Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowy wzór nalepki Cro.pl

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 17.12.2008 09:38

A mnie w tej dyskusji co innego "uderzyło". Widoczny w niektórych postach podział, na "my starzy" i "oni nowi". To tak, jak by ktoś sobie rościł prawo do nieomylności, bo kupił wczesniej kompa/zarejestrował się na forum/tudzież jest starszy - niewłaściwe skreślić. Nie wygląda to dobrze.
pozdrawiam
--
damian
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 17.12.2008 10:36

Damianie - trochę racji masz - ale to jest nieuniknione. Zawsze i wszędzie w społecznościach tworzy się podział na "starych" i "nowych" . Takie socjologiczne ( i biologiczne :wink: ) prawo. Co nie znaczy, że to musi być złe. Obie "grupy" mogą wzajemnie korzystać ze swoich doświadczeń - trzeba tylko o tym pomyśleć . Tak jak pisała Plumek - wcześniej pomyśleć, zanim się coś zrobi.
Ale naklejka miała - jednoczyć. Wprowadzanie kolejnej spowoduje właśnie - podział.
Rozumiem mały smuteczek ( złość ? ), że ktoś zmienia coś , do czego się już mocno przywiązało.
Pozdrawiam - "starszy" konserwatyzmem - "młodszy" zalogowaniem
:wink: :)
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 17.12.2008 11:01

damiangres napisał(a):A mnie w tej dyskusji co innego "uderzyło". Widoczny w niektórych postach podział, na "my starzy" i "oni nowi". To tak, jak by ktoś sobie rościł prawo do nieomylności, bo kupił wczesniej kompa/zarejestrował się na forum/tudzież jest starszy - niewłaściwe skreślić. Nie wygląda to dobrze.
pozdrawiam
--
damian

Mysle,że w całej historii z logo forum nie chodzi wcale o podziały i o nieomylność. Przyłaczajac sie do jakiejś społeczności dobrowolnie ,dajesz znak,że akceptujesz pewne zasady w niej istniejace.Regulamin, obyczaje i logo także.Pomyśl co by było,gdyby co kilka miesiecy jakaś grupka forumowiczów wymyslało logo,które bardziej sie im podoba od "starego" W końcu stracilibyśmy nad tym kontrole i co krok spotykalibyśmy forumowiczów z jakimis przedziwnymi naklejkami na samochodzie.Nawet nie byłbyś pewien czy to "nasi" a wszak chyba o rozpoznawalnośc tu chodzi ?
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 17.12.2008 11:02

Pik71 napisał(a):Sprawa gonienia po sądach wygląda następująco. Nie ma takiej możliwości ponieważ wzór nie ma tzw.erki czyli jest zastrzeżony i nie służy do celów zarobkowych. Można nalepiać z spokojem. Można to porównać do okładki gazety na której jest butelka Coca –Coli.

Może pogonić po sądach, może. Czy widziałeś kiedyś flagę narodową lub herb z "R"? Zgodnie z prawem używanie herbu w publikacjach i jego rozpowszechnianie wymaga zgody właściciela, w tym wypadku rządu Chorwacji. Nawet rozpowszechnianie herbu miasta wymaga zgody władz tego miasta.
Ja jeszcze nie mam na samochodzie logo CRO.PL. Od kilku lat przeglądam forum i dopiero niedawno się zalogowałem. W przyszłym roku pojadę do Chorwacji z nalepką na samochodzie, nalepką "starego" typu. Pozdrawiam
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 17.12.2008 11:11

SVIBANJ napisał(a):
damiangres napisał(a):A mnie w tej dyskusji co innego "uderzyło". Widoczny w niektórych postach podział, na "my starzy" i "oni nowi". To tak, jak by ktoś sobie rościł prawo do nieomylności, bo kupił wczesniej kompa/zarejestrował się na forum/tudzież jest starszy - niewłaściwe skreślić. Nie wygląda to dobrze.
pozdrawiam
--
damian

Mysle,że w całej historii z logo forum nie chodzi wcale o podziały i o nieomylność. Przyłaczajac sie do jakiejś społeczności dobrowolnie ,dajesz znak,że akceptujesz pewne zasady w niej istniejace.Regulamin, obyczaje i logo także.Pomyśl co by było,gdyby co kilka miesiecy jakaś grupka forumowiczów wymyslało logo,które bardziej sie im podoba od "starego" W końcu stracilibyśmy nad tym kontrole i co krok spotykalibyśmy forumowiczów z jakimis przedziwnymi naklejkami na samochodzie.Nawet nie byłbyś pewien czy to "nasi" a wszak chyba o rozpoznawalnośc tu chodzi ?

A jednak te podziały się uwidoczniły.
To, że jest jakiś regulamin, logo, itp. nie znaczy, że jest raz na zawsze. Można go/je przecież zmieniać, modyfikować, dostosowywać do nowych wyzwań/sytuacji.
Przyłaczając się do społeczności, nie mam obowiązku iść "z prądem" - mogę dać coś od siebie, zmienić tą społeczność, może czasem ulepszyć? Pomyśl, co by było gdyby wszyscy się zgadzali na to, co jest, nie wnosząc nic nowego. Pewnie nie byłoby nawet "starego" loga. Dopiero kiedy nie widzę akceptacji, mogę się odłączyć, stworzyć coś swojego, nowego.
Kłopot tkwi jednak chyba w tym, co opisała Plumek. W sposobie.
Aha, ja na swoich motocyklach i na samochodzie mam stare logo. I nie będę go zmieniał.
pozdrawiam
--
damian
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 17.12.2008 16:47

Witam,
a ja nie patrzę nikomu do talerza jaki kto ma zestaw obiadowy.

Na swoją Hondę przykleiłem logo z mojej drukarki hp i byłem rozpoznawany jako polski turysta.
Bez szpanu, bez wysyłania kasy na czyjeś konto, i nie martwią mnie jakie pokażą się zaraz komentarze forumowiczów tych z podziału na: "my starzy" i "oni nowi".

A tak w ogóle, co to za podziały?, strach się bać!. Na żadne podziały nie reaguję i nie zauważam na naszym forum.

pozdrav :papa: :hut:
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 17.12.2008 16:59

Pisząc w swoim poprzednim poście "nowi" - nie chciałem wywołąć burzy . I na pewno nie chciałem nikogo urazić . Sam jestem na forum od niedawna i przyznam , że nie zwracam uwagi na takie rzeczy . Poza tym taka jest idea każdem społeczności internetowej starzy wyjadacze podpowiadają i udzielają porad w wielu kwestiach jak niejednokrotnie widziałem "młodych" na forum którzy mieli więcej do powiedzenia niż Ci "starzy" i nie ma w tym nic złego . Forum jest po to żebyśmy sobie w miarę naszych możliwości pomagali i tylko temu według mnie ma służyć.
Uważam , że jest dobrze tak jak jest i jak zaczniemy kopać pod sobą dołki to będzie tak jak w naszym kochanym rządzie , a jak sądzę nikomu na tym nie zależy w związu z tym jest to mój ostatni post w tym temacie , życzę wszystkim Wesołych i Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia i NAJLEPSZOŚCI Na Nowy Rok 2009 obyśmy tylko zdrowi byli i mogli się spotykać gdzieś w CRO.Pozdrav. :papa:
jerzy26
Croentuzjasta
Nowy wzór nalepki

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 17.12.2008 17:08

Pik71[b], również serdecznie proszę o wzór
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
jerzy26 :roll: [/b]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2008 17:16

Plumek napisał(a):
Pik71 napisał(a):Witam.
Wiedze że temat ciągle wzbudza emocje, to dobrze bo coś się dzieje. Jedno co jest na pewno pozytywne to widać że Criomaniacy to ludzie na poziomie wygłaszają swoje opinie ale w sposób kulturalny. Przypuszczam że na innym forum mięso już by się posypało .
Pozdrawiam zwolenników i przeciwników.

Hm...

Nowa naklejka mi się podoba :) I myślę, że wielu "świeżakom" przypadnie do gustu i taką sobie właśnie wydrukują. Dlatego, że nie chce im sie gmyrnąć na forum i poszukać starej :) Uważam, ze link do starej naklejki powinien być wołami wypisany w FAQ (moze jednak jest?), albo najlepiej zamiast tego banerka na górze (z FotoCroClub) - powinien być banerek z ważnymi linkami :)
Jednakże sposób w jaki Pik71 ze swoim pomysłem tu zawitał - jest nietrafiony. Ale tak to jest z ludziskami, którzy na forum (jakimkolwiek) są od niedawna i próbują nam poprzestawiać meble ;) Zapału w nich od metra - a potem emocje opadają i nawet na żadne spotkanko nie przyjdą. O pisaniu postów (sensownych) nie wspomnę.
Ot co... Nie umiemy sie zachować w społeczności - w dodatku takiej, co to już ma swoje nawyki, przyzwyczajenia... Z drugiej strony - starzy wyjadacze niechętni sa zmianom, nowościom... Ani jedno, ani drugie nie jest dobre :)
Reasumując: Pik71 - należało poszukać wątków o naklejce, dopisać tam kolejny post (była już dyskusja o tym słoneczku, o ile pamietam), poprosić o opinię...
Choćby znak naszego forum był najbardziej nieoficjalny, to i tak prawo autorskie jest nieubłagane :) I mówi o ROZPOWSZECHNIANIU, a nie o zarobkowaniu. Więc skoro zmieniasz coś w czyimś projekcie - zapytaj, albo schowaj swoje wypociny do szuflady biurka. Sporostuję jeszcze tylko: naklejki produkuje nam Opal, ale znak graficzny stworzył Sonti.
A co do zdjęcia Coca-Coli na okładce gazety - widziałeś jakieś z przerobionym znakiem graficznym (konkretnie napisem)? Ponadto - nie jestem pewna, ale chyba trzeba mieć zgode na publikację, albo też zastosować formułkę: "Wszystkie znaki towarowe użyte.... należą do ich właścicieli i sa prawnie chronione" - czy tam podobnie :)

Tak więc moja propozycja:
Pik71 - sam wywali stąd swój post z naklejką, a dyskusję o zmianach rozpocznie jako kontynuacja wątku o naklejce (moze być też nowy wątek we właściwym miejscu, ma chodzić w nim o poddanie pomysłu dyskusji), można też faktycznie nowy wątek zrobić (bo tytul Ci sie udał)
Moderator - zamknie ten wątek i posty podepnie do wątku o logo forum, albo też sam stworzy nowy wątek i przedstawi propozycję nowego loga Pika71 - oczywiście za jego zgodą to logo nowe przedstawi

No. To teraz pora na kawkę.

P.S. Polecam olejek eteryczny - rozmarynowy - świetnie pobudza rano ;)

Wywalone mam na twoje nawyki. I na twoją "starość"
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.12.2008 19:14

zebik napisał(a):
Wywalone mam na twoje nawyki. I na twoją "starość"

To se schowaj, bo się porzygać można.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2008 19:23

zebik napisał(a):Wywalone mam na twoje nawyki. I na twoją "starość"

Długo nad tym myślałeś ?
Chyba trochę przeginasz :twisted:
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 17.12.2008 19:59

Dlaczego jestem konserwatystą:
Bo:
1. Śpioszki dla dzieci poczętych
2. Dyplomy przyjęcia w poczet braci cromaniackiej
3. Plakietki zlotowe
4. Identyfikatory osobiste
5. Koszulki cro.pl
6. Koszulki U spomeny na Sly
7. Znaczki pamięci U spomeny na Sly
8. Naklejki na autka
9. Pamiątkowa butelka wina dla Sontiego
Wszystko to jest sygnowane logo forum ze słoneczkiem a ilość tego na pewno przekroczyła tysiąc.

Stare logo: logo.doc
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 18.12.2008 07:30

Więc chyba zgoda, że każdy sobie nakleja logo, wedle upodobania. Przecież jeśli w trasie spotkam kogoś z nowym logo, to przywitam się z nim równie serdecznie, co z tym, który ma stare i to robione domowym sposobem.
Ważne chyba, że spotykam osobę o tych samych zainteresowaniach, pasjach, itp.
Cieszę się, że padły deklaracje o tym, że nie ma podziału na nowych i starych - najgorsze, co może być to takie ukryte kwasy.
Wciąż jednak uważam, że pomysł Plumka (Plumki? ;) - jakoś ze świadomością formy nie mogę się przebić :) ) jest jak najbardziej zasadne. Przecież można w formie dyskusji wypracować zgodę, co do kształtu loga. Nawet najbardziej znane z nich (loga w sensie) co jakiś czas przyjmują nową formę, zmieniają się. Nie widzę więc powodu, dla którego nie należy podyskutować na ten temat? Myślę, że jesteśmy w stanie wypracować konsensus.
Aha, nie karmić trolla cztery posty wcześniej.
pozdrawiam
--
damian
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 18.12.2008 09:03

A ja mam starą naklejkę, mimo że jestem nowa. Po wielu trudach i staraniach wreszcie udało mi się ją zdobyć :) .W tym momencie składam głęboki ukłon w stronę Opala. Wielkie dzięki :lol: W tym roku mieliśmy logo zrobione samodzielnie i też było dobrze, ale z przyjemnością nakleję oryginalną naklejkę. Pozdrawiam :papa:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 18.12.2008 12:08

Ja również mam"starą" naklejkę. Beż problemu znalazłam na forum post Opala i jego meil. Bardzo szybko dostałam od niego naklejki, za co jeszcze raz dzięki. :D
W przyszłym roku jak pojadę mam nadzieję, że będę łatwo rozpoznawalna.
Jestem również tradycjonalistą, ale jeśli komuś pasują nowości to jego sprawa :D i na pewno nie będzie mi to przeszkadzać.
Szkoda, że są podziały na "starych" i "nowych", ale niestety jest to nieuniknione :(
Wszystkich serdecznie pozdrawiam. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nowy wzór nalepki Cro.pl - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone