Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowe przepisy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Nowe przepisy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 05.01.2008 22:53

Witam kochanich Polakow,
Chorwacj nedugo zostanie nowy Zand w ktorym gura benda dotichczasowy premier (centroprawicowa partija) z HDZ w koalici z partiom HSS (chlopska) oraz HSLS (liberalna partija) oraz z przedstawicielamy mniejszosci. Czemu to ma bic dla was ciekawostka???
Mianowicie jusz minelo duzo czasu od wiborow i ze by sie utworzila koalicja trzeba bilo czimsz pochandlowac. Jake sa winiki takich razmow zilustruje wam tylko poprzez zmiani ustawowe jake maja nastopic a nimy jako turisci jestescie bezposriednio zainteresowany:
1. Zmienia sie ustawa o ilosci alkocholu w krwi dla kierowcow.
Kierowcom do 24 roku zycia zostaje 0,0 promilow, stariszy moga miec do 0,5 pomilow, jednak jezeli kierowca bendzie uczesniczil w wipadku z alkocholem w krwi (znaczy sie powirzej 0,0) bendzie tez odpowiadal na sadu do spraw wikroczen.
2. dla palaczy bolesne mianowice wejdzie w zicie ustawa o zakazu palenia w miejscach publicznich - tak jak ostatnio w Francji i Irlandi (niektorzy mowia dobrze inni ze zle dla turistiky)
3. podrozalo paliwo po wyborach
4. drozeje i zywnosc do lata podrozeje 8 % w stosunku do zeszlego roku.
Pozdrawiam z Splitu Leon
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.01.2008 23:15

Leon napisał(a):2. dla palaczy bolesne mianowice wejdzie w zicie ustawa o zakazu palenia w miejscach publicznich - tak jak ostatnio w Francji i Irlandi (niektorzy mowia dobrze inni ze zle dla turistiky)

Z tego akurat najbardziej się cieszę. (palący przez 19 , a niepalący od 13 lat) Szczerze powiem, że często palono na plażach i to mnie najbardziej denerwowało.

Co do wzrostu cen benzyny i żywności - złoty się umacnia , więc chyba bardzo tego nie odczujemy.

Leon dzięki za informację. :D
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 06.01.2008 19:02

krakuscity napisał(a):
Leon napisał(a):2. dla palaczy bolesne mianowice wejdzie w zicie ustawa o zakazu palenia w miejscach publicznich - tak jak ostatnio w Francji i Irlandi (niektorzy mowia dobrze inni ze zle dla turistiky)

Z tego akurat najbardziej się cieszę. (palący przez 19 , a niepalący od 13 lat) Szczerze powiem, że często palono na plażach i to mnie najbardziej denerwowało.

Co do wzrostu cen benzyny i żywności - złoty się umacnia , więc chyba bardzo tego nie odczujemy.

Leon dzięki za informację. :D

No nie wiem jak będzie do przyszłego roku. W zeszłym za euro płaciłem 4.03.
Pażiwiom. Uwidim. Jak mówili starzy indianie.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.01.2008 19:23

Adam,K napisał(a):No nie wiem jak będzie do przyszłego roku. W zeszłym za euro płaciłem 4.03.
8O 8O 8O Kiedy?? I gdzie?
W Polsce.!!
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 06.01.2008 19:33

Leon ! Dzięki za informacje.
A nie przehandlowali czegoś w sprawie pływania łódkami
po Waszym pięknym morzu ????
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 06.01.2008 20:13

krakuscity napisał(a):
Adam,K napisał(a):No nie wiem jak będzie do przyszłego roku. W zeszłym za euro płaciłem 4.03.
W Polsce.!!

Alokhol zadziałał. 2 lata temu.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.01.2008 20:22

Adam,K napisał(a):
krakuscity napisał(a):
W Polsce.!!

Alokhol zadziałał. 2 lata temu.
:D
Nie ma sprawy :D
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 07.01.2008 11:55

Leon napisał(a):Witam kochanich Polakow, ...
.....
Pozdrawiam z Splitu Leon

Witam.
Pytanie do Leona:
Chodzą plotki o remoncie mostu na Ciovo w obecnym roku - Czy to prawda, jakie utrudnienia będą z tym zwiazane?
Coś na temat budowy nowego mostu.
Pozdrowienia dla całej populacji na Ciovo.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 07.01.2008 19:48

Leonie
Proszę o wyjaśnienie przypadku, że jak będę miał owe do 0,5 promila i nie z mojej winy będę uczestnikiem kolizji/wypadku to też pod Sąd od Wykroczeń ? - to zgroza
co innego jak to jak komuś wjadę - to rozumię
Proszę o sprawdzenie i opisanie powyższych przypadków w/g nowych przepisów, no i od kiedy one wchodzą
Z góry dziękuję
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.01.2008 19:59

Knicz Mirosław napisał(a):Leonie
Proszę o wyjaśnienie przypadku, że jak będę miał owe do 0,5 promila i nie z mojej winy będę uczestnikiem kolizji/wypadku to też pod Sąd od Wykroczeń ? - to zgroza
Proszę o sprawdzenie i opisanie powyższych przypadków w/g nowych przepisów, no i od kiedy one wchodzą
Z góry dziękuję

Nie pij, nie jedź. WARS wita.... :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2008 20:22

FUX napisał(a):
Z góry dziękuję

Nie pij, nie jedź. WARS wita.... :D

Bardziej poprawnie powinno być:

Piłeś - nie jedź.

Jedziesz - nie pij.

Piłeś - nie prowadź
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2008 20:46

Knicz Mirosław napisał(a):....Proszę o wyjaśnienie przypadku, że jak będę miał owe do 0,5 promila i nie z mojej winy będę uczestnikiem kolizji/wypadku to też pod Sąd od Wykroczeń ? - to zgroza...

Zgrozą wg mnie jest siadane za kółkiem po czymś głębszym - dla mnie bez znaczenia czy 0,5 czy 5,0.
O skutkach można (niestety) każdego dnia przeczytać :twisted:
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 08.01.2008 16:03

Z góry dziękuję

Niestety są ludzie do których nic nie dociera :twisted: :twisted: :twisted:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone