napisał(a) lester86 » 18.06.2017 10:41
@albe
niekoniecznie z decathlonu. Ja potrzebuję płetw pierwszy raz i w temacie jestem kompletnym laikiem. Nie wiem kiedy je wykorzystam kolejny - pewnie nie prędzej niż za rok, stąd myślenie żeby za dużo nie wydawać.
Płetwy z zamiarem tylko i wyłącznie do snurkowania (ABC), czyli do pływania na powierzchni i obserwowanie co tam się dzieje na dole + ew. od czasu do czasu jakieś zanurzenie na chwilę na bezdechu.
W tym kontekście bardziej interesuje mnie konstrukcja, którą powinienem wybrać - czy kaloszowe czy paskowe+but, czy długie i elastyczne czy twardsze i grubsze...
Z tego co ustaliłem do tej pory to lepsze będą kaloszowe i w miarę elastyczne/średnie.
Zastanawia mnie wątek potencjalnego nadepnięcia na jeżowca lub inne kolczaste stworzenie, a gumowe płetwy bez plastiku na podeszwie (tak ze zdjęć wnioskuje jest w polecanych przez Ciebie Mares Avanti). Pytanie czy obawa uzasadniona czy i tak raczej od razu płyniesz i nie chodzi się w płetwach po powierzchni/dnie morza więc temat jest bezzasadny.
Rozumiem, że te z decathlonu są za krótkie i dlatego słabe? One mają utwardzoną podeszwę stąd moje zainteresowanie nimi - no i cena
W googlach znalazłem stary wątek gdzie jest niezła bitka, i każdy ma inną opinię na temat płetw do snurkowania na chorwacji
h-ttp://forum-nuras.com/printview.php?t=9312&start=0&sid=d4a4decb468d2aed32ce04d9a1c1800b
@piekara114 ja wyjeżdżam za tydzień, także jestem na przełomie czerwiec/lipiec. Temperatura wody to będzie raczej bliżej 22-23 (riwiera makarska). Kolega który był w chorwacji 4 razy mówi że jednak warto zainwestować w płetwy, bo do fajnych zakątków jednak kawałek trzeba podpłynąć (jakieś skały itd).
@KrzychuZiom nigdy nie pływałem więc nie wiem
Pytanie czy po 20 min będzie mi już na tyle zimno bez pianki w wodzie np. 22C że nie da rady dalej popłynąć
Pomyślę nad pianką. Widzę, że Mares ma wzięcie hehe
Ostatnio edytowano 18.06.2017 10:44 przez
lester86, łącznie edytowano 1 raz