joajer napisał(a):Niby autostrada fajna rzecz. Ale jak wiele tracimy jeżdżąc nią?
Jak nie było autostrady to jakie to przeżycie było jak się jechało do Dalmacji... Zwiedziło się miasta i miasteczka, widziało się zatoki i zatoczki, pola minowe i pola wysuszone przez słońce.
Teraz to nie to samo. Autostrada, setki tysięcy turystów przybywają jak samolotem, zobaczą kilka km wybrzeża i to wszystko.
Czegoś zaczyna mi brakować w takich wyjazdach, czy to dobrze czy źle?
janlewbr napisał(a):W przyszłym roku mają skończyć tunel od autostrady do Makarskiej Riwiery , jest juz wydrążony i wybetonowany kładą asfalt , długość to około 6 km.
joajer napisał(a):Niby autostrada fajna rzecz. Ale jak wiele tracimy jeżdżąc nią?
Jak nie było autostrady to jakie to przeżycie było jak się jechało do Dalmacji... Zwiedziło się miasta i miasteczka, widziało się zatoki i zatoczki, pola minowe i pola wysuszone przez słońce.
Teraz to nie to samo. Autostrada, setki tysięcy turystów przybywają jak samolotem, zobaczą kilka km wybrzeża i to wszystko.
josefoe napisał(a):joajer napisał(a):Niby autostrada fajna rzecz. Ale jak wiele tracimy jeżdżąc nią?
Nie obraź się ale wyglądasz mi na zombi! Co takiego pięknego jest w polach minowych? Przejeżdżałem starą drogą na Split i widok rozwalonych domów bez okien i drzwi napawał mnie tylko przygnębieniem i strachem a było to w 1999r. więc już sporo po wojnie. Widzałem opusztoszałe mieściny bez żywego ducha niemiłosiernie ostrzelane i czułem tylko lęk a Ty oświadczasz wszem i wobec że autostrada to nuda. Nie życzę Ci widoku martwych, rozkładających się ciał i wejścia na pole minowe /tam jako żołnierz straciłem nogę/ a papierowych bohaterów w necie wciąż szukających wrażeń nie brakuje....
Koziorożec napisał(a):Raul73
Tunel znajduje się vis a vis Makarskiej i będzie nim można dostać się tam bezpośrednio z autostrady. Tak więc np. jadąc do Makarskiej nie będziemy musieli zjeżdżać na węźle Sestanovac i jechać "zwykłą drogą" ok. 30 km tylko podjedziemy sobie prawie do końca podróży autocestą i ostatnie kilometry pokonamy tunelem. Jeżeli chodzi o kwestię czy jechać autostradą czy nie, to w moim przypadku ważny jest czas dotarcia na miejsce (zawsze za krótki urlop) i dlatego preferuję wariant jak najszybszy czyli autostradą.
Bocian napisał(a):janlewbr napisał(a):W przyszłym roku mają skończyć tunel od autostrady do Makarskiej Riwiery , jest juz wydrążony i wybetonowany kładą asfalt , długość to około 6 km.
To jest dobry target Mocno ułatwi dojazd bo tak to trzeba albo w Šestanowac odbijać albo grzać prawie do końca i wracać...
janlewbr napisał(a):
A Jadranką zawsze można pojeżdzić na wycieczki do Omisa Splitu .
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi