Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nuda..czyli urlop w Cro po raz.. osiemasty str 97

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakusowa
Koneser
Re: Nuda....czyli urlop w Cro po raz czternasty

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 17.05.2016 18:38

ewula91 napisał(a): Mam w planach na czerwiec te jeziorka, zielone również :)

Super, czekam na fotorelację :D
ewula91 napisał(a):Czekam na cd bo jestem ciekawa z czym je połączyliście (gdzie pojechaliście dalej) :D
Ja chcę zwiedzić Omiś i stamtąd jechać do Jezior.

W Omiš tym razem nie bylismy, ale podczas wcześniejszych naszych wyjazdach to i owszem :lol:
A cd już wkrótce :roll:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 17.05.2016 18:42

21monika napisał(a): Aniu jeziora są cudne 8O 8O 8O

Zgadzam się, kolor wody w naturze totalnie zaskakuje :roll:
21monika napisał(a): Kurcze nawet nie wiedziałam, że takowe są. :oops:

Nam też przez tyle lat jeziora jakoś umykały :oops:
Ale.... lepiej późno niż wcale :wink:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 17.05.2016 18:50

Tak więc zwiedzamy Bośnię 8O
DSCF8502.jpg

DSCF8505.jpg

DSCF8508.jpg
niestety nie udało sie nam być na koncercie, w tym dniu wracaliśmy do Polski

DSCF8518.jpg

DSCF8519.jpg

DSCF8523.jpg

DSCF8524.jpg

DSCF8525.jpg

DSCF8526.jpg

DSCF8527.jpg

DSCF8531.jpg

DSCF8532.jpg

I docieramy do nastepnego ( nie ostatniego :D ) punktu naszej wycieczki :roll:
DSCF8538.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 17.05.2016 19:03

Medziugorie (bośn./chorw. Međugorje, – miejscowość w Bośni i Hercegowinie położona w południowej części Hercegowiny na południowy zachód od Mostaru. Znana głównie dzięki mającym się tutaj wydarzyć od 1981 roku objawieniom Matki Bożej z Medziugorie, cały czas badanym przez Kościół katolicki, do tej pory nie odrzuconym ani nie potwierdzonym.
Do lat 80. parafia Medziugorie stanowiła typową wiejską parafię. Wtedy w związku z mającymi się tutaj wydarzyć objawieniami Matki Bożej oraz w konsekwencji napływu wielu pielgrzymów i turystów Medziugorie, do tej pory całkowicie zamieszkane przez Chorwatów, zmieniło swój charakter. Z małej wioski, składającej się pierwotnie z trzech osad, stało się miejscem kultu religijnego dla przybywających tam licznie pielgrzymów, a przy tym bazą gastronomiczno-noclegową, miejscem handlu dewocjonaliami i pamiątkami, którymi to zajęciami trudni się obecnie wielu mieszkańców, spośród których wielu napłynęło do Medziugorie w ostatnich latach.
W centrum miejscowości znajduje się kościół pw. św. Jakuba. W pobliżu miejscowości znajdują się dwa wzniesienia - Wzgórze Objawień (Podbrdo), miejsce pierwszych objawień, oraz Góra Krzyża (Kriżevac). Zbocza wzgórz są kamieniste, porośnięte niską roślinnością. W miejscach objawień ustawiono krzyże, w drodze na Podbrdo ustawiono tajemnice różańca, a na Kriżevac stacje drogi krzyżowej.
tyle mówi wikipedia
DSCF8541.jpg
Kriżecac

DSCF8558.jpg

DSCF8559.jpg

DSCF8543.jpg

DSCF8549.jpg

DSCF8554.jpg

DSCF8556.jpg

DSCF8560.jpg

DSCF8562.jpg
drzewo z fasolkami

DSCF8563.jpg

DSCF8566.jpg

DSCF8569.jpg
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 17.05.2016 19:34

...dziękuję za foto"wspomnienia"...pierwszy raz w Jugosławii w 1990...(ale młodziutki byłem)...później 2001 Chorwacja....2006 Bośnia i Hercegowina + Czarnogóra (2 miesiące po uzyskaniu przez Montenegro Niepodległości)..a od 2010 rok w rok Podaca (taka miejscowość między Makarską a Ploce)...wychodzi 10 pobyt w tym roku....pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za foto-relację z Medjugorie w którym byłem 4razy!
zibi.s
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi.s » 17.05.2016 21:55

Pięknie u Was jak zwykle :wink: Taka nie kończąca się opowieść...
Jednocześnie ciśnie się mi na usta...
A w Krużewnikach Wy byli :oczko_usmiech: :?:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 18.05.2016 18:34

VONPLES napisał(a):...dziękuję za foto"wspomnienia"...pierwszy raz w Jugosławii w 1990...(ale młodziutki byłem)...później 2001 Chorwacja....2006 Bośnia i Hercegowina + Czarnogóra (2 miesiące po uzyskaniu przez Montenegro Niepodległości)..a od 2010 rok w rok Podaca (taka miejscowość między Makarską a Ploce)...wychodzi 10 pobyt w tym roku....pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za foto-relację z Medjugorie w którym byłem 4razy!

Oooo masz piękny bałkański dorobek :D
Miło mi,że moja nudna relacja ożywiła Twoje wspomnienia :lol:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 18.05.2016 18:38

zibi.s napisał(a):Pięknie u Was jak zwykle :wink: Taka nie kończąca się opowieść...

Powiem Ci,że każda opowieść ma koniec :lol:
Moja też..... już niedługo :oczko_usmiech:
zibi.s napisał(a):Jednocześnie ciśnie się mi na usta...
A w Krużewnikach Wy byli :oczko_usmiech: :?:

w Krużewnikach nie, ale za to byliśmy w Kruszynianach :wink: :oczko_usmiech:

A drugiego czerwca jedziemy do Lwowa :roll: :hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.05.2016 18:45

krakusowa napisał(a):A drugiego czerwca jedziemy do Lwowa :roll: :hut:

A ja do Lwowa 21 maja :lol: :hut:
agamajra
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agamajra » 18.05.2016 19:49

Witam serdecznie,
Jestem w Waszych wspomnieniach z 2009 roku. Wspaniałe posty. W tym roku planuję z mężem i 15 letnim synem pierwszy raz wyjechać do Chorwacji. Przejrzałam już sporo Waszych propozycji i prawie zgupiałam. Gdzie jechać? Lubię również zwiedzać, więc fajnie żeby była to wypadowa lokalizacji. Czy obecnie również warto odważyć się jechać w ciemno. Planujemy początek lipca lub połowę sierpnia nie wiem kiedy lepiej jechać. Jakie są mniej więcej ceny noclegów? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Aga
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 18.05.2016 21:11

agamajra napisał(a):Witam serdecznie,
Jestem w Waszych wspomnieniach z 2009 roku. Wspaniałe posty. W tym roku planuję z mężem i 15 letnim synem pierwszy raz wyjechać do Chorwacji. Przejrzałam już sporo Waszych propozycji i prawie zgupiałam. Gdzie jechać? Lubię również zwiedzać, więc fajnie żeby była to wypadowa lokalizacji. Czy obecnie również warto odważyć się jechać w ciemno. Planujemy początek lipca lub połowę sierpnia nie wiem kiedy lepiej jechać. Jakie są mniej więcej ceny noclegów? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Aga

My od zawsze wyruszamy w połowie sierpnia...a jeśli chcecie zwiedzać,,...to proponuję Środkową Dalmację..jako bazę wypadową do zwiedzania...!Co do cen noclegów to, My od lat nie płacimy więcej niż 15 euro od osoby...oczywiście są to "noclegi" a nie jakieś hotelowe spa! :D
podaca-2015-t47072.html
podaca-2014-t44135.html
podaca-2013-t40713.html
....sprawdź ten apartament..
Ze względu, że nie możemy dostać urlopu w terminie 6- 16 sierpień, musieliśmy odmówić rezerwację w tym terminie u Państwa Kvesić w Podacy...w związku z powyższym informujemy, że mają wolny apartament za bardzo dobrą cenę...(2+1)...kuchnia + łazienka+ balkon z widokiem na Jadran...do plaży 200m...mail do Państwa Kvesić...: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.......proszę się powołać na Bogdana i Ewe z Polski.
Pozdrawiam
kontakt ze mną : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 18.05.2016 21:19

krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 19.05.2016 13:13

Janusz Bajcer napisał(a):
krakusowa napisał(a):A drugiego czerwca jedziemy do Lwowa :roll: :hut:

A ja do Lwowa 21 maja :lol: :hut:

O! to przetrzyj nam szlaki :oczko_usmiech:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 19.05.2016 13:35

agamajra napisał(a):Witam serdecznie,
Aga

Witaj Agnieszko :D
Tak jak mój przedmówca, proponuję na pierwszy raz wybrać Dalmację :D
Można trochę pozwiedzać, jest dużo miejscowości letniskowych.
Jesli pojedziecie w ciemno, na pewno w lipcu będzie łatwiej Wam coś znaleźć.
My od 14 lat jedziemy w ciemno, ale zawsze poza sezonem ( lub przed ) więc ceny są trochę inne (niższe) niż w sezonie.
Co do cen to trochę inaczej - czytaj drożej- liczone są ceny za apartament dla 2 osób ( w naszym przypadku) niż dla rodziny 3,4 osobowej.
Rozumiem Twój niepokój, pamiętam jak w 2001 roku bałam się okrutnie jechać w wielką niewiadomą.
A dziś...... nie wyobrażam sobie urlopu bez Chorwacji
Pozdrawiam Anna
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 19.05.2016 17:27

Medjugorie cd :D
DSCF8565.jpg
Medjugorie to jeden plac budowy.

DSCF8578.jpg

DSCF8571.jpg

DSCF8572.jpg

DSCF8573.jpg

I komercja, komercja, komercja... :twisted:
DSCF8574.jpg

DSCF8575.jpg

DSCF8576.jpg

DSCF8579.jpg

DSCF8580.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nuda..czyli urlop w Cro po raz.. osiemasty str 97 - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone