Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nurkowanie.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skart » 24.02.2017 18:03

Roxi, dlaczego nie można nurkować samemu (w parze)? Gdzieś jest to prawnie opisane?
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 26.02.2017 10:40

Nurkowanie bez bazy albo bez wykupienia pozwoleń to cholernie skomplikowany temat.
Zajmowałem się tym od grudnia do stycznia. Pisałem do HRS gdzie wysłali mnie do kapitanatu w splicie. Split mnie wysłał dalej itd..
Na końcu wylądowałem znów w Splicie u Ivica Vuletic który wkleił mi ich przepis ( jest ten sam na forum ) ze indywidualne nurkowania są dozwolone jak zapłaci się 350 eur za osobę.
Ja i żona nurkujemy i po 5 pobytach w okolicach Makarskiej do Drevnika obskoczylismy prawie wszystko i chcielibyśmy gdzieś indziej wejść do wody.
Następny problem to nabicie butli.
Podzwoniłam trochę po bazach i oni nie chcą butli nabijać jak nie masz pozwolenia.
Nawet pare tygodni temu w Dyseldorfie na targach pytałem o ten temat kilku ludzi którzy maja swoje basy ale zmyli mnie bez konkretnej odpowiedzi.

Wiec odpowiedz na twe pytanie brzmi ... Tak jest to prawnie opisane ze nie wolno indywidualnie nurkować z brzegu w Chorwacji bez wykupionego pozwolenia.

Jak kogoś to jeszcze interesuje to mogę wam posklejać moje e-maile i sami wyciagnięcie wnioski

Pozdrawiam
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 26.02.2017 11:32

To jest ta strona którą dostałem ze splitu.
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=6798
skart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skart » 27.02.2017 17:35

Dzięki za informacje.
Spędzę wakacje na łodzi i tych parę nurów zrobię. Zawsze można powiedzieć, że musiałem kotwicę odhaczyć :lol:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.02.2017 09:08

Szybko chowaj sprzęt bo skonfiskują. :oczko_usmiech:
skart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skart » 01.03.2017 20:13

Czyli niestety jeśli nurać bez ograniczeń, strachu i ewentualnych problemów to tylko 2400 kun...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 02.03.2017 09:30

Albo CN.
No stety, niestety tak to w Cro wygląda.
Sami kilka razy nurkowaliśmy "na dziko", nie powiem że nie... ale to zawsze był tzw. koniec świata, miejsce mało atrakcyjne jeżeli chodzi o podwodne przygody i prawdopodobieństwo kontroli było bardzo małe.
albe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) albe » 02.03.2017 20:23

Ja raz zrobiłem "dzikiego" nura i powiem do doopy taka robota :x ,
Oczywiście była wcześniej 2 dniowa obserwacja odludnej miejscówki ale i tak całe nurkowanie to każdy dźwięk przepływającej w oddali motorówki to łeb w górę i nasłuchiwanie "czy to aby po mnie?".. "czy jak się wynurzę to będą na mnie czekali?" itd
To praktycznie wszystko co z tego nurka zapamiętałem 8O :evil:
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 17.07.2017 18:07

W latach 90' były z Polski wyjazdy nurkowe, klubowe, z własną sprężarką, możliwością szkolenia. Tam zrobiłem 2 kolejne uprawnienia w systemie CMAS. Ostatnio nurkowałem w Egipcie jakieś 3 lata temu. Sądziłem, że w Chorwacji po wejściu do UE polepszyło się z indywidualnym nurkowaniem ale z tego co czytam to nie. Szkoda, że tak to teraz w wygląda w tym pięknym kraju.
PatTraf
Autostopowicz
Nurkowanie z bazą Nautilus w Jezerze i kilka pytań.

Nieprzeczytany postnapisał(a) PatTraf » 26.07.2017 17:36

Witam serdecznie.
Mam pytanie czy ktoś korzystał z usług tej bazy i może się wypowiedzieć na jej temat. Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak w końcu jest z tymi przepisami odnośnie nurkowania solo. Chodzi mi o zezwolenia, ponieważ biorę ze sobą cały sprzęt do nurkowania a wykupie parę nurkowań z bazie to chciałbym trochę sam ponurkować. Dużo czytałem na forum że przepisy nie są jasne i do końca sprecyzowane więc ja mam pytanie, czy na forum jest może ktoś kto faktycznie dostał tak potężną grzywnę oraz stracił sprzęt ponieważ nurkował bez zezwolenia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Nurkowanie z bazą Nautilus w Jezerze i kilka pytań.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.07.2017 18:23

PatTraf napisał(a):Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak w końcu jest z tymi przepisami odnośnie nurkowania solo. Chodzi mi o zezwolenia, ponieważ biorę ze sobą cały sprzęt do nurkowania a wykupie parę nurkowań z bazie to chciałbym trochę sam ponurkować. Dużo czytałem na forum że przepisy nie są jasne i do końca sprecyzowane więc ja mam pytanie, czy na forum jest może ktoś kto faktycznie dostał tak potężną grzywnę oraz stracił sprzęt ponieważ nurkował bez zezwolenia.

Witam.
Post przeniesiony do właściwego wątku.
_Wrzosek_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Wrzosek_ » 15.08.2017 17:34

O ile nie robi się tego w porcie to można ze sprzętem śmigać. Jedyny minus to że nikt wam tam butli nie nabije. W tym roku też zabieram sprzęt i z 6 butelek na zapas.

Przerabiałem to w zeszłym roku i odpowiedz mejlową którą dostałem z konsulatu dotyczyła tylko zabezpieczenia miejsca nurkowania bojką. Również na miejscu nie miałem żadnych problemów. Wiadomo nie nurkowałem przy bazach tylko na dziko w dosyć odległych miejscach od baz ale problemów nie było. Nawet płynąc w rejs statkiem po rozmowie z kapitanem bez problemu mogłem zabrać sprzęt. Problemy robią tylko bazy nurkowe bo dla nich to kasa.
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone