Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowy Tomyśl- Plitvice, Czechy czy Niemcy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mustang1000
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mustang1000 » 10.07.2012 13:16

Witam,
Wybieramy się pierwszy raz do Cro. Jedziemy w 8 osób busem (4kierowców).

Od wiosny analizuje forum i im więcej czytam tym mniej wiem :)

Dylematem jest dla mnie wybór trasy. Czy warto dokładać prawie 300 km i jechać "wygodnie" przez Niemcy- Berlin Regensburg itd. Czy "lepiej" prosto na dół przez Polskę i Czechy?

Wyjeżdżamy z Nowego Tomyśla (50km od Poznania) o 19.00 w piątek 24 sierpnia (niestety weekend, choć schyłek głównego sezonu) chcemy dojechać do ok. 12 do Plitvic. Pozwiedzać 5-6godzin, przenocować w okolicy i w następny dzień skoro świt ruszyć do Baskiej Vody, gdzie spędzimy większość czasu.

Proszę doświadczonych kierowców o wskazówki odnośnie wyboru trasy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.07.2012 13:50

Z tą wygodą przez Niemcy bym polemizował....
Na dół do Wrocka, A4 do Sośnic, Ostrava, Brno, Breclav, Reintal, A5, S1, Graz, dalej wg. uznania.

Przez Niemcy jechałem do Cro raz i szału nie było.
Za dużo ograniczeń do 80-100, cisza nocna, bzykające się płazy i ptaszki, hałas, etc. :wink:

Acha. W 12-14h będziecie w Plitvicach bez napięć, jeżeli na granicy Slo-Cro nie będzie dymu...

No chyba, że jedzie wesoły autobus i co CPN kolejka po piwo... :lol:
cyprysiaki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyprysiaki » 11.07.2012 15:18

startowaliśmy 29 czerwca z Nowego Tomyśla przez Czechy do Tucepi czas dojazdu 17 godzin poprzedni wyjazd przez niemcy horror korki wypadki ok 20 godzin więc żadna oszczędność
MarioHR
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioHR » 12.07.2012 10:22

My jeździmy co roku do hr. Mieszkamy 20 kilometrów od Nowego Tomyśla. Polecam trasę przez Czechy, Austrię, Słowenię i dalej. Przez Niemcy nie dość że dalej to doliczyć trzeba 2 płatne tunele.
mlodyzx636r
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodyzx636r » 12.07.2012 10:32

ja jechalbym przez niemcy na HOF później passau...
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 12.07.2012 23:39

mlodyzx636r napisał(a):ja jechalbym przez niemcy na HOF później passau...

Wczoraj leciałem tą trasą. W tej chwili jest wyjątkowo słabo, długie odcinku zwężone w przebudowie, jak się trafi tir na zwężeniu, to nie zmieścisz się na drugim pasie i tkwisz w kawalkadzie. W Austrii to samo, remonty, zwężenia.
jacek1966
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1966 » 13.07.2012 00:04

Wczoraj wróciłem z Cro.
Zawsze jadę do Chorwacji przez Boboszów, Brno, Wiedeń, Graz itd.
Zalety: mniej km. mniej paliwa, obiad jemy w Boboszowie, korków nie ma, remontów też. Wracamy przez Niemcy z noclegiem w Austrii. Zawsze powrót jest dłuższy i droższy ale wybór taki związany jest z turystycznym przejazdem przez Alpy.
Wolę pomęczyć się trochę na początku do Czech ale potem jest z górki.
Na niemieckich autostradach jest w tym roku dużo remontów.
Start mam zbliżony z Buku.
scholl22
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) scholl22 » 16.07.2012 14:03

Najlepsza trasa przez Boboszów, Brno, Wiedeń , Graz i dalej przez Maribor i Chorwacja. Najkrótsza trasa. My jeździmy z Krotoszyna.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.07.2012 16:29

scholl22 napisał(a):Najlepsza trasa przez Boboszów, Brno, Wiedeń , Graz i dalej przez Maribor i Chorwacja. Najkrótsza trasa. My jeździmy z Krotoszyna.

Eeee. Najlepsza jest fuxostrada... :lol:
daw2309
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daw2309 » 17.07.2012 10:50

Najlepiej jechać jednak przez Czechy... Nadłożycie niepotrzebnie drogi przez Niemcy, dodatkowo jeśli weźmie się pod uwagę utrudnienia jakie teraz tam występują plus koszty paliwa.... Tylko Czechy...
Pozdrawiam i dobrej drogi życzę....
My ruszamy w Sierpniu... :D :) 8)
mustang1000
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mustang1000 » 17.07.2012 11:30

przekonałem się do tej trasy, jest rozsądniejsza. na nieoczekiwane zdarzenia nie ma sie wpływu jadąc przez D jak i CZ, nie warto jechac z głupią myślą w podświadomości ze ma sie do nadrobienia 300km.. tym bardziej ze fala remontów przeszła teraz z Polski na Niemcy:)

na dziś trasa wygląda tak: Start- Leszno- Wrocław- Krapkowice- Głubczyce- Krnov- Bruntal- Ołomouc- Brno- Breclav- Wieden- Graz- Maribor- Zagrzeb-Karlowac- Plitvice

jeśli cos by tu zmienić to prosze o wskazówki.

Patrząc na kamerki w weekend, korki tworzyły sie raczej dla wracajacych. Jadac na wakacje przez Zagrzeb bede przejeżdżać ok 8.00 w sb 24.08, ile czasu mogę tam stracić? jedno juz wiem, zawsze wbijać sie na prawy pas dla płacących kartą:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2012 12:48

Jeśli mogę coś doradzić, jeśli zdecydowałeś się na A4 i zjazd na Krapkowice, to zamiast na Głubczyce i Krnov jedź lepiej cały czas DK45 na Racibórz i Chałupki. DK45 jest o wiele lepsza od drogi z Krapkowic na Głubczyce.
mariusz1985
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz1985 » 30.07.2012 22:38

Witam 12 sierpnia też właśnie ruszam z Leszna do Cro i cały czas się zastanawiam czy targnąć się na niemcy ( okolo 200km dalej) czy jechać do czechy przez kłodzko? może jakaś prada, aktualnie jeżdżących przez niemcy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.07.2012 06:29

Mogłeś nie doczytać.

L-no-Wrocław-A4-Sośnica-Wodzisław-Chałupki (winiety)-Ostrava-Brno-Breclav-Reintal-Wilfersdorf (winiety)-A5-S1 obok Wiednia-Graz-dalej wg. uznania; albo autostrada w Słowenii, albo objazd-Zagrzeb-dalej wg. uznania.

Szybko, sprawnie, autostradami i drogami klasy S.

Niemcy przerabiałem i można sobie darować.
djzoltan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djzoltan » 02.08.2012 00:08

scholl22 napisał(a):Najlepsza trasa przez Boboszów, Brno, Wiedeń , Graz i dalej przez Maribor i Chorwacja. Najkrótsza trasa. My jeździmy z Krotoszyna.

Ja jade 8.08 ze Świebodzina i chcialem wybrac ta trase , powiedzcie gdzie mam kupic winietki.. czy na czechy , austrie i slowenie potrzebuje czy jak to jest ?? bo pierwszy raz jade i nie do konca wiem co sie z czym je, z tymi winietami, i gdzie mam je kupowac. Z góry dzieki :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone