Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nurkowanie ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trampm
Podróżnik
Nurkowanie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) trampm » 23.06.2006 09:00

Witam
Pierwszy raz jadę do chorwacji nurkować.
Bardzo proszę o informację czy dozwolone jest samodzielne nurkowanie (nie z bazy ), oczywiście licencję i partnera posiadam.
Z informacji które znalazłem wynika ,że tak lecz ostatnio pytałem jednego ze znajomych ( notabene instruktor ssi ) i otrzymałem info ,że tylko po wykupieniu specjalnego zezwolenia ( nie tego za 100 kun lecz o wiele droższego ).
Ostrzegł mnie również ,że wrazie wpadki grozi mi oprócz oczywiście mandatu również przepadek sprzętu.

Bardzo proszę o radę wszystkich którzy wiedzą coś konkretnego na ten temat.

pozdrawiam
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.06.2006 12:16

informacja z http://nautilus.com.pl/, zapytałem przez GG oto treść:
3887949 13:19:50

100 kn kosztuje zezwolenie na nurkowanie z baza nurkową;

- 13:20:03

a poza bazą ?

3887949 13:20:04

zezwolenie indywidualne kosztuje ok 3000 kun

- 13:20:11

ok bardzo dziękuje
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.06.2006 12:35

Co do zezwoleń to prawda. Te przepisy zaostrzono chyba w 2004 roku żeby ukrócić samodzielne wydobywanie z dna znalezisk.
Jak chcesz nurkować z bazy to w Hr sa co najmniej 2 polskie bazy nurkowe.
Ja korzystałem z usług bazy na wyspie Murter w Jezerach, łatwo ich znaleźć przy głównym nabrzeżu miejscowości po prawej stronie od drogi. Mogę ich polecić. Z tego co wiem jedno nurkowanie kosztuje 20-25euro + opłata za wstęp do parku narodowego jeżeli nurkuje się w parku.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 23.06.2006 13:30

trampm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trampm » 24.06.2006 11:09

Dzięki za odpowiedzi.
Ale czy to na pewno prawda, bo nigdzie indziej nie znalazłem nawet wzmianki o tym. A w przeciwieństwie do tego na stronie cro.pl jest wyraźnie napisane:
Ogólne zasady
Nurkowanie w Chorwacji możliwe jest tylko z aktualnym certyfikatem Chorwackiego związku nurkowego. Certyfikat ten kosztuje 100 kn, można go kupić w uprawnionych do tego punktach nurkowych (szczegóły na http://www.diving-hrs.hr/) Certyfikat jest ważny przez rok i wydaje się go na podstawie uprawnień nurka zdobytych w szkołach nurkowania uznanych przez międzynarodowe organizacje. Punkt w którym chcecie Państwo nurkować musi być oznaczony flagą lub boją, a największa [b][b]dozwolona głębokość nurkowania z butlą to 40 metrów.

artykuly.php?art=8
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 28.06.2006 20:50

Obawiam się że ten artykuł jest bardzo nieaktualny.

Najlepiej ściągnij sobie ze strony
http://pl.croatia.hr/misc/brosure.php?menu=1&
broszurę ronjenje - tam będą aktualne informacje

To jeszcze znalazłem
Turyści, którzy już posiadają uprawnienia nurkowe, będą musieli pamiętać o zakupie zezwolenia na nurkowanie w Chorwacji, wydawanego przez Chorwacki Związek Nurkowy. Można je kupić w kapitanatach portu po okazaniu dokumentu uprawniającego do nurkowania. Zgodnie z nowymi przepisami nurkując w ramach lokalnego klubu nurkowego płacimy tylko 100 HRK za zezwolenie (ważne przez rok). Jeśli chcielibyśmy ponurkować sami, to oprócz zezwolenia nurkowego musimy wykupić koncesję nurkową, która kosztuje 2400 HRK na rok.

Niektóre obszary Chorwacji objęte są całkowitym zakazem nurkowania. Przepis ten dotyczy parków narodowych Brijuni i Krka, szczególnych rezerwatów i parków przyrody (Malostonski zaljev, Limski kanal, Park Prirode Telaščica). Zakaz obowiązuje również na części wód wewnętrznych i dotyczy portów, przystani, obszarów wzmożonego ruchu oraz morza w promieniu 100 m od zakotwiczonych statków wojennych i strzeżonych obiektów wojskowych na wybrzeżu

i
http://www.promo.home.pl/rrsub/chr_przepisy.html
trampm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trampm » 29.06.2006 09:24

ok Bardzo dziękuję
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 06.07.2006 08:29

Nie wiem czy jesteś jeszcze w kraju ale:
- nurkowanie w CRO odbywa się tylko za pośrednictwem baz nurkowych,
- próby samodzielnego nurkowania mogą skończyć się kłopotami z Policją i konfiskatą sprzętu,
- zezwolenie na nurkowanie w CRO (za pośrednictwem bazy) kosztuje 100 Kn (kurs z mego tegorocznego pobytu we Vrsarze średnio 7,16 kun za euro),
- temat był już na forum z informacji Plumka wynika, że nie ma już opcji wykupienia znacznie droższego zezwolenia na samodzielne nurkowanie.

Ja w tym roku za 5 nurań zapłaciłem 155 euro jest to ból dla kieszeni ale wrażenia niezapomniane.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone