napisał(a) Raul73 » 25.02.2012 18:52
K2 napisał(a):
Dwukrotna granica strefy Schengen na dwudziestu kilometrach może napsuć kierowcom trochę krwi. Na pewno nie będzie tak jak do tej pory łatwo, szybko i przyjemnie przejechać do Dubrownika. Ciekawe jak to rozwiążą. We wrześniu patrząc jak budują nowe przejścia zastanawiałem się czy i komu to potrzebne. Następna izolacja.
Autostrada też trochę bez sensu, kto ma ją wybudować, Chorwaci na terenie Bośni? Bosniakom przecież niezbyt potrzebna. Byłaby eksterytorialna?
Dokładnie tak - eksterytorialna! Jak kiedyś czytałem (jest to na pewno gdzieś tu na forum), projekt przebicia przez przesmyk Neum zakładał sfinansowanie całości budowy przez stronę chorwacką (plus zapewne późniejsze opłaty z tytułu zajęcia gruntów).
Co do strefy Schengen - założenia byly takie, że nie będzie żadnych granic, bo na terenie Bośni nie byłoby możliwości zjazdu - węły tylko na terenie Chorwacji. Mówiąc obrazowo: miał to być właściwie przejazd "nad Bośnią", a nie "przez Bośnię". Także BiH była bardziej skłonna takiemu rozwiązaniu niż mostem przez Peljesac (tam chodziło o nieuregulowane kwestie wód przybrzeżnych) - a tak na 99% to pewnie chodzi o kasę, jak zawsze.
Na ile te plany są nadal aktualne - nie mam pojęcia!