Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nurkowanie i Delfiny

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Barthser
Podróżnik
Nurkowanie i Delfiny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 12.07.2004 19:43

Witam,
pierwszy raz jade na chorwacje i chcialem poprobowac nurkowania.
ale z tego co zauwazylem sprzet(ABC) jest dosc drogi.
W zwiazku z tym moje pytanie: czy jest mozliwe wypozyczenie sprzetu na miejscu i czy sie to w ogole oplaca?
Drugie pytanie dotyczy delfinow:).
Przeczytalem gdzies ze na Chorwacji mozna spotkać te zwierzeta.
Czy jest jakies miejsce gdzie wystepuja szczegolnie czesto i mozna np z nimi poplywac? Moja dziewczyna sie uparła sami wiecie....;)

Pozdrowienia Bart
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 20:05

na wyspie skarbów sa linki do delfinów i nurkowania
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 20:07

Barthser
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 12.07.2004 20:27

Dziekuje bardzo pomoglo.
Chyba nie bede kupowal sprzetu ktory i tak moze okazac sie przydatny tylko na 1 sezon. Z tego co doczytalem to taniej mi bedzie wypozyczyc, a jak mi sie spodoba to w tedy zainwestuje...
Jeszcze jedno pytanko. Czy duzo jest takich wypozyczalni np przy plazy czy raczej znajduja sie tylko na wybranych plazach?

Pozdrowienia Bart
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 13.07.2004 06:55

Co do "nurkowania" (z rureczką bo o takie ci chyba chodzi)- w kilku bazach nurkowych za pośrednictwem których załatwiałem nurkowania zawsze stawiali sprawę jasno - sprzęt ABC musisz mieć swój. Przypuszczam jednak, że zawsze znajdzie się jakaś dodatkowa maska i "fajka" do pożyczenia. Pozostają względy higieniczne - nie wiadomo po kim będziesz wkłądał "fajkę" do ust.
Co do możliwości wypożyczenia ABC w innych miejscach nie widziałem takowych wypożyczalni - ale fakt, że ich specjalnie nie szukałem, może na taką trafisz. Kupno ABC to naprawdę niewielkie pieniądze, w porównaniu z kosztami wczasów w CRO.

Byłem na Losinju w ubiegłym roku zrobiliśmy tam kilka nurkowań - wypływaliśmy dośc daleko od wyspy, ale na delfiny nie trafiliśmy. Jeśli dziewczyna się uparła myślę, ze nie obejdzie się bez wizyty w miejscowym ośrodku zajmującym sie tymi ssakami (jesli macie taką siłę przebicia, bo delfinarium tam nie ma - i dobrze).
Ewentualnie załapanie się na jakąś wycieczkę do miejsca gdzie delfiny się pokazują - być może ktoś takowe organizuje, ale wtedy myślę, że na pływanie z delfinami nikt się nie zgodzi - ze względów bezpieczeństwa.

Darek
Barthser
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 13.07.2004 07:29

Z tymi delfinami to dobrze, ze nie mozna poplywac.
Powiedz mi prosze jeszcze tylko gdzie jest tanszy sprzet ABC? W Polsce czy w Chorwacji?
Moze zamiast kupna sprzetu zasponsoruję jakiegos delfinka....;)

Pozdrawiam Bart
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 13.07.2004 08:10

Barthserze - delfiny pływają w rejonie od archipagu Kornatii aż po wyspę Losin, ale gdzie je trafić w danym momencie nie wiadomo. Z miasteczka Mali Losin są organizowane wprawy stateczkami na 3 wyspy i czasami jak rozmawiałem z ich właścicielami trafiają na stadka delfinów ale nikt nie zagwarantuje ci tego na 100%. Wyprawę taką możesz też trafić z miasteczka Veli Losin - mają trochę inną trasę opływu wysepek. Koszt to 90 kun od dorosłej ososby, dzieci były gratis.
PZDR
Barthser
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 13.07.2004 09:04

Dziekuje bardzo za rady.
Pozostaje mi tylko modlic sie o sloneczna pogode :D

Pozdrowienia Bart
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 13.07.2004 14:01

W CRO - w miejscach gdzie byłem na straganach jest pełno "sprzętu" zestawy maska + "fajka" z tych oferowanych na straganach największe zaufanie wzbudzały zestawy Maresa - znana w środowisku nurkowym firma - ale ile kosztowały nie wiem gdyż swoje ABC mam już od około 5 lat, może ktoś z forumowiczów podrzuci informację.
U nas - możesz sprawdzić w internecie, ale myślę, że maska średniej klasy ok. 150 zł i fajka do tego od. 50-70 przy dobrych negocjacjach cenowych powinno zamknąć sie kwotą 200 zł (tj. gdzies ok. 322 kn - jeśli dobrze policzyłem). Gdyby przyszło Ci do głowy kupic płetwy (najtańsze tzw. "kaloszówki" - na CRO wystarczą) to jest to wydatek dodatkowo ok. 150 zł. - wierz mi przydają się.
jesli dobrze widze jesteś z Katowic więc problemu ze znalezieniem sklepu nie powinieneś mieć.

Pozdro Darek
heniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) heniek » 14.07.2004 09:59

Ja takze w Cro widzialem na straganach duzo sprzetu, jedynie mares byl godny zainteresowania, bo noname'ow z Chin nie ma co kupowac. Ja bym kupił sprzet w kraju, ale to jak chcesz. Mam maske Technisub Look - bardzo dobra maska z wymiennymi szklami [można wstawic szkla +/-], ma sporo uzytkownikow, takze to nie tylko moja opinia, cena takze przystepna ok. 100 zł. Fajka jaka chcesz, ja mam z zaworkiem - przydatne. Co do pletw to kaloszowe w zupelnosci wystarcza, wybor na rynku jest duzy.
Delfinow nigdy nie mialem okazji spotkac, a szkoda :)
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 15.07.2004 11:37

urbandi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbandi » 12.03.2005 14:59

Jedynego delfina jakiego widzialem na wolności, spotkałem płynąc promem na wyspę Losinj. Pomimo wypatrywania przez cały pobyt na wyspie nie miałem szczęścia spotkać ich więcej .
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.03.2005 16:15

Barthser napisał(a):Witam,
Przeczytalem gdzies ze na Chorwacji mozna spotkać te zwierzeta.
Czy jest jakies miejsce gdzie wystepuja szczegolnie czesto i mozna np z nimi poplywac? Moja dziewczyna sie uparła sami wiecie....;)

Pozdrowienia Bart

Widzę że twoja dziewczyna ma wspaniały temperament - tylko możemy ci tu wszyscy pozazdrościć.... :lol:
Obawiam się jednak że będziesz miał spory problem aby zaspokoić ją tymi delfinami. Więc tak sobie myślę że jakbyście mieli problem z delfinami to zawsze możecie spróbować popływać z rekinami... :lol:
Polecam zwłaszcza te białe z gatunku Carcharodon Carcharias (dla ułatwienia rozpoznania - polecam "Szczęki" Spielberga) - twoja kobieta byłaby szczęśliwa a z nią i ty... :lol:

P.S.
Z delfinami najlepiej jest pływać tym samym stylem co one - delfinem.
Wtedy można nawet z nimi porozmawiać :lol:
Tak, to mógłby być wasz miodowy miesiąc... :roll:
Suzana
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suzana » 12.03.2005 19:14

A mnie się udało zanurkować z delfinem...
Co prawda było to jakieś 9-10 lat temu, w okolicy Rijeki, wcześnie rano.
Właśnie przyszłam na plażę z akwalungiem i przygotowywałam się do nurkowania... Cisza, spokój, nisko wzeszłe jeszcze słońce...
I nagle mój wzrok dostrzegł płynące małe stadko delfinów! Tak szybko w piankę nie ubierałam się jeszcze nigdy (nawet na obozach szkoleniowych, gdzie był niezłyt wycisk!) - i pędem do wody. Jeden jakby czekał! Pozwolił się dogonić i prowadził za sobą! Nawet dał się pogłaskać... Trwało to jednak tylko krótką chwilkę... I odpłynął... Ale wrażenie pozostało na lata :)
Potem kilkukrotnir udało mi się jeszcze zobaczyć delfiny w Chorwacji: na Istrii, poniżej Opatiji, a także w okolicy wyspy Brač (dokładnie na "trasie" Krilo-Jesenice - Supetar). Ale jak na razie zanurkować z dzikim delfinem udało mi się jeden jedyny raz...
Wciąż czekam na ponowną okazję :)

Suzana

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone