toudee napisał(a):Podczas 6-krotnych pobytów w CRO nie spotkałem się z tym aby konieczne było uiszczanie opłat za nurkowanie w ABC (maska, fajka, płetwy).
Nurkowanie ze sprzętem - zezwolenie za 100 kn jeśli decydujesz się na nurkowanie za pośrednictwem centrum nurkowego.
Jeśli natomiast chcesz nurkować samodzielnie zezwolenie kosztuje 2400 kn."
Nie jestem pewna, ale właśnie chyba w tym roku zmieniły się przepisy dot. opłat. To znaczy wyeliminowano nurkowanie indywidualne zupełnie (nie można sobie już kupić takiego pozwolenia za 2400 Kn na cały rok i nurkować), lecz nurkować można tylko z pozwoleniem za 100 Kn i z divemasterem z chorwackiego centrum nurkowego (czyli idziesz do centrum i wykupujesz nurkowanie) - podobnie jest w Egipcie chociażby
- jaka jest cena jednego nurkowania (np 30 min) oczywiście z instruktorem?
- czy trzeba wykupić jakiś dłuższy kurs, czy można np. 1 nurkowanie?
- czy wszystkie formalności (zezwolenia itp) załatwię w centrum nurkowym czy muszę się gdzieś błąkać?
- jadę w okolice Primosten-Trogir czy znasz jakieś centrum w tym regionie godne polecenia
rynioo napisał(a):Ja się z czymś takim nie spotkałem.Być może chodziło jej o jakieś prywatne plaże na które trzeba wykupic jakiś bilet wstępu.
Ja byłem na Istrii,Pagu,w Omisie i Dubrovniku i nie spotkałem się z czymś takim jak opłata za nurkowanie z ABC.
Moża ta znajoma zdradzi więcej szczegółów tych opłat.
Pozdrav
toudee napisał(a):Plumek napisała:Nie jestem pewna, ale właśnie chyba w tym roku zmieniły się przepisy dot. opłat. To znaczy wyeliminowano nurkowanie indywidualne zupełnie (nie można sobie już kupić takiego pozwolenia za 2400 Kn na cały rok i nurkować), lecz nurkować można tylko z pozwoleniem za 100 Kn i z divemasterem z chorwackiego centrum nurkowego (czyli idziesz do centrum i wykupujesz nurkowanie) - podobnie jest w Egipcie chociażby
Jeśli tak jest to sorry ale o tym nie wiedziałem. Na usprawiedliwienie dodam, że nigdy nie byłem zainteresowany zakupem pozwolenia za 2400 kun - nie ten pułap dochodów
Rataj napisał:- jaka jest cena jednego nurkowania (np 30 min) oczywiście z instruktorem?
- czy trzeba wykupić jakiś dłuższy kurs, czy można np. 1 nurkowanie?
- czy wszystkie formalności (zezwolenia itp) załatwię w centrum nurkowym czy muszę się gdzieś błąkać?
- jadę w okolice Primosten-Trogir czy znasz jakieś centrum w tym regionie godne polecenia
1. Możliwe jest (opcja ta występuje w różnych organizacjach nurkowych) załapanie się na tzw. "nurkowanie zapoznawcze" - odkrywanie podwodnego świata trudno w tym momencie mówić o cenach ponieważ mogą one w różnych centrach różnie się kształtować np. w Trogir Diving Center z którego ja korzystałem w ubiegłym roku tzw. Discovery diving kosztuje 25 euro.
http://www.trogirdivingcenter.de/Seiten ... preise.htm.
2. Jeśli zostajesz na poziomie Discovery diving prawdopodobnie nie musisz kupować zezwolenia na nurkowanie w CRO (tak na logikę ponieważ do wykupienia zezwolenia potrzebne są uprawnienia nurkowe).
Nie licz na to, że na tym poziomie ktoś ściągnie Cię w miejsca które są najciekawsze - wraki, ścianki, groty. Jest to płytkie nurkowanie mające na celu wstępne zapoznanie się ze sprzętem i załapanie tzw. bakcyla
Kurs i owszem można wykupić sobie w centrum nurkowym - w powyższym pierwsza gwiazdka w CMAS kosztuje 290 euro z tego co pamiętam w Polsce płaciłem podobnie za OWD PADI. Pozostaje bariera językowa. Kurs można zrobić przed sezonem wakacyjnym w Polsce a potem to już do CRO i nurek w Adriatyku. Jeśli będziesz miał uprawnienia wykupienie jednego nurkowania czy też całego pakietu nie stanowi problemu - chociaż jest jeden - finansowy cena jednego nurka generalnie zaczyna się od 20 euro ale nikt nie mówił, że będzie lekko
3. W każdym centrum nurkowym załatwisz wszystkie formalności - przynajmniej z takimi miałem dotychczas do czynienia. Chociaż w tym roku w Silo zdarzyło mi się, że centrum nie posiadało zezwoleń na nurkowanie musiałem po nie jechać do Krku - wszystkie które posiadali wykupiono w ciągu weekendu.
4. Namiar na centrum w okolicy Trogiru masz powyżej.
Co nieco o nurkowaniu w CRO masz tu
http://www.adriatica.net/croatia/featur ... nje_pl.htm
Przykładowa lista centrów nurkowych jest tutaj
http://www.dive-centers.net/diving-croatia-46.html
Jest ich znacznie więcej będziesz musiał pogooglować lub po prostu na miejscu zapytać.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi