Minus 16 kg. Talia minus 11 cm. Brzuch minus 14 cm. Biodra minus 8 cm.
Oczywiście nie brakowało czytania o tym, co na tej Korčuli jest, ale… Wyjdzie w opowieściach.
CO ZABRAĆ
Bazując na wiedzy z poprzednich wyjazdów zminimalizowaliśmy ilość ciuchów i butów, natomiast dobraliśmy wagę do produktów i wagę do ciała - oczywiście torba z 6 pudełkami dla każdego – posiłki zgodne z dietą.. No niestety. Jak się powiedziało A…
Pozostałe rzeczy z listy opisanej w poprzednich relacjach nie wyłączając słynnych długich sznurowadeł.
DOJAZD.
Na bieżąco śledziliśmy wieści związane z COVID-19 w krajach tranzytowych plus forum cro.pl. Obeznani ze zmianami w zakresie winiet na Czechy kupiliśmy ją przez internet. Poniżej wybrana i zrealizowana trasa – mix. Do Tankstelle Temmel full płatna autostrada Kraków – Brno – Wiedeń – zjazd przed granicą SLO. Winiety na Austrię kupowane w Roadhouse B7. Niektórzy mieli wakacyjny nastrój już na terenie Austrii

FOTO25.jpg

Tankowanie - cena już nie tak atrakcyjna jak w 2020 – 0,92 EUR – obecnie:

FOTO26.jpg

Dalej trasa niepłatna przez stare przejście graniczne, Maribor, Ptujską Gorę, przejście Rogatec aż do bankomatu Erste Banka w Krapinie. Wypłata bezkosztowa kun z karty REVOLUT. A dalej miks – płatny i bezpłatny. W Krapinie na cestę. W Karlovacu zjazd z niej na D1 i aż do Oštarski Stanovi – gdzie mieliśmy nocleg za 36 EUR. Widoki wokół

FOTO27.jpg

FOTO28.jpg

FOTO29.jpg

FOTO30.jpg

FOTO31.jpg

Miejsce fajne, czyste jedynie, że przy trasie D1, więc gdzieś tam do 23.00 ruch trochę przeszkadzał.
Rano pobudka i dalej bezpłatnie aż do Postaja Naplatna Blato na Cetini z takimi widokami po drodze…

FOTO32.jpg

FOTO33.jpg

FOTO34.jpg

A dalej autostradą ile się da, a potem przez dolinę Neretvy

FOTO35.jpg

FOTO36.jpg

gdzie zakupiliśmy ogrom dóbr

FOTO37.jpg

Dalej korytarzem przez BiH i przejazd przez Pelješac
Jak było na granicach? Skan paszportów na wjeździe do Chorwacji – pokazane paszporty covidove – wzrok celnika, który pytał i co ja mam niby z tym zrobić bezcenny. Podobne skanowanie na korytarzu przez Neum - już bez pytania o covidówki - i tyle. Granice z BIH spowolniły nas może o 10 minut.
Tankowanie -Ina Potomje. I Orebić. No fakt. Widoki zapierają dech

FOTO38.jpg

FOTO39.jpg

FOTO40.jpg

FOTO41.jpg

I już prawie… Korčula.

FOTO42.jpg

Szybkie zakupy w Tommym i nareszcie dotarliśmy do miejsca, które miało być naszym rajem na czas urlopu.

Ten pierwszy odcinek jest z reguły nudny dlatego starałem się bardzo skrótowo. Wyjadacze i tak wiedzą wszystko, a jeśli ktoś „nowy” ma pytania zapraszam na PW.

Z tej racji, że czas urlopowy trwa w następnym odcinku zbiorę informacje o wszystkich odwiedzonych gastronomiach i wspomnę o parkingach, z jakich korzystaliśmy (przez cały pobyt wydaliśmy astronomiczną sumę 8 kun na parkowanie)
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 04.07.2021 16:09

O znowu relacja. U nas na razie Hvar w planach , ale kto wie ? Może za rok Korćula?
Pozdrawiam
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.07.2021 16:17

Te widoki wokół waszego noclegu tranzytowego bardzo przyjemne, bo dużo tam soczystej zieleni.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.07.2021 07:44

...jadąc z Wami, czuję się jakbym sama tam była, cóż te kilka razy na Korculi robi swoje.

O Čakuli również mogłabym, co nieco powiedzieć, ciekawe czy myślimy o tym samym... :D
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 05.07.2021 07:44

Brawo za postanowienie noworoczne :D ja już 10 lat po diecie, po której pozostały mi dobre nawyki: jem regularnie, w równych odstępach czasu, utrzymuję wagę i czuję się świetnie. Czasami na wakacjach trochę sobie pofolguję, czasem jakieś nachosy do meczu się zdarzą, alkohol również, ale generalnie dyscyplina i nie mam z tym żadnego problemu, po prostu organizm się przyzwyczaił :wink:
Cieszę się na wspólną podróż z Wami na Korčulę, stęskniłam się za tą wyspą i coraz częściej myślę o powrocie.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 05.07.2021 13:32

Bardzo jestem ciekawa Twoich wrażeń z Korczuli i przyznam, że czekałam na tę relację. Dziś po dłuższej przerwie zajrzałam na forum i ogromnie się ucieszyłam, gdy zobaczyłam ten wątek. Będę tu zaglądać. :mrgreen:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 06.07.2021 07:51

Jestem również i ja. Nie mogę napatrzeć się na Twoja "nowa" małżonkę. Super zmiana. Trzymam kciuki za trzymanie zdrowych nawyków. Normalnie jak nastolatka teraz wygląda. Extra!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

O ćakuli na Korčuli - małe co nieco - rok 2021 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone