Sol-Wagon napisał(a):Lizbona chyba się powtórzyła...
Sol-Wagon napisał(a):myślałem, że dane miejsce ma być prezentowane 1 raz w zamyśle...
tony montana napisał(a):Zamek Lubelski - zbudowany w XII wieku, poszczególne elementy dobudowywano później, do 1954 r. więzienie wybudowany na planie prostokąta z wewnętrznym dziedzińcem
Zdjęcie z nietypowej strony
Franz napisał(a):tony montana napisał(a):Zamek Lubelski - zbudowany w XII wieku, poszczególne elementy dobudowywano później, do 1954 r. więzienie wybudowany na planie prostokąta z wewnętrznym dziedzińcem
Może nietypowej, ale kojarzącej się z więzieniem...
Pozdrawiam,
Wojtek
Beata W. napisał(a):Z ostatnich fotek najpierw marzę Algarvę Piękniiiiie
tony montana napisał(a):Jak to powiedziałeś to odniosłem dopiero wtedy takie samo wrażenieFranz napisał(a):Może nietypowej, ale kojarzącej się z więzieniem...tony montana napisał(a):Zamek Lubelski - zbudowany w XII wieku, poszczególne elementy dobudowywano później, do 1954 r. więzienie wybudowany na planie prostokąta z wewnętrznym dziedzińcem
piekara114 napisał(a):tony montana napisał(a):Jak to powiedziałeś to odniosłem dopiero wtedy takie samo wrażenieFranz napisał(a):Może nietypowej, ale kojarzącej się z więzieniem...tony montana napisał(a):Zamek Lubelski - zbudowany w XII wieku, poszczególne elementy dobudowywano później, do 1954 r. więzienie wybudowany na planie prostokąta z wewnętrznym dziedzińcem
Bo to było więzienie i to przez bardzo długi czas......
W latach 1831-1915 było tu więzienie carskie, głównie dla uczestników walk o niepodległość, m. in. powstańców styczniowych 1863 roku.
W okresie 1918-1939 obok więźniów kryminalnych odbywali tu karę członkowie ruchu komunistycznego, działający przeciw państwu polskiemu.
Druga wojna światowa i okupacja (1939-1944) to okres funkcjonowania więzienia hitlerowskiego, przez które przeszło 40.000 osób, głównie członków ruchu oporu. Duża część więzionych zginęła w egzekucjach i obozach śmierci. 22 lipca 1944 r., przed opuszczeniem Lublina, hitlerowcy dokonali masowego mordu 300 więźniów zamku.
Po wyzwoleniu spod okupacji hitlerowskiej, w sierpniu 1944 roku, zorganizowano na zamku polityczne więzienie karno-śledcze, podległe władzom sowieckim, a następnie Urzędowi Bezpieczeństwa Publicznego.
W latach 1944-1954 więziono tu około 35.000 Polaków, przeciwstawiających się komunistycznemu zniewoleniu. Spośród 515 wydanych wyroków śmierci życie straciło 333 osoby.
W wieży jest nawet mini wystawa poświęcona tej funkcji zamku, są listy więźniów, inf. o planowanych rozstrzeleniach itp. Pod koniec II WŚ był tam więziony brat dziadka. Przed samym wyzwoleniem więźniów masowo rozstrzelali w jednym z pomieszczeń, stryj przeżył, bo przykryły go ciała innych więźniów....
piotrf napisał(a):tony montana napisał(a):150. Gran Canaria - wydmy Maspalomas, pierdyliardy ton piasku
. . . po 70 PLN /tona
Na bogato
Pozdrawiam
Piotr
Mikromir napisał(a):O, to to by mi mocno odpowiadało:
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe