Rysio napisał(a):To nie jest temat filozoficzny tylko techniczny, więc bądź łaskaw ...
Aha rozumiem strzelacie do tarcz
Jeżeli kopnę kogoś w tyłek z prostego podbicia, a ktoś inny stwierdzi,że mogłem z woleja jest to również temat techniczny ?
Rysio napisał(a):To nie jest temat filozoficzny tylko techniczny, więc bądź łaskaw ...
bluesman napisał(a):Szkoda, że nie można popolować na takie istoty wyższego rzędu jak Wy ... czy zabolałoby to tak samo, a może więcej ? Szkoda, że nie ma urządzeń imitujących ból ofiary. może zastanowiłby się jeden z drugim, że nie jest to kamień ale istota .........
yzedef napisał(a):Co prawda nie poluję z kuszą ale jak czytam powyższe to nie dziwie się że wiele ludzi ma bardzo "słabe" zdanie o użytkownikach różnych forów... masakra normalnie . Rozumiem że wędkarze to też sadyści i dewianci ?, jak oni mogą tą rybkę tym haczykiem... i biedna się tak potem rzuca na tej żyłce... a na koniec głowę jej obcinają i smażą . A komary ? pająki ?, a mięso w sklepach wszelakiej postaci ?, wielka narodowa tragedia...
bluesman napisał(a):yzedef napisał(a):Co prawda nie poluję z kuszą ale jak czytam powyższe to nie dziwie się że wiele ludzi ma bardzo "słabe" zdanie o użytkownikach różnych forów... masakra normalnie . Rozumiem że wędkarze to też sadyści i dewianci ?, jak oni mogą tą rybkę tym haczykiem... i biedna się tak potem rzuca na tej żyłce... a na koniec głowę jej obcinają i smażą . A komary ? pająki ?, a mięso w sklepach wszelakiej postaci ?, wielka narodowa tragedia...
Może coś konkretniej ? Masz słabe zdanie ? i miej Twoje prawo Ja też jak i wielu innym mam słabe o użytkownikach forum Nie rozróżniasz jednej rzeczy co innego jem bo muszę żyć i korzystam z tego co w sklepach zakładając w dobrej wierze, że śmierć zwierzęcia następuje możliwie szybko. Natomiast czym innym jest przyjemność z uśmiercania zwierzęcia (vide myśliwi), ryby (wędkarze) dokonujący tego własnoręcznie i nie będący zmuszeni głodem, a jedynie chorą (moim zdaniem) przyjemnością. Jeżeli zdobywasz pożywienie wyłącznie poprzez ogólno pojęte myślistwo to szacun chcąc żyć musisz zdobywać pożywienie i tu nie mam żadnych watpliwości Twoja racja wygrywa.
Co do ryb i owadów, miesa w sklepach wybacz wykazujesz się indolencją nie wiedząc jak wygląda system nerwowy i czym się różni wyżej wspomnianych i co ew. odczuwają.
Nie używam kuszy nurkując jak i na powierzchni kilka razy przymierzałem się do zakupu takowej ale na powietrzu http://www.colosus.pl/kusze-jandao-chac ... 150lb-set/ (pod wodą się jednak chyba nie przyda ..) dla czystej przyjemności trafiania do celu natomiast używam aparatu fotograficznego i wielką przyjemność sprawia mi zrobienie zdjęcia jakiemuś podwodnemu stworkowi Takie trofeum z duma później pokazuję znajomym
Rysio napisał(a):Kto Ci powiedział że do tarcz ? Strzela się do ryb zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Jeśli Ci się to nie podoba proponuję (jeszcze) omijać temat zamiast siać ferment.
piotrulex napisał(a):Ja w tym roku planuje nabyć jakąś krótką kuszę gumówkę
Rysio napisał(a):a to też wydaje mi się istotne w tym sporcie.
Rysio napisał(a):(...) Gumówka jak najbardziej, natomiast to że krótka nie za bardzo na Jadran
Rysio napisał(a):piotrulex napisał(a):Ja w tym roku planuje nabyć jakąś krótką kuszę gumówkę
Gumówka jak najbardziej, natomiast to że krótka nie za bardzo na Jadran Druga sprawa, im kusza dłuższa tym bezpieczniejsza dla użytkownika, a to też wydaje mi się istotne w tym sporcie. Z 90 lub 100 ciężko sobie strzałę w nogę zaaplikować, natomiast przy takiej 45-60 to już bez większych problemów
Ps. Przeniosłem post by wędkarskiego nie zaśmiecać
piotrulex napisał(a):Ja jednak kuszą nie chcę robić zbędnych sensacji na skraju plaży, mała jakoś tak mniej groźnie wygląda
piotrulex napisał(a):cudem będzie nie trafić jakiejś z kotłujących się 20tu ryb metr podemną
Sportem może też bym tego nie nazwał. Dla mnie to zdobywanie jedzenia i fascynujące dodatkowe zajęcie w przerwie miedzy plażowaniem
boboo napisał(a):Ale widziałem w Metajnie ........
Rysio napisał(a):natomiast ustrzelenie czegoś większego to i satysfakcja większa i zaczyna być to sportem.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...