Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Numery dróg - najbardziej pomocne w podróży

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 30.06.2011 08:20

Chciałbym umieścić mały hint dla osób, które nie podróżują z nawigacją, lub mają problemy z poruszaniem się po Europie, czy też interpretacją znaków i map.
Zwróćcie uwagę na fakt, że najbardziej pomocnym znakiem przy poruszaniu się po Europie są numery dróg. Nie kierujcie się miejscowościami, bo można się przeliczyć, tylko właśnie zwracajcie uwagę na numery. Wtedy nie ma opcji zgubienia się.
Pojawia się na forum kilka zapytań dotyczących ominięcia płatnego odcinka autostrady Preszow-Koszyce. Na co skręcić? Nie mam pojęcia. Może być znak w prawo na Haniska, może być na Kendice, może być jeszcze na coś innego. Ale mnie to zupełnie nie interesuje, ja czekam na skręt w prawo w drogę nr 68. I tyle, bezstresowo, bez problemu :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.06.2011 09:05

A masz jakiś pomysł na uporządkowanie tego?

Bo, jednak, przebicie się przez kilkadziesiąt numerów, które tu się mogą pojawić, to będzie kompletne nieporozumienie ...
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 30.06.2011 09:20

Tzn nie rozumiem, jakie uporządkowanie?
Wystarczy mapa - w samochodzie papierowa, w komputerze Google lub Targeo. Numery dróg wszędzie są podane. Tak jeżdżę od lat, przede wszystkim po Polsce, gdzie oznakowanie bywa fatalne. Ale numery zawsze są prawidłowe.
Przykład: jadę z Tarnowa do Radomia:
Wyjazd z Tarnowa na drogę 73, która za Kielcami łączy się z drogą nr 7.
Dojeżdżam do Radomia. Tyle. W miastach, które mijam nie patrzę na żadne kierunki, trzymam się tylko swojego numeru. Nie może być prościej.
Taką trasę można sobie przed podróżą rozpisać. Najdalsza nie zajmie więcej niż kilka linijek :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.06.2011 09:42

Chodziło mi właśnie o to, że taka informacja jest przydatna, ale trzeba ją podać w sposób uporządkowany, tzn. dla każdego jest ważne, to co podałeś, ale lokalnie.

Wiesz, ja teraz podam swoje numerki, którędy wyskakuje na katowicką szosę, potem poda te numerki jeszcze dwadzieścia-trzydzieści osób, jak oni dojeżdżają do swoich ulubionych skrzyżowań i przydatne skądinąd informacje utoną w kilkudziesięciu postach, z których ciężko będzie coś wydobyć.

Chyba, że opacznie rozumiem ideę powstania tematu i na tej informacji o twoich drogach ma się skończyć?
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 30.06.2011 10:09

weldon napisał(a):Chyba, że opacznie rozumiem ideę powstania tematu i na tej informacji o twoich drogach ma się skończyć?

Nie, bardziej chodziło mi o to, żeby każdy mógł sobie łatwiej trasę przygotować i kierować się na niej numerami a nie kierunkami, co jest najczęstszym błędem. Numery dróg wymyślono dla kierowców a nie dla statystyk, a mało kto o tym wie. I nie chodzi o to, żeby na tym forum wskazywać drogę na podstawie numerów, bo będzie chaos jak sam piszesz. Tutaj niech zostanie jak jest :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.06.2011 10:12

Wiesz, temat pomocny, bo kilka razy tez spotkałem się z tym, że ludzie szukali właśnie takich podstawowych rzeczy, jak, na przykład, jak zlokalizować zjazd z autostrady w jakimś kierunku, tylko ... strasznie szeroki :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone