Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nowa autostrada na węgrzech

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 12.06.2006 08:59

Z tym kawałkiem autostrady zawsze było pomieszane.
Jeszcze kilka lat wcześniej bramki do poboru opłat były
ze 2 km przed zjazdem na 86. Kto nie uciekł wcześniejszym
zjazdem, ten płacił.

Mam nadzieję, że w tym roku ktoś zweryfikuje praktycznie
jak jest z tą płatnością.
Ja, jeśli pojadę, to najwcześniej w sierpniu.

Co do starego pzrejścia, to mogło faktycznie zniknąć.
Teraz autostrada wyprowadza pięknie na Jarovce i raczej
trudno się zgubić.

Krzysztof
j23
Cromaniak
uncle 1965

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 12.06.2006 09:03

kiedy jedziesz i gdzie, ja jade 6.08 krajan z reszowa
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.06.2006 15:32

"Stare" przejście w Rajce jest i w 2005 r. działało po "staremu" :wink:
W zeszłym roku z Moson (coś tam dalej) skierowałem się na Rajkę i na granicy cofnięto mnie na przejście Jarovce
http://www.bratislavaguide.com/bratislava-map
(z żółtej drogi w Rajce "slimaczkiem" trzeba zjechać na drogę pomarańczową i za ten odcinek nie ma opłat)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 13.06.2006 07:58

Janusz Bajcer napisał(a):"Stare" przejście w Rajce jest i w 2005 r. działało po "staremu" :wink:
W zeszłym roku z Moson (coś tam dalej) skierowałem się na Rajkę i na granicy cofnięto mnie na przejście Jarovce
http://www.bratislavaguide.com/bratislava-map
(z żółtej drogi w Rajce "slimaczkiem" trzeba zjechać na drogę pomarańczową i za ten odcinek nie ma opłat)

Ta przełączka jest tylko po stronie węgierskiej.
Po słowackiej trzeba się wracać kilkanaście kilometrów, jeśli ktoś się zapędzi na Rusovce.
Janusz - w ramach nauki węgierskiego powtórz 100 razy:
Mosonmagyarorvar, Mosonmagyarorvar, Mosonmagyarorvar... ;-)

Pozdrawiam madziarsko,
Krzysztof
uncle1965
Turysta
Re: uncle 1965

Nieprzeczytany postnapisał(a) uncle1965 » 14.06.2006 10:28

j23 napisał(a):kiedy jedziesz i gdzie, ja jade 6.08 krajan z reszowa

Jade 24.06 na wyspe ugljan.
pozdro :D
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 15.06.2006 21:21

Czyli trzeba zrobić tak: Granice przekraczać w Rajce ale zaraz potem z tej autostrady/niby autostrady już po węgierskiej stronie na drogę nr 15 tą przełączką i do Moso.... a stamtąd już drogą 86.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.06.2006 06:04

pawel_46 napisał(a):Czyli trzeba zrobić tak: Granice przekraczać w Rajce ale zaraz potem z tej autostrady/niby autostrady już po węgierskiej stronie na drogę nr 15 tą przełączką i do Moso.... a stamtąd już drogą 86.

Dokladnie,rok temu tak jechalem.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 16.06.2006 10:45

Haweł napisał(a):
pawel_46 napisał(a):Czyli trzeba zrobić tak: Granice przekraczać w Rajce ale zaraz potem z tej autostrady/niby autostrady już po węgierskiej stronie na drogę nr 15 tą przełączką i do Moso.... a stamtąd już drogą 86.

Dokladnie,rok temu tak jechalem.

ten objazd M15 to chyba wszyscy znają, a mnie interesuje konkret, tzn, czy M15 do zjazdu na Csorne jest nadal bezpłatny????
pilny
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilny » 16.06.2006 13:27

Musze sie wlaczyc czyli jak pojade z Bratyslawy na Rajke z Rajki do Mosonmag... a potem 86 na Csorna - Szombatheiy i dalej 86 w dol przez Zalabaska do przejscia wegiersko-austriackiego w Redics i juz jestem w Mursko Sredisce w HR to nie place nic za przejazd przez Wegry???

Bo placi sie tylko na Wegrzech za autostrady prawda a ta droga nalezy do drug drugorzednych czy tak???
Prosze o odpowiedz na moje pytanko
Pozdrawiam wszystkich
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 16.06.2006 16:29

pilny napisał(a):Musze sie wlaczyc czyli jak pojade z Bratyslawy na Rajke z Rajki do Mosonmag... a potem 86 na Csorna - Szombatheiy i dalej 86 w dol przez Zalabaska do przejscia wegiersko-austriackiego w Redics i juz jestem w Mursko Sredisce w HR to nie place nic za przejazd przez Wegry???

Bo placi sie tylko na Wegrzech za autostrady prawda a ta droga nalezy do drug drugorzednych czy tak???
Prosze o odpowiedz na moje pytanko
Pozdrawiam wszystkich

W Redics jest przejście węgiersko-słoweńskie.
Jeśli pojedziesz tak jak napisałeś, to na 100% nie jest wymagana opłata.
Jeszcze w ubiegłym roku można było w ogóle nie jechać do Mosonmagyarorvar, tylko z autostrady (bezpłatnej na tym odcinku)
zjechać bezpośrednio na 86.
Teraz M1 jest prawdopodobnie płatna od samej granicy, stąd wątpliwości
i dyskusje.
Droga 86 jest wprawdzie drugorzędna, ale:
1. na równinie
2. z długimi prostymi odcinkami
3. z niewieloma miejscowościami po drodze
więc jedzie się nią dość przyjemnie, szczególnie w nocy.
Krzysztof
men71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) men71 » 17.06.2006 11:19

Witam. W tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji. Konkretnie do Primosten.Wyjeżdżam z Krosna przez Barwinek. Proszę o pomoc bo czytam o tych opłatach i vinietach ale chyba niedokładnie bo dalej nie wiem co robić.
Napiszę w punktach jak to wszystko rozumiem i proszę o sprostowania.
1. kupuję vinietę na Słowację która uprawnia do poruszania się po ich drogach.
2. na Węgrzech nie kupuję viniety bo płacę za przejazd autostradą czy kupuję vinietę i dodatkowo opłaty za autostradę?
3 w Chorwacji nie kupuję viniety tylko płacę za autostradę.
Adam Dziuszko
Globtroter
Re: uncle 1965

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 17.06.2006 13:27

uncle1965 napisał(a):
j23 napisał(a):kiedy jedziesz i gdzie, ja jade 6.08 krajan z reszowa

Jade 24.06 na wyspe ugljan.
pozdro :D

Ja też jadę na Ugljan do Zelena Punta.Wyjeżdżam 07.07 a Krakowa. Jak byś miał jakieś ciekawe info o wyspie(jadę tam pierwszy raz) to proezę o kontakt gg7427810 lub e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub skipe-adam Dziuszko
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 19.06.2006 07:14

men71 napisał(a):Witam. W tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji. Konkretnie do Primosten.Wyjeżdżam z Krosna przez Barwinek. Proszę o pomoc bo czytam o tych opłatach i vinietach ale chyba niedokładnie bo dalej nie wiem co robić.
Napiszę w punktach jak to wszystko rozumiem i proszę o sprostowania.
1. kupuję vinietę na Słowację która uprawnia do poruszania się po ich drogach.
2. na Węgrzech nie kupuję viniety bo płacę za przejazd autostradą czy kupuję vinietę i dodatkowo opłaty za autostradę?
3 w Chorwacji nie kupuję viniety tylko płacę za autostradę.
Jeżeli na granicy Słowacko - Węgierskiej tuż za bramkami odbijasz na Rajkę i potem kierujesz się na Mosonmagyarorvar i potem na droge nr 86 to wogóle nic nie płacisz na Wegrzech, jeśli masz zamiar na Węgrzech kożystać z autostrad to nie płacisz za odcinki tylko wykupujesz winietke. Pozostałe pkt. się zgadzają.
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 19.06.2006 13:48

Dzieki, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy w Rajce są dwa przejścia graniczne, jedno na trasie D-2 a drugie droga nr.2. i którym mozna przejeżdżać żeby nie wykupywać winiety na Węgry.
Z góry dzięki
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 19.06.2006 13:59

Adam Dziuszko napisał(a):Dzieki, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy w Rajce są dwa przejścia graniczne, jedno na trasie D-2 a drugie droga nr.2. i którym mozna przejeżdżać żeby nie wykupywać winiety na Węgry.
Z góry dzięki
Dla nas jest tylko jedno - główne przejście (jadąc autostradą od Bratysławy) drugie wydawało mi się, że jest już zlikwidowane, ale ktoś wcześniej pisał nadal istnieje i jest przeznaczone TYLKO dla obywateli Węgier i Słowacji. Jeśli zaraz za bramkami granicznymi skręcisz na Rajkę to na 100% nic nie musisz wykupywać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

nowa autostrada na węgrzech - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone