Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nurkowanie plytkie a szkla kontaktowe

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
filip122 vel Darek
Cromaniak
Nurkowanie plytkie a szkla kontaktowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 11.12.2009 13:26

Przeszukałem forum i nie znalazłem tego typu zapytania.

Od 20 lat noszę okulary , jestem krótkowidzem, podczas tego rocznego pobytu bardzo spodobała mi sie zabawa w płytkie nurkowanie z maska i rurka.

Jednak ze względu na moja wadę wzroku dużo z tej przyjemności traciłem nie widząc muszelek i innych wspaniałości na głębokości 2, 3 metrów.

Wymyśliłem sobie na rok przyszły soczewki kontaktowe niwelujące wadę,
Zakupiłem już soczewki tzw. jednodniowe , przetestowałem na basenie i jest ok. Chodzi o inna technikę przecierania oczu po wypłynięciu z pod wody żeby nie wyciągnąć sobie soczewki. ( powieki się przyciska a nie przeciera i wtedy soczewka nie wypływa )

Pytanie moje jak to ma się do pływania i nurkowania w soczewkach w słonej wodzie Adriatyku?

Czy ktoś to przetestował ?

Czy szukać jakiegoś innego rozwiązanie aby lepiej widzieć podczas nurkowania ???

pozdrawiam :lol: :lol: :lol: :lol:

.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.12.2009 13:34

filip122 vel Darek napisał(a):....Pytanie moje jak to ma się do pływania i nurkowania w soczewkach w słonej wodzie Adriatyku?......

Na "żywca" chcesz te oczy otwierać pod wodą ? 8O :lol:
Basen to basen - woda jest słodka i spokojnie z otwartymi oczami mozna pływać

Możesz do nurkowania kupić okulary z korekcją - na rynku jest trochę tego w zakresie +/- 9 dioptrii
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 11.12.2009 13:40

Tu masz maskę ze szkłami korekcyjnymi:
http://www.allegro.pl/item837435289_mas ... worem.html
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 11.12.2009 13:43

filip122 vel Darek napisał(a):Czy ktoś to przetestował ?

Ja :)
Najrozsądniejsze rozwiazanie to maska ze szkłami korekcyjnymi, która jest lepszym rozwiazaniem niż szkła kontaktowe (polecam maskę Aqua-Speed Optic, w takiej nurkuję :D ). Nie przeczę również, że z powodzeniem nurkuję w szkłach kontaktowych i w masce z normalnymi szkłami :wink:
Tak jak napisałem, nurkuję na oba sposoby i dostrzegam różnice :wink:

I w żaden sposób wada wzroku nie jest wstanie powstrzymać mnie od nurkowania :P
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 11.12.2009 14:26

Piotrek_B napisał(a):
filip122 vel Darek napisał(a):....Pytanie moje jak to ma się do pływania i nurkowania w soczewkach w słonej wodzie Adriatyku?......

Na "żywca" chcesz te oczy otwierać pod wodą ? 8O :lol:

Możesz do nurkowania kupić okulary z korekcją - na rynku jest trochę tego w zakresie +/- 9 dioptrii

:lol: :lol: :lol: :lol: nie na zywca nie mam zamiaru otwierac oczu tylko w masce .... Dzięki za tak szybka odpowiedz ....

Dzięki pozostałym za tak szybka reakcje , Szukałem masek z korekcja ,ale sam nie potrafiłem znaleźć , Dzięki wielkie za linka

kawa napisał(a):Tu masz maskę ze szkłami korekcyjnymi:
http://www.allegro.pl/item837435289_mas ... worem.html

Oraz podanie nazwy firmy której mogę szukać

jorgus111 napisał(a):
(polecam maskę Aqua-Speed Optic, w takiej nurkuję :D ).

I w żaden sposób wada wzroku nie jest wstanie powstrzymać mnie od nurkowania :P

Znalazłem sklep
http://www.asport.pl/product_info.php?c ... ts_id=8072

jeszcze raz dziękuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mnie również nie jest wstanie powstrzymać :wink: :wink: :wink: :wink:

.
Ostatnio edytowano 11.12.2009 19:14 przez filip122 vel Darek, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.12.2009 14:49

Piotrek_B napisał(a):Na "żywca" chcesz te oczy otwierać pod wodą ? 8O :lol:

Woda jest słodka ale chlorowana najczęściej i o ile w Jadranie bardzo często nurkuję z otwartymi oczami bez maski bez jakichkolwiek trudności, o tyle jak to samo zrobię w basenie to mam oczy jak angora przez pół dnia :)
Adam-skiper
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam-skiper » 12.12.2009 00:11

gdy brałem udział w kursie nurkowym w Chorwacji - specjalnie sobie kupiłem 1-dniowe soczewki, by nie płakać za bardzo gdy mi się taka utopi.

Mieliśmy takie ćwiczenie - że trzeba było pod wodą zdjąć maskę i ją ponownie założyć. Z całkiem miłym zdziwieniem zauważyłem - że żelki ciągle są w oczach :).

Czego i Wam w takich przypadkach życzę (choć zastrzegam, że to utrzymanie soczewek nie musi być reguła).

Pozdrawiam
Adam
Ostatnio edytowano 12.12.2009 11:44 przez Adam-skiper, łącznie edytowano 1 raz
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 12.12.2009 07:26

Adam-skiper napisał(a):_______________________
www.....

A regulamin korzystania z forum kolega Adam czytał

Zamieszczanie reklam wymaga zgody administratora forum :!:

:evil:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 05.05.2010 11:57

jorgus111 napisał(a):Najrozsądniejsze rozwiazanie to maska ze szkłami korekcyjnymi, która jest lepszym rozwiazaniem niż szkła kontaktowe (polecam maskę Aqua-Speed Optic, w takiej nurkuję :D ).

Jorgus111 zastanawiam się przy mojej wadzie wzroku -2.25 czy kupić maskę -2.0 czy -2.5 , jak to się zachowuje w wodzie
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 05.05.2010 12:40

Witam

Sam nurkuję w masce Look ze szkłami korekcyjnymi -4. Kiedyś przetestowałem -3.5 i widoczność była do przyjęcia więc przy snoorkowaniu lepiej abyś miał słabsze szkła, które wymagają większego wysiłku od oczu niż za mocne.

Najlepiej jakbyś podszedł do optyka i się zapytał o to.

Pozdrawiam
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 05.05.2010 13:00

taurus napisał(a):Witam

lepiej abyś miał słabsze szkła, które wymagają większego wysiłku od oczu niż za mocne.

Pozdrawiam

Tez mi się wydaje ze szkła mogą być słabsze , przynajmniej mi tak mi zawsze optyk zapisywał , nawet jak miałem wade 2.5 to dostawałem szla ciut słabsze . Dzięki za odpowiedz ...
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 08.06.2010 21:38

Cześć,
Też mam podobny problem (-3,5 i -4,0).
Zacząłem od okularów do pływania ze szkłami korekcyjnymi, koszt ok. 100 zł. Widac dobrze ale nie mozna używac rurki bo woda wlewa sie do nosa i zatok.
Ostatnio kupiłem maskę za szkłami korekcyjnymi (chyba ze 400 zł.), widać chyba jeszcze lepiej i można używać rurki :-).
Nowy problem: maska przecieka przez wąsy, są tu może jacyś wąsacze - nurkowie? Jak sobie radzicie?

P.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 08.06.2010 22:26

piotr62 napisał(a):Cześć,

Ostatnio kupiłem maskę za szkłami korekcyjnymi (chyba ze 400 zł.), widać chyba jeszcze lepiej i można używać rurki :-).
Nowy problem: maska przecieka przez wąsy, są tu może jacyś wąsacze - nurkowie? Jak sobie radzicie?

P.

No wiesz są dwie metody ... pierwsza znasz pewnie sam :wink: :wink:
Zgolić wąsy ... wąsy są już naprawdę nie modne :lol: :lol:

A druga , czytałem na stronie nurkowania posmarować wąsy kremem tłustym.

Ja tez kupiłem maskę ze szkłami korekcyjnymi , na dniach ma do mnie przyjść .
Maskę kupiłem w
http://www.asport.pl/product_info.php?c ... ts_id=8072

te za 390zl bo ta ma zawór do przedmuchania maski jak Ci się woda naleje . Maskę przedmuchujemy powietrzem wydychanym nosem do maski .
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 08.06.2010 23:41

taurus napisał(a):Witam

więc przy snoorkowaniu lepiej abyś miał słabsze szkła, które wymagają większego wysiłku od oczu niż za mocne.

Najlepiej jakbyś podszedł do optyka i się zapytał o to.

Pozdrawiam

Za Twoja rada poszedłem do okulistki i po zbadaniu wzroku i stwierdzeniu ze nurkuje się krótko , nie to co noszenie stale okularów , pokazała mi jak będę widział w szkłach -2.0 i -2.5 doradziła ze lepiej wybrać szkła do maski -2.5.

Jako ze na jedno oko mam leki cylinder , Szkła w masce są zwykle wiec -2.5 wzmocni widzenie mimo braku cylindra.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 09.06.2010 06:42

filip122 vel Darek napisał(a):Zgolić wąsy ... wąsy są już naprawdę nie modne :lol: :lol:

Niemodne, niemodne... a niektóre panie lubią wąsy u swoich panów... bo nie dość, że wyliże to jeszcze wyszczotkuje ;)

Temat mnie interesuje z racji dużego zasolenia wody. Też noszę soczewki i często pływam na basenie. Żadnych problemów z wodą słodką. Ale o Jadran trochę się obawiam.
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone