Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nurkowanie 2004

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.08.2004 13:32

Dzien dobry grazka pozdrowienia z Sieradza od petris.Jakos w tym roku nie spotkalam nikogo z FORUM tym razem i w zeszlym roku nurkowalismy w Egipcie a na Hwarze polowalismy no ma sie rozumiec nurkujac z aparatem mamy niemale trofea ,lecz bez krwawe-przepiekne .Pozdrowienia dla dla rodziny i kolezanek.Petris
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.08.2004 13:46

Granisevic napisał(a):thx za info dot chorwacji :)
chodzi mi jeszcze tylko o takie regulacje ale dotyczace czarnogory, nigdzie nie moglem znalezc nic na ten temat :?
BTW grazka czy twoj syn cos upolowal ta kusza? w czarnogorze widzialem wielu ludzi z kuszami ale nie widzialem ZADNEJ zdobyczy....?

W Podgorze widzialam chlopca nurkujacego tylko z maseczka i fajka z kuszy upolowal okolo 5 ryb w godzine. :lol: Mial szczescie maz z wedka zaledwie jedna. :twisted:
Wecol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wecol » 17.08.2004 05:43

toudee napisał(a):Dokładnie tak jak napisał Arten - dwie opcje.
Ale 100 kn to nie wszystko musisz doliczyć koszty organizacji nurkowania przez centrum nurkowe, przeciętnie jest to kwota 20-25 euro za jedno nurkowanie (np. na "Baronie..." z Rovinj 33 euro).
W tym roku czerwiec płaciłem w polskiej bazie "Nautica" na Hvarze po 20 euro za nurka, w Trogirze - Trogir Diving Center po 22 za nurka.

Darek

Jaki jest czas nurkowania za powyższą płatność????
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 17.08.2004 07:01

Sorry Wecol, ale chyba nie jesteś w temacie. Opłaty za nurkowanie ni jak nie da się przeliczyć na jego czas - nie można wyznaczyć ceny np. za minutę nurkowania (chyba, ze źle Cie zrozumiałem, ale tak odczytuję Twoje pytanie). Czy nurkujesz na 10,15, czy 40 metrów płacisz wyznaczoną sumę
Płacisz za samo nurkowanie a jego czas zależy od wielu czynników - głównie od głębokości, ale również twojej kondycji - jak szybko zużywasz powietrze.
Przeciętnie zejście na głębokośc ok. 30-40 metrów i nastepnie spokojne wypłynięcie z podziwianiem podwodnego świata zajmuje ok. 30-40 minut (przy dodatkowym założeniu, że w butli po zakończeniu nurkowania ma pozostać nienaruszalne 50 at). Z mojego logbooka wynika np. że "Barona" zaliczyłem w 24 minuty przy głębokości 40 metrów, wrak "Tihany" na Malim Losinjm 36/37, ale już na Pagu w Starej Novalji 55 minut przy głębok. 15 metrów.

Pozdro Darek.
Mag
Odkrywca
Do Petrisa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 17.08.2004 07:56

Witam

Mam do Ciebie gorącą prośbę, czy mógłbyś mi rzucić na e-maila zdjęcia z Hvaru i Egiptu (nurkownie i nietylko).
Bardzo by mi na tym zależało. szczególne z Hvaru.

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam
Mag
Mag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 17.08.2004 07:57

Poprzedni post to prośba skierowana do Petrisa.......................................
Wecol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wecol » 17.08.2004 08:51

toudee napisał(a):Sorry Wecol, ale chyba nie jesteś w temacie. Opłaty za nurkowanie ni jak nie da się przeliczyć na jego czas - nie można wyznaczyć ceny np. za minutę nurkowania (chyba, ze źle Cie zrozumiałem, ale tak odczytuję Twoje pytanie). Czy nurkujesz na 10,15, czy 40 metrów płacisz wyznaczoną sumę
Płacisz za samo nurkowanie a jego czas zależy od wielu czynników - głównie od głębokości, ale również twojej kondycji - jak szybko zużywasz powietrze.
Przeciętnie zejście na głębokośc ok. 30-40 metrów i nastepnie spokojne wypłynięcie z podziwianiem podwodnego świata zajmuje ok. 30-40 minut (przy dodatkowym założeniu, że w butli po zakończeniu nurkowania ma pozostać nienaruszalne 50 at). Z mojego logbooka wynika np. że "Barona" zaliczyłem w 24 minuty przy głębokości 40 metrów, wrak "Tihany" na Malim Losinjm 36/37, ale już na Pagu w Starej Novalji 55 minut przy głębok. 15 metrów.

Pozdro Darek.

Dzięki, teraz rozumiem. Mógłbys podać jakieś adresy gdzie można nurkować (oprócz miejsc które wcześniej wspomniałeś)???
Wecol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wecol » 17.08.2004 08:52

toudee napisał(a):Sorry Wecol, ale chyba nie jesteś w temacie. Opłaty za nurkowanie ni jak nie da się przeliczyć na jego czas - nie można wyznaczyć ceny np. za minutę nurkowania (chyba, ze źle Cie zrozumiałem, ale tak odczytuję Twoje pytanie). Czy nurkujesz na 10,15, czy 40 metrów płacisz wyznaczoną sumę

Pozdro Darek.

Dzięki, teraz rozumiem. Mógłbys podać jakieś adresy gdzie można nurkować (oprócz miejsc które wcześniej wspomniałeś)???
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 17.08.2004 14:11

Dla Mag:
Pomimo, że prośba skierowana do Petrisa ja się też odezwę - a co nie ma to jak samoreklama :lol: trochę zdjęć z Hvaru i nurkowań masz na
http://www.album.astral.pl/album/index. ... cja%202004

Dla Wecola (zobacz):
forum/viewtopic.php?t=4362&highlight=

dodaję tegoroczne nurkowania na Hvarze i w Trogirze super ścianki, bombki (patrz zdjęcia powyżej).

Tu masz miejsca nurkowe a adresy centrów nurkowych znajdziesz w internecie.
Pag - RR Sub, Pula - centrum na campingu Indie, Murter centrum nurkowe w m. Betina Nautilus Diving Center, Hvar - Nautica, Trogir - Trogir Diving Center, Mali Lisinj - Diver Sport Center.

Pozdro Darek (nie wiem jak u Ciebie z uprawnieniami ale - nie gniewaj się, sądząc po zadanym pytaniu - proponuję skończenie kursu na podstawowy stopień nurkowy - nie wymieniam organizacji bo niektórzy są na to uczuleni :D )
petris
Cromaniak
Re: Do Petrisa

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.08.2004 15:10

Mag napisał(a):Witam

Mam do Ciebie gorącą prośbę, czy mógłbyś mi rzucić na e-maila zdjęcia z Hvaru i Egiptu (nurkownie i nietylko).
Bardzo by mi na tym zależało. szczególne z Hvaru.

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam
Mag

Postaram sie.lecz mam lexmarka w naprawie ,nie moge skanowac ,a nie mam zdjec z cyfrowki.Pozdrawiam.Petris
Suzana
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suzana » 18.09.2004 13:24

W sklepach nurkowych w Polsce i w Chorwacji (w księgarniach po prostu) jest książka Ivany Ostoić pt. "Nurkowanie w Chorwacji" - wystarczy tam zaglądnąć. Jej stan jest aktualny na rok 2002 / 2003. Przepisy od tego czasu z tego, co wiem - nie zmieniły się. Książka jest po polsku... Takie info znaleźć można również na stronach chorwackich centrów nurkowcyh.
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 26.10.2004 14:53

a moze ktos z nas podzieli sie jakimis informacjami na temat jakichs ciekawych wrakow :) a bedacych mozliwymi do pogladania pod wodą
pozdr.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 27.10.2004 06:51

Moim zdaniem najpiękniejszy ( z tych które widziałem - fakt nie było ich wiele) jest "Baron Gautsh".
Najlepiej zachowany i nadający się do penetracji wrak austryjackiego statku pasażerskiego, który zatonął z pasażerami w 1914 r po zderzeniu z miną. Dobrze zachowany kadłub dł. 85m spoczywa na gł .28-42m. - zaczerpnięte z http://www.divemaster.com.pl/divemaster ... stria.html
"Zaliczyłem" go (jeśli tak można powiedzieć ponieważ uznany jest za zbiorowy grób - wymagane dodatkowe zezwolenie na nurkowanie - załatwia je centrum nurkowe) 2 lata temu Stoi na dnie na równej stępce, można przepływać nad pokładem pasażerskim pomiędzy galeryjkami. Głębokość trochę ogranicza czas pobytu, ale z drugiej strony chce się na niego wrócić.

Podobał mi się również Tihany - okolica Mali Losinj wyspa Unije - wprawdzie został tylko kadłub ale odnosi się fajne wrażenie gdy stanie się na dnie przy jego potężnym dziobie.

Słysząłem, że w okolicy Visu też są wspaniałe wraczki. Mówili mi o tym ludzie którzy w tym roku pływali tam z bazy Nautiki na Hvarze. Może ktoś kto tam był odezwie się.

Stronka gdzie jest trochę o wrakach w CRO http://www.sportesport.it/wrecks014cr.htm

Pozdro Darek
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 27.10.2004 08:45

toudee napisał(a):Moim zdaniem najpiękniejszy ( z tych które widziałem - fakt nie było ich wiele) jest "Baron Gautsh".
Najlepiej zachowany i nadający się do penetracji wrak austryjackiego statku pasażerskiego, który zatonął z pasażerami w 1914 r po zderzeniu z miną. Dobrze zachowany kadłub dł. 85m spoczywa na gł .28-42m. - zaczerpnięte z http://www.divemaster.com.pl/divemaster ... stria.html
"Zaliczyłem" go (jeśli tak można powiedzieć ponieważ uznany jest za zbiorowy grób - wymagane dodatkowe zezwolenie na nurkowanie - załatwia je centrum nurkowe) 2 lata temu Stoi na dnie na równej stępce, można przepływać nad pokładem pasażerskim pomiędzy galeryjkami. Głębokość trochę ogranicza czas pobytu, ale z drugiej strony chce się na niego wrócić.

Podobał mi się również Tihany - okolica Mali Losinj wyspa Unije - wprawdzie został tylko kadłub ale odnosi się fajne wrażenie gdy stanie się na dnie przy jego potężnym dziobie.

Słysząłem, że w okolicy Visu też są wspaniałe wraczki. Mówili mi o tym ludzie którzy w tym roku pływali tam z bazy Nautiki na Hvarze. Może ktoś kto tam był odezwie się.

Stronka gdzie jest trochę o wrakach w CRO http://www.sportesport.it/wrecks014cr.htm

Pozdro Darek

dzieki :)
ja mialem przyjemnosc ogladac wrak TIR-a zatopiony w okolicy Zatonu na naczepie mial ladunek blach lezy na prawym boku zatrzymal sie na duzej pólce skalnej na glebokosci ok 8 m a zaraz obok zaczyna sie niemal pionowa skala w dól na glebokosc ok 35 m kozacko wyglada tylko kabina jest pokiereszowana :( szkoda tylko kierowcy -podobno zginal
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.11.2004 13:56

centra nurkowe w Chorwacji
http://www.gorgonija.com/centri.htm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone