Witajcie Cromaniacy! Mam małe pytanko - może admin mnie nie wywali, ale chodzi mi o nowości drogowe. Otóż wybieram się w 2011 po raz trzeci do Południowej Dalmacji. Chciałem dla odmiany nie jechać przez Cieszyn, lecz wykorzystać naszą nową A1, czyli z Gierkówki na węzeł Murckowska, dalej A4 do Sośnicy, tam na A1 aż do Świerklan (w tym roku otwarcie odcinka Bełk-Świerklany ponoć pewne). Następnie dojazd zwykłymi drogami ok.30km do przejścia w Bohuminie i później czeską autostradą nr1 pod Oloumoc. Tutaj pierwsze pytanie, o ile dobrze zrozumiałem czeską stronkę drogową (a czeskiego przecież nie znam), to ten odcinek autostrady jest już kompletny - czy coś wiecie o tym?
Dalsza jazda: Brno-Bratysława i tutaj kolejne pytanie: jechać przez Węgry, czy pod Wiedeń, potem Graz i Słowenia. Rok temu tak jechałem i było super, ale wyczytałem o korkach na granicy SLO-CRO - czy to prawda? Dotychczas nie trafiałem na korki? Czy ktoś już jechał całym odcinkiem autostrady w SLO, tzn. również obwodnicą Mariboru?
Ostatnie pytanie - czy korki na bramkach na A1 pod Zagrzebiem dotyczą tylko gotówki, czy także płatności kartami. Taką prawidłowość zauważyłem rok temu. Liczę na bardziej doświadczonych CROmaniaków.