Granisevic napisał(a):thx za info dot chorwacji
chodzi mi jeszcze tylko o takie regulacje ale dotyczace czarnogory, nigdzie nie moglem znalezc nic na ten temat
BTW grazka czy twoj syn cos upolowal ta kusza? w czarnogorze widzialem wielu ludzi z kuszami ale nie widzialem ZADNEJ zdobyczy....?
toudee napisał(a):Dokładnie tak jak napisał Arten - dwie opcje.
Ale 100 kn to nie wszystko musisz doliczyć koszty organizacji nurkowania przez centrum nurkowe, przeciętnie jest to kwota 20-25 euro za jedno nurkowanie (np. na "Baronie..." z Rovinj 33 euro).
W tym roku czerwiec płaciłem w polskiej bazie "Nautica" na Hvarze po 20 euro za nurka, w Trogirze - Trogir Diving Center po 22 za nurka.
Darek
toudee napisał(a):Sorry Wecol, ale chyba nie jesteś w temacie. Opłaty za nurkowanie ni jak nie da się przeliczyć na jego czas - nie można wyznaczyć ceny np. za minutę nurkowania (chyba, ze źle Cie zrozumiałem, ale tak odczytuję Twoje pytanie). Czy nurkujesz na 10,15, czy 40 metrów płacisz wyznaczoną sumę
Płacisz za samo nurkowanie a jego czas zależy od wielu czynników - głównie od głębokości, ale również twojej kondycji - jak szybko zużywasz powietrze.
Przeciętnie zejście na głębokośc ok. 30-40 metrów i nastepnie spokojne wypłynięcie z podziwianiem podwodnego świata zajmuje ok. 30-40 minut (przy dodatkowym założeniu, że w butli po zakończeniu nurkowania ma pozostać nienaruszalne 50 at). Z mojego logbooka wynika np. że "Barona" zaliczyłem w 24 minuty przy głębokości 40 metrów, wrak "Tihany" na Malim Losinjm 36/37, ale już na Pagu w Starej Novalji 55 minut przy głębok. 15 metrów.
Pozdro Darek.
toudee napisał(a):Sorry Wecol, ale chyba nie jesteś w temacie. Opłaty za nurkowanie ni jak nie da się przeliczyć na jego czas - nie można wyznaczyć ceny np. za minutę nurkowania (chyba, ze źle Cie zrozumiałem, ale tak odczytuję Twoje pytanie). Czy nurkujesz na 10,15, czy 40 metrów płacisz wyznaczoną sumę
Płacisz za samo nurkowanie a jego czas zależy od wielu czynników - głównie od głębokości, ale również twojej kondycji - jak szybko zużywasz powietrze.
Przeciętnie zejście na głębokośc ok. 30-40 metrów i nastepnie spokojne wypłynięcie z podziwianiem podwodnego świata zajmuje ok. 30-40 minut (przy dodatkowym założeniu, że w butli po zakończeniu nurkowania ma pozostać nienaruszalne 50 at). Z mojego logbooka wynika np. że "Barona" zaliczyłem w 24 minuty przy głębokości 40 metrów, wrak "Tihany" na Malim Losinjm 36/37, ale już na Pagu w Starej Novalji 55 minut przy głębok. 15 metrów.
Pozdro Darek.
Mag napisał(a):Witam
Mam do Ciebie gorącą prośbę, czy mógłbyś mi rzucić na e-maila zdjęcia z Hvaru i Egiptu (nurkownie i nietylko).
Bardzo by mi na tym zależało. szczególne z Hvaru.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Mag
toudee napisał(a):Moim zdaniem najpiękniejszy ( z tych które widziałem - fakt nie było ich wiele) jest "Baron Gautsh".
Najlepiej zachowany i nadający się do penetracji wrak austryjackiego statku pasażerskiego, który zatonął z pasażerami w 1914 r po zderzeniu z miną. Dobrze zachowany kadłub dł. 85m spoczywa na gł .28-42m. - zaczerpnięte z http://www.divemaster.com.pl/divemaster ... stria.html
"Zaliczyłem" go (jeśli tak można powiedzieć ponieważ uznany jest za zbiorowy grób - wymagane dodatkowe zezwolenie na nurkowanie - załatwia je centrum nurkowe) 2 lata temu Stoi na dnie na równej stępce, można przepływać nad pokładem pasażerskim pomiędzy galeryjkami. Głębokość trochę ogranicza czas pobytu, ale z drugiej strony chce się na niego wrócić.
Podobał mi się również Tihany - okolica Mali Losinj wyspa Unije - wprawdzie został tylko kadłub ale odnosi się fajne wrażenie gdy stanie się na dnie przy jego potężnym dziobie.
Słysząłem, że w okolicy Visu też są wspaniałe wraczki. Mówili mi o tym ludzie którzy w tym roku pływali tam z bazy Nautiki na Hvarze. Może ktoś kto tam był odezwie się.
Stronka gdzie jest trochę o wrakach w CRO http://www.sportesport.it/wrecks014cr.htm
Pozdro Darek
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...