Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nurkowanie 2004

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Granisevic
Odkrywca
nurkowanie 2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 29.06.2004 13:50

Witam serdecznie,
czy ktos z szanownych forumowiczow wie cos na temat regulacji prawnych dot nurkowania w cro oraz w czarnogorze?

Czy cos sie zmienilo w porownaniu do poprzedniego roku? czy nadal trzeba byc milionerem albo nie dac sie zlapac???
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 01.07.2004 19:20

Przepisy/ Oto pare z nich:Trzeba wykupic legitymację nurkową w bazie na miejscu (100 HRK).Oczywiście podstawa do kupienia są uprawniemia (CMAS,PADI,SSI,SDI)Jak chcesz nurczyć poza bazą to kupujesz "szpecjalne" zezwolenie ważne przez rok za jedyne 2400 HRK
Policja sprawdza płetwonurków;brak zezwoleń i opłat może zakończyć się mandatem do 15 000 HRK
Darz Nur !!
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 01.07.2004 20:20

Aha , jeśli masz zamiar nurkowac ciut głębiej to komory dekompresyjne są w Puli i Splicie ( obyś ich nie musiał zwiedzać :wink: )
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 02.07.2004 07:11

nie no ja czysto rekreacyjnie gora 15m nie zamierzam odwiedzac komor dekompresyjnych :D
ale nie wiem czy dobrze zrozumialem, z tego co napisales wynika ze sa 2 opcje:
1 - "w bazie" - oplacam 100HRK...i to wszystko???hmmm....
2 - gdziekolwiek (poza obszarami gdzie jest zakaz) - oplacam 2400HRK
dobrze knuje? :roll:
a co do kontroli to na ile sa one uciazliwe? Jak czesto mozna spotkac policjanta na plazy??? ja szczerze mowiac nie widzialem nigdy...ale ten mandacik troszke odstrasza :oops:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 02.07.2004 07:19

...wlasnie tak jest....a oprucz kary zabieraja i sprzent....
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 02.07.2004 07:32

no wlasnie, o konfiskacie sprzetu tez slyszalem a srednio sie mi oplaca wywalic 2400HRK jak ponurkuje gora tydzien :cry:
wiecie moze jak to jest z nurkowaniem w czarnogorze? moze maja bardziej liberalne przepisy???
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 05.07.2004 14:23

jesli chodzi o cro to tak jak ci juz koledzy napisali wyzej jesli chodzi o czarnogore to nic nie wiem :(
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 05.07.2004 15:20

ekspert od nurkowania w Czarnogórze imejl adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 06.07.2004 13:55

Dokładnie tak jak napisał Arten - dwie opcje.
Ale 100 kn to nie wszystko musisz doliczyć koszty organizacji nurkowania przez centrum nurkowe, przeciętnie jest to kwota 20-25 euro za jedno nurkowanie (np. na "Baronie..." z Rovinj 33 euro).
W tym roku czerwiec płaciłem w polskiej bazie "Nautica" na Hvarze po 20 euro za nurka, w Trogirze - Trogir Diving Center po 22 za nurka.

Darek
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 13.08.2004 08:39

no juz po a ja nadal nic nie wiem, ostatecznie nie nurkowalem, za to widzialem kilka osob nurkujacych "z plazy" i kilka pontonow z nurkami, pewnie jakies zosganizowane imprezy

za to w czarnogorze zdecydowanie bardziej rozpowszechnione jest polowanie z kusza, wlasciwie na kazdej plazy jest kilka do kilkunastu osob wyposazonych w pianki, pasy balastowe, noze i kusze...czyzby w Montenegro bylo to legalne??? czy moze po prostu brak szacunku do prawa jest tak rozpowszechniony????
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 13.08.2004 14:26

Dobra - wszystko fajnie - tylko trudno jest mi domyśleć się czego nie wiesz 8O

Darek
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 13.08.2004 14:47

o chorwacji wiem co powinienem (czyli co napisali szanowni forumowicze) chodzi mi o takie same info dot. czarnogory, czyli czy mozna bez licencji/pozwolenia? czy mozna poza baza nurkowa itp.
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 14.08.2004 07:28

Nie rozumiem o czym tu wszyscy rozmawiają , pozwolenie jest potrzebne przy nurkowaniu z łodzi z pełnym ekwipunkem, żeby wogóle nurkować i kupić zezwolenie trzeba mieć odpowiedni certywikat nurkowy który upowazninia do nurkowania.Żeby samodzielnie nurkować tez trzeba mieć odpowiednie uprawnienia. Jeśli zaś chodzi o nurkowanie z brzegu z pianką i pasem balastowym jest to traktowane jako, nurkowanie rekreacyjne. Jeśli chodzi o kusze masz rację wileu ludzi nurkuje z kuszę mój syn też to robił , ale na nurkowanie z kuszą też trzeba mieć zezwolenie nie jest to proste załatwić na policji , nurkował łamiąc prawo.Acha mając nawet certywikat w tym roku spotkałam się w dwóch centrach nurkowych z t.z nurkowaniem sprawdzający z brzegu koszt 150 KN w sumie nic nie zapłaciliśmy ponieważ okazło się że jesteśmy w tym temacie orły nurkowanie z instruktorem i sprzętem trwało 10 minut i w końcowym rozliczeniu nie dliczyli nam tego nurkowania.
Grazka :lol:
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 14.08.2004 11:01

thx za info dot chorwacji :)
chodzi mi jeszcze tylko o takie regulacje ale dotyczace czarnogory, nigdzie nie moglem znalezc nic na ten temat :?
BTW grazka czy twoj syn cos upolowal ta kusza? w czarnogorze widzialem wielu ludzi z kuszami ale nie widzialem ZADNEJ zdobyczy....?
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 14.08.2004 11:34

Mój syn upolował wiele ryb na kusze nawet węgorze, ale to nie jest takie proste trzeba porostu mieć talent i umieć . Jeśli wierzyć w reikarnacje to mój syn w innym życiu był rybą. Sory ale trzeba mieć duże wyczucie, cierpliwość świetnie nurkować oraz dużą wytrzymałość. Jak on wypływa z kuszą do nie ma go około 1,5 do 2 godz. Na Hwarze żeby oddac jeden strzał to pływał za węgorxzem około 30 mniut , i upolował go. Ja osobiście nie lubię jak prznosi upolowane ryby jest mi poprostu ich żal. Musisz wziąść też pod uwagę że woda powiększa i ryba wydaje ci się duża a to maleństwo czemu umiec ocenić wielokośc rybyi odległość. W Czarnogórze nigdy nie byłam.
Grazka :lol:
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone