renatalato napisał(a):E no, dom miał na bogato , a ja myślałam że to ten mały z serduszkiem
lotnikwsk napisał(a):Ładny domek
beatabm napisał(a):Podoba mi się ten dom Tity - zwłaszcza piec Z przyjemnościa bym w takim domku zamieszkała
Titowy dom to jedno, Titowe rządy do drugie.
"Goli Otok" to trzecie.
Tito bynajmniej nie był aniołem.
Katerina napisał(a): Biedna ta wieś musiała być, bo bez podmurówki
Katerina napisał(a):krutomTitowy dom to jedno, Titowe rządy do drugie.
"Goli Otok" to trzecie.
Tito bynajmniej nie był aniołem.
Taki artykuł znalazłam w temacie "Nagiej Wyspy"
https://www.newsweek.pl/wiedza/historia ... ii/rjbnn68
Wiosna 1948 roku. Między Moskwą a Belgradem napięcie tężeje z każdym dniem. Kreml wie już od swoich szpiegów, że w Belgradzie zapadła decyzja o zerwaniu z Moskwą. Josip Broz-Tito, bohater antyfaszystowskiej partyzantki z lat wojny, nie zamierza dzielić się władzą ze Stalinem, a radziecka wizja przemysłowej megalomanii kłóci się z jego planami budowy nowoczesnej, wydajnej gospodarki. Gdy 28 czerwca 1948 r. Komunistyczna Partia Jugosławii traci karnie członkostwo w Kominformie – zrzeszeniu partii z krajów bloku wschodniego – niezrażone tym władze w Belgradzie szykują już pierwsze aresztowania zwolenników Moskwy.
Naród uwielbiał go ( i do tej pory to trwa) , tak jak u nas Piłsudskiego - za twardą postawę w obliczu potrzeby odbudowania niezależności państwa. Ile ofiar trafiło tam niesprawiedliwie, jak też, czy można usprawiedliwić okrucieństwo wobec przeciwników politycznych?
Historia wciąż ocenia.
krutom napisał(a):Muzeum ciekawe, ale chyba winno być opatrzone stosownym komentarzem, dostępnym dla zwiedzających.
piekara114 napisał(a):Lubię skanseny, szkoda, że moi Panowie nie... A pod ręką mam ten w Zubrzycy i jeszcze tam nie dotarłam...
krakusowa napisał(a):Ostatni skansen odwiedzony w Polsce to Tokarnia k/Kielc
agata26061 napisał(a):krakusowa napisał(a):Ostatni skansen odwiedzony w Polsce to Tokarnia k/Kielc
Oooo, ja do niego mam jakieś 30 kilometrów, a ostatnio tam byłam... w podstawówce! Faktycznie czasem przysłowie "cudze chwalicie, a swego nie znacie" jest bardzo na miejscu!
A byliście w pobliskiej jaskini Raj?
piotrf napisał(a):Bardzo lubię skanseny , na twoich zdjęciach , Aniu , ten wygląda super podoba mi się również muzeum Tity - zostało zapisane , przy najbliższej okazji muszę tam dotrzeć
piotrf napisał(a): Na przedłużony , majowy weekend mam przygotowane dwie tego typu marmaroskie atrakcje
Powrót do Nasze relacje z podróży