Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NURKOWANIE = chore uszy

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak
NURKOWANIE = chore uszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.05.2005 14:24

Cześć, sorry, że się powtarzam ... widziałem gdzieś podobny temat, ale mi się zgubił. Z resztą chyba nie do końca wyczerpywał temat - otóż ...

Podobnie, jak rzeczony autor tematu o uszach, w zeszłym roku, podczas nurkowania załatwiłem sobie ucho - efkt jest do dziś - co 1,5 miesiąca "coś" mi się z nik dzieje - to znaczy boli. Boję się, co będzie, jak znów zacznę nurkować, a wyjazd juz za 2 miesiące ...
- widziałem kiedyś reklamę korków do uszu dla nurków - znacie temat? czy któś z Was to-to widział, lub tego-tego używał?
- jak zabezpieczacie się, przed ewentualną "uszą" infekcją
pozdrawiam, krystof
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 19.05.2005 14:37

Krystof napisał(a):Cześć, sorry, że się powtarzam ... widziałem gdzieś podobny temat, ale mi się zgubił. Z resztą chyba nie do końca wyczerpywał temat - otóż ...

Podobnie, jak rzeczony autor tematu o uszach, w zeszłym roku, podczas nurkowania załatwiłem sobie ucho - efkt jest do dziś - co 1,5 miesiąca "coś" mi się z nik dzieje - to znaczy boli. Boję się, co będzie, jak znów zacznę nurkować, a wyjazd juz za 2 miesiące ...
- widziałem kiedyś reklamę korków do uszu dla nurków - znacie temat? czy któś z Was to-to widział, lub tego-tego używał?
pozdrawiam, krystof

Witam,

za bardzo nie pomogę bo jeszcze nie nurkowałem (mam zamiar spróbować w tym roku). Sporo informacji o nurkowaniu można znaleść na stronie http://nurkomania.pl a o sprawach nt. uszu http://nurkomania.pl/med024.htm.

Pozdrawiam,
Jaco :papa:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 19.05.2005 14:38

Krystof napisał(a):Cześć, sorry, że się powtarzam ... widziałem gdzieś podobny temat, ale mi się zgubił. Z resztą chyba nie do końca wyczerpywał temat - otóż ...

pozdrawiam, krystof

Nigdy nie miałem problemu z uszami... co wiecej zauwazyłem ze woda adriatyku działa lepiej i niz Nizoral... :-)

pozdr
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 19.05.2005 20:12

Krystof napisał(a):Podobnie, jak rzeczony autor tematu o uszach, w zeszłym roku, podczas nurkowania załatwiłem sobie ucho - efkt jest do dziś - co 1,5 miesiąca "coś" mi się z nik dzieje - to znaczy boli. Boję się, co będzie, jak znów zacznę nurkować, a wyjazd juz za 2 miesiące ...

Laryngolog mi mówił, że problemy powstają jak np. wyjdziesz z basenu z mokrymi uszami. Najlepiej jak po prostu wybierzesz się do laryngologa zamiast kupować jakieś korki i tym podobne wynalazki.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.05.2005 08:39

- na szczęscie w pobliżu nie ma basenu :lol:
- a tak serio - dzięki za uwagi - też czuję, że najlepiej pogadać z laryngologiem
pozdrawiam i życzę zdrowych uszu, krystof
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 20.05.2005 09:12

Nurkuję ze sprzętem ABC od lat. Problemy z uszami miałem tylko dawno jako dziecko i wiązało się to z budowa ucha i nie wypuszczeniem wody z ucha po nurkowaniu.
Pierwszy laryngologiczny problem jaki powstaje przy nurkowanu to niedrożnośc kanałów uszy - usta. Jak one są niedrozne nie ma jak wyrównywać ciśnienia z płuc. Uszy bolą jak diabli po wsadzeniu głowy na metr pod wodę. To jest bardzo grożne bo można sobie słuch załatwić na amen. Kanały zatykają sie tym którzy mają problemy z zatokami, częste anginy czy krwawienia z nosa. Tu pomoże tylko laryngolog, teoretycznie pod wpływem ciśnienia może się odblokowac samo ale to jest ryzykowne
Inny problem to niedrożne kanały zatok - tez najczęsciej zatkane, też boli ale na większych głębokościach i jest o tyle niebezpieczne że jak się ciśnieniem przebije te zatory to można stracić przytomnośc. Ale na spokojnie to nurkowanie pomaga w oczyszczeniu zatok z zalegającej wydzieliny - każdy kto nurkuje ma gile w nosie.

Problem zapalenia ucha zazwyczaj można rozwiązać zabierając ze sobą patyczki do czyszczenia uszu i po nurkowaniu delikatnie wyciągając sobie wodę z ucha - po prostu niektórzy mają taką budowę uszu że im woda nie chce wylatywać
Można uzywać zatyczek. Najtańsze są stopery do uszu, można je kupić w każdej aptece za kilka złotych. Wygladają albo jak pianka w woreczku albo jak guma do życia. Mozna je stosowac ale na 100% nie zabezpieczają przed dostaniem się wody. Jeżeli laryngologicznie jest ok to nie są potrzebne - wystarczy wypuścić wodę po nurkowaniu przez np przechylenie głowy i wymasowanie okolic kanału schuchowego przy małżowienie usznej

A to ze woda z Adriatyku działa przeciw łupieżowo i przeciwtrądzikowo to potwierdzam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.05.2005 12:33

hmm, a czy korki, pod wpływem ciśnienia, nie napierają na bębenek?
tak, czy siak, dzięki za bardzo wyczerpujacą odpowiedź - wiem przynajmniej, że nie jestem sam z moimi przemyśleniami :D , że problem jest ogólnie znany. A bez wizytu u laryngologa, jak widać się nie obejdzie, pozdro, krystof
Użytkownik usunięty
Nurkowanie+chore uszy=Problemy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2005 13:04

:( Witaj Krystof,jeśli ci mogę coś doradzić jako 15-letni nuras, to jak najszybciej odwiedź laryngologa i wylecz uszy,pływanie a napewno nurkowanie pogłębią dolegliwości i zamiast cieszyć się urlopem będziesz okropnie cierpiał,NIESTOSUJ KORKÓW PODCZAS NURKOWANIA !!!,uniemożliwiają wyrównanie ciśnienia w uszach.Jeżeli laryngolog pozwoli popływać zapytaj go o korki dla ochrony przed zalaniem ucha wodą.Życzę ci szybkiego powrotu do obiegu. :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.05.2005 08:17

I kolejny raz dzięki - zrobię, jak należy ... Jak na razie jest źle ...., bo mi przeszło - straciłem motywację :D . Ale przed sezonem udam się, gdzie trzeba. Jeszcze 45 dni do wyjazdu ... Pozdro, Krystof
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.07.2005 14:04

no to se wykrakałem,
poszedłem do laryngologa (uwaga Gdańszczanie - omijajcie Swissmed z daleka - pan doktor laryngolog z AM, który bierze 135 pln za wizytę, to leń i konował - zresztą dowie się o tym ode mnie z oficjalnego pisma, które trafi do jego szefa), który nie stwierdził nic ponad to, że mam jakąś obsesję i zawracam mu gitarę. Ucho zalałem drugiego dnia pobytu - skończyło się 3-krotnym pobytem w bolnicy i antybiotykiem.

Jeśli ktoś potrzebuje informacji na temat poruszania się po chorwackich ośrodkach zdrowia (w Splicie) służę pomocą. Pozdrowienia i podziękowania dla chorwackich lekarzy - za empatię i profesjonalizm oraz deklarowana przyjaźń naszych narodów i miłość do JPII, K.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.07.2005 14:23

może trzeba było iśc do lekarza medycyny sportowej - najlepiej takiego, co sam nurkuje (w Gdańsku jest ich kilku, specjalizują się w medycynie nurkowej) i wyjaśnić mu w jaki sposób doszło do tego, że Cię bolą uszy. Może się nie przedmuchałeś i to nie jest zapalenie ucha, a uszkodzenie np. bębenka. Lekceważenie tego problemu może doprowadzić do tego, że stracisz słuch, albo możliwość nurkowania :(

Plumek
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.07.2005 07:32

Hej, dzięki za podpowiedź - masz rację. Muszę podrążyć temat, szkoda wrażeń, pozdrawiam, K.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

NURKOWANIE = chore uszy
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone