napisał(a) toudee » 13.07.2004 06:55
Co do "nurkowania" (z rureczką bo o takie ci chyba chodzi)- w kilku bazach nurkowych za pośrednictwem których załatwiałem nurkowania zawsze stawiali sprawę jasno - sprzęt ABC musisz mieć swój. Przypuszczam jednak, że zawsze znajdzie się jakaś dodatkowa maska i "fajka" do pożyczenia. Pozostają względy higieniczne - nie wiadomo po kim będziesz wkłądał "fajkę" do ust.
Co do możliwości wypożyczenia ABC w innych miejscach nie widziałem takowych wypożyczalni - ale fakt, że ich specjalnie nie szukałem, może na taką trafisz. Kupno ABC to naprawdę niewielkie pieniądze, w porównaniu z kosztami wczasów w CRO.
Byłem na Losinju w ubiegłym roku zrobiliśmy tam kilka nurkowań - wypływaliśmy dośc daleko od wyspy, ale na delfiny nie trafiliśmy. Jeśli dziewczyna się uparła myślę, ze nie obejdzie się bez wizyty w miejscowym ośrodku zajmującym sie tymi ssakami (jesli macie taką siłę przebicia, bo delfinarium tam nie ma - i dobrze).
Ewentualnie załapanie się na jakąś wycieczkę do miejsca gdzie delfiny się pokazują - być może ktoś takowe organizuje, ale wtedy myślę, że na pływanie z delfinami nikt się nie zgodzi - ze względów bezpieczeństwa.
Darek