Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowy przepis w sprawie paszportów dla dzieci

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
djflix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djflix » 20.06.2012 18:21

http://dzieci.pl/breedingAid,14383992,c ... caid=6eaa3

wygląda na to że od 26 czerwca każde dziecko musi mieć dowód tożsamości
djflix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djflix » 20.06.2012 18:23

coś się nie załadowało
to zacytuje

26 czerwca zmieniają się przepisy dotyczące dokumentów, jakich potrzebujemy, aby wyjechać z dzieckiem za granicę kraju. Według przepisów obowiązujących obecnie, dziecku można było wyrobić indywidualny paszport lub dokonać wpisu w paszporcie jednego z rodziców. Wpisy te dokonywane były do 28 sierpnia 2006 r. więc teoretycznie dzieci sześcioletnie i starsze mogły do teraz wyjeżdżać na podstawie takich wspólnych dokumentów. Od 26 czerwca każde dziecko będzie musiało posiadać jednak własny dokument tożsamości.

Jeśli wybieracie się do któregoś z krajów Unii Europejskiej, musicie zadbać o to, aby wasze dziecko miało dowód osobisty (można wyrobić go już niemowlakowi) lub paszport. Jeśli planujecie podróże poza kraje UE – nie ma wyboru - maluch potrzebuje własnego paszportu.

Dzieciom do 5. roku życia wyrabia się tzw. paszport tymczasowy, który ważny jest przez 12 miesięcy. Jeśli dziecko ma więcej niż 5 lat a mniej niż 13 – jego paszport będzie już paszportem biometrycznym i ważny będzie maksymalnie 5 lat. Dzieci powyżej 13 roku życia otrzymują już paszporty biometryczne o ważności 10-letniej.
djflix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djflix » 20.06.2012 18:28

parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 21.06.2012 19:27

Na takie okazje (tzn. przydługie linki) dobre są skracacze, np. ten:

http://tnij.org/paszportydladzieci

:)
bjk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bjk » 29.06.2012 22:43

Witam, właśnie dowiedziałam się o tym przepisie... Cóż chcieliśmy wyjechać 9 lipca, a tu taka niespodzianka. Nie wiem czy uda mi się w tydzień załatwić paszport. W poniedziałek skoro świt trzeba gnać do biura paszportowego. Ale mam pytanie, czy ktoś to przerabiał w praktyce. W sumie tylko na granicy słoweńskiej jadąc do Chorwacji kontrolują paszporty. Jak to tam wygląda?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.07.2012 16:55

bjk napisał(a):Witam, właśnie dowiedziałam się o tym przepisie... Cóż chcieliśmy wyjechać 9 lipca, a tu taka niespodzianka. Nie wiem czy uda mi się w tydzień załatwić paszport. W poniedziałek skoro świt trzeba gnać do biura paszportowego. Ale mam pytanie, czy ktoś to przerabiał w praktyce. W sumie tylko na granicy słoweńskiej jadąc do Chorwacji kontrolują paszporty. Jak to tam wygląda?

Spokojnie możesz jechać na D.O.

Poza UE
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23491

W UE wiadomo Schengen.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 01.07.2012 18:12

parrot napisał(a):Na takie okazje (tzn. przydługie linki) dobre są skracacze, np. ten:

http://tnij.org/paszportydladzieci

:)

Każdy może skrócic link, wystarczy chcieć :D
Kod: Zaznacz cały
Wstaw adres: [url]http://adres[/url] or [url=http://adres]Tekst adresu[/url]  (alt+w)
efekt:
artykuł
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 17.07.2012 09:26

Informacja ze strony małopolskiego urzędu wojeódzkiego
Od 11 sierpnia 2012 r. paszporty biometryczne dla dzieci poniżej 5 roku życia ważne będą przez 5 lat. Do tej pory dzieciom do 5 roku życia wydawano paszporty tymczasowe lub biometryczne ważne tylko rok. Dzięki tej zmianie rodzice nie będą już musieli co rok starać się o nowe dokumenty dla swoich dzieci.

Opłata za wydanie paszportu dla dziecka nie ulegnie zmianie i będzie wynosiła – jak dotychczas – 30 zł. Nowy przepis wejdzie w życie 11 sierpnia, więc do 10 sierpnia dzieciom do 5 roku życia będą jeszcze wydawane paszporty z rocznym terminem ważności.
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 17.07.2012 11:35

aglig napisał(a):Informacja ze strony małopolskiego urzędu wojeódzkiego
Od 11 sierpnia 2012 r. paszporty biometryczne dla dzieci poniżej 5 roku życia ważne będą przez 5 lat. Do tej pory dzieciom do 5 roku życia wydawano paszporty tymczasowe lub biometryczne ważne tylko rok. Dzięki tej zmianie rodzice nie będą już musieli co rok starać się o nowe dokumenty dla swoich dzieci.

Opłata za wydanie paszportu dla dziecka nie ulegnie zmianie i będzie wynosiła – jak dotychczas – 30 zł. Nowy przepis wejdzie w życie 11 sierpnia, więc do 10 sierpnia dzieciom do 5 roku życia będą jeszcze wydawane paszporty z rocznym terminem ważności.

I teraz nie wiem czy poczekać do 11 sierpnia z wnioskiem dla Synka , czy już wyrabiać. Chciałem jechać 5 września do Cro i nie wiem czy do tego czasu paszporcik dla synka będzie gotowy do odbioru. Możliwość nie oglądania urzędu paszportowego przez 5 lat jest bardzo kusząca:) , z racji tego ,że przynajmniej u nas nie jest tam zbyt miła atmosfera. A poza tym data 11 sierpnia też jest śmieszna, ponieważ to sobota jest. Więc paszporty 5-letnie dla dzieci będą wyrabiane od poniedziałku 13 sierpnia.
bolo.pl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolo.pl » 17.07.2012 11:39

A co jeśli dziecko ma paszport jeszcze stary ale ważny?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.07.2012 11:59

bolo.pl napisał(a):A co jeśli dziecko ma paszport jeszcze stary ale ważny?

Jeśli dziecko ma paszport swój własny i jest on ważny - to jest on ważny. Nie za bardzo rozumiem pytanie. Wchodzące w życie przepisy nie powodują, że dokumenty wydane na mocy prawa dotąd obowiązującego ni z tego, ni z owego tracą moc.
sopot7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopot7 » 17.07.2012 12:16

dowody sa bezplatne wiec warto je miec dla dzieciaczkow my wyrobilismy przed wyjazdem jedyna granica na ktorej sprawdzaja to wspomniana chorwacko-slowenska jak ktos nie ma szczescia to moze trafic na zbyt gorliwych urzednikow nam pobudzili dzieci bo nie bylo widac twarzy ale pogoda nam zrekompensowala niemile doswiadczenie
turli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) turli » 17.07.2012 19:17

I teraz nie wiem czy poczekać do 11 sierpnia z wnioskiem dla Synka , czy już wyrabiać. Chciałem jechać 5 września do Cro i nie wiem czy do tego czasu paszporcik dla synka będzie gotowy do odbioru. Możliwość nie oglądania urzędu paszportowego przez 5 lat jest bardzo kusząca:) , z racji tego ,że przynajmniej u nas nie jest tam zbyt miła atmosfera. A poza tym data 11 sierpnia też jest śmieszna, ponieważ to sobota jest. Więc paszporty 5-letnie dla dzieci będą wyrabiane od poniedziałku 13 sierpnia.[/quote]

Data 11 sierpnia nie jest przypadkiem, otóż 11 lipca w Dzienniku Ustaw opublikowana została nowa ustawa o zmianie ustawy paszportowej. Po 30 dniach wchodzi w życie ta ustawa czyli 11 sierpnia :D

Zapraszam na mój blog gdzie krótko streściłem jak to się stało, że przedłużono ważność paszportów dla dzieci ... to nie jest przypadek;)

http://tnij.org/rglk

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone