napisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2018 16:27
Leon napisał(a):Chorwacja ma powarzni problem demograficzni. Ze by tu dugo nie pisac, bo moj jezik polski jest niedobri i ciezko sie czyta sprubuje w skrucie. Jedinie skant mlodzy Chowaci nie emigruja jest wybrzeze (Istria i Dalmacija) oraz Zagrzeb i okolica. Coraz mniej ludzi zyje w innich obszarach. Najgorzej jest w Lice (miendzi tunelamy Mala Kapela i Sveti Rok
) oraz w Slawoniji. Jeden z pomislow jest rodawanie domow i ziemii uprawnej tym ktorzy chca zamieszkac tam z rodzina (dziecmy) i zaczanc pracowac. Samich Chorwatow nie wistarczy. Planuje sie tez umiarkowane przijmowanie imigrantow. Jezeli ktosz rozwarza taka opcje prosze poczitac:
http://net.hr/danas/hrvatska/borba-prot ... -doplatak/
Lika jest przepiękna. Nad morze blisko. Z językiem większych problemów nie mam, tylko z czego bym tam żyła? Hmmm... Z turystyki? Przez pół roku.
I jeszcze jedna rzecz - jestem bardzo wyczulona na punkcie problemów z alkoholem. Kilka razy spotkałam Chorwatów jeżdżących na tzw. "podwójnym gazie". Jak to wygląda w praktyce? A co z piciem w pracy? (W Polsce niestety z tym są duże problemy, zwłaszcza wśród kadry kierowniczej).