Re: Nowy....Montana on Tour
napisał(a) tony montana » 14.11.2020 22:01
86. Scicli. Perełka (jak się okazało, nie tylko moja perełka) południowo - wschodniej Sycylii. Cudo. Mnóstwo zabytków, wzgórze z pięknym widokiem na miasto, kręte uliczki.
87. Malbork. Zamek Krzyżacki. Największa twierdza ceglana średniowiecznej Europy. XIII-XV wiek. M.in. rezydencja wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego + rezydencja królów Polski.
88.Lizbona. Mosteiro dos Jerónimos (Klasztor Hieronimitów) - XVI wiek. Obiekt o długości ponad 300 metrów, pochowany jest tu m.in Vasco da Gama.
89. Skała Gibraltarska (The Rock of Gibraltar) 430 m. n.p.m. tu żyją magoty gibraltarskie - bezogonowe małpy w liczbie 300 i są to jedyne dziko żyjące małpy w Europie
90. Madame Tussauds Museum. London. Leia i Jabba the Hut. Nie można pominąć podczas wizyty w stolicy europejskich stolic (nawet jeśli ktoś ma opory typu: "co ja będę woskowe rzeźby oglądał".... much more than that!)
91. Awinion - słynny zerwany most na Rodanie (XIV wiek) - w tle gigant Prowansji - Mont Ventoux (pokazywałem już)
92. Teneryfa - Mirador La Centinela, widok na m.in. Montana de Guaza. Z tego
miradora fantastyczne widoki na część południa wyspy z wygasłymi wulkanami w roli głównej.
93. Passo Sella (2218 - 2240 m n.p.m.) Dolomity (Italia) - masyw Sassolungo, a właściwie: Punta Grohmann (3126 m), grupa Punta delle Cinque Dita (2998 m), masyw Sassolungo (3181 m)
Ostatnio edytowano 19.11.2020 15:32 przez
tony montana, łącznie edytowano 1 raz