Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nowa autostrada na węgrzech

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arci59
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arci59 » 09.06.2006 08:28

daisykf napisał(a):1. Bratislava- Zagreb

a/ przez Budapeszt i koło Balatonu 533km (śr 85km/h 6,15h)+ 1450huf
b//przez Austrie Graz, Maribor 453km (śr 100km/h 4,50h)+ 7,6 eur +droższy nocleg
c/ przez zach węgry Lendava 333km (śr 75 km/h 4,20h) brak opłat za autostrady na tym odcinku

Mnie efektywnie ten odcinek netto zajmuje ok 4godz.
Ale zawsze w drodze jest spanie, zakupy, itd

witam mógbyś bliżej określić przez jakie miasta jedziesz??
uncle1965
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) uncle1965 » 09.06.2006 09:42

Ale wywołałem burzę ale ja chciałbym jechać przez barwinek ponieważ mam do niego 100 km i zastanawiam sie czy dałbym radę jednym dniem, czy ktoś ma takie doświadczenia??
pozdrawiam :)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 09.06.2006 09:53

M.Smith napisał(a):

b//przez Austrie Graz, Maribor 453km (śr 100km/h 4,50h)+ 7,6 eur +droższy nocleg
c/ przez zach węgry Lendava 333km (śr 75 km/h 4,20h) brak opłat za autostrady na tym odcinku

Czy chodzi ci o bezpłatny odcinek około 20 km od przejścia w Rajce ?

nie o całóść drogi, a ten odcinek jest bezpłatny
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 09.06.2006 10:00

uncle1965 napisał(a):Ale wywołałem burzę ale ja chciałbym jechać przez barwinek ponieważ mam do niego 100 km i zastanawiam sie czy dałbym radę jednym dniem, czy ktoś ma takie doświadczenia??

W ubiegłym roku odcinek koło Balatonu był moco zaawansowany.
W tym roku pewnie już niewiele zostało.
Najpóźniej będzie robiony kawałek koło Nagykanizsa.
To tyle z moich doświadczeń.
Krzysztof
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 09.06.2006 10:22

daisykf nie reklamuj tej trasy przez zach. Wegry nr 86,bo korki beda na trasie i chlopcy radarowcy beda czesciej.Niech wala do HR autostradami...
janusz_sul
Odkrywca
E86

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz_sul » 09.06.2006 10:30

Na tej drodze spotkałem przebiegające dzikie zwierzęta . Niech wszyscy uważają jadąc tą trasą. Znajomi rozbili tam samochód w kraksie z sarną czy czymś takim .Musieli wracać do domu(wakacje w warsztacie).
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 09.06.2006 10:35

Autostrady są pod tym względem lepsze, bo zagrodzone.
A na 86 faktycznie sporo zwierzyny, zwłaszcza lisów.
Zwierzyna domowa też się daje we znaki. Każdą wioskę sygnalizuje
najpierw ... zapach, potem dopiero znaki drogowe.
janusz_sul
Odkrywca
E86

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz_sul » 09.06.2006 10:41

Należy także uważać na długie proste , które w niespodziewanym momencie kończą się ostrymi SSS i później dalej prosta . Jadąc w ciągu dnia spotkałem tam chłopców z suszarkami.
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 09.06.2006 10:41

uncle1965 napisał(a):...chciałbym jechać przez barwinek ponieważ mam do niego 100 km i zastanawiam sie czy dałbym radę jednym dniem, czy ktoś ma takie doświadczenia??

Tak, ja 3 lata temu jechalem na raz, bez noclegu, do Vodice pod Szybenikiem. Wyjazd po godz. 22 w piatek, korki pojawily sie na samym koncu Balatonu juz za autostarda, ale to juz byla sobota, w inny dzien tygodnia (mam na mysli poza weekendem) moze byc luzno. Musialem tez sobie uciac 2 godzinne spanko na jakiejs stacji benzynowej na Wegrzech bo za dnia w domu nie moglem usnac a w trasie juz organizm sie domagal.

Pozdrawiam
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 09.06.2006 11:41

daisykf napisał(a):
M.Smith napisał(a):

bezpłatny był na pewno w zwszłym roku, w tym występuje już jako płatny, przynajmniej tak wynika ze strony http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Map
arci59
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arci59 » 10.06.2006 17:12

uncle1965 napisał(a):Ale wywołałem burzę ale ja chciałbym jechać przez barwinek ponieważ mam do niego 100 km i zastanawiam sie czy dałbym radę jednym dniem, czy ktoś ma takie doświadczenia??

witam ja dalem radę 12 godzin z podkarpacia na krk :).Jest jedno ale że na trasą przez Budapeszt i wzdłuż Balatonu trzeba nadrobić na autostradzie gdzie trzeba grzać w granicach 160 Pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.06.2006 12:19

M.Smith napisał(a):
daisykf napisał(a):
M.Smith napisał(a):

bezpłatny był na pewno w zwszłym roku, w tym występuje już jako płatny, przynajmniej tak wynika ze strony http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Map

Trochę przecholowali na tej mapce (celowa dezinfornacja? :) ). Z Rajki do M1 wiedzie droga M15, która nie figuruje na wymienionej stronie jako autostrada. Zresztą wg. niektórych źródeł jest jeszcze w budowie. Jak wygląda w rzeczywistości przekonam się w sierpniu :?: .
Poniżej mapka, która nieco rozjaśnia sprawę:
http://www.oeamtc.at/reise/laender/ trzeba wybrać opcję Land - Ungarn; Kategorie - Maut.
Pozostaje jeszcze ocinek na M1 do zjazdu na 86-kę. Na motorway.hu jest spis bezpłatnych odcinków ale do mnie on nie przemawia :( . Ja chyba zjadę z M15 na Mosonmagyovar na wysokości Hegyeshalom, na zakupki do Tesco.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 12.06.2006 07:42

mi też to się wydaje dziwne, zwłaszcze że ta M15 autostradą być nie może (jeden pas) o ile pamietam to droga ekspresowa, niemniej jednak będę wdzięczny za informacje od tych, którzy będą jechali tą drogą i po powrocie napiszą jak to jest w rzeczywistości. Głupio było by płacic mandat za "niemanie" winietki.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 12.06.2006 08:16

Jechałem tamtędy dość dawno, bo w 2002.
Wtedy problem autostrady rozwiązywało się tak -
zaraz za granicą SK-HU (przejście na dwupasmówce) skręcało się
w prawo, kierunek na Rajkę. Wtedy przejście na "starej" drodze
było tylko dla ruchu lokalnego, czyli dla Węgrów i Słowaków.
teraz, w Unii mogło się to zmienić.
Drogą 150 dojeżdżało się do centrum Mosonmagyarorvar, a tam
zaczynała się 86.
Nadrabiało się ze 2-3 km, ale człowiek miał gdzieś aktualną politykę
autostradową Węgrów.
Pozdrawiam,
Krzysztof
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 12.06.2006 08:23

kw napisał(a):Jechałem tamtędy dość dawno, bo w 2002.
Wtedy problem autostrady rozwiązywało się tak -
zaraz za granicą SK-HU (przejście na dwupasmówce) skręcało się
w prawo, kierunek na Rajkę. Wtedy przejście na "starej" drodze
było tylko dla ruchu lokalnego, czyli dla Węgrów i Słowaków.
teraz, w Unii mogło się to zmienić.
Drogą 150 dojeżdżało się do centrum Mosonmagyarorvar, a tam
zaczynała się 86.
Nadrabiało się ze 2-3 km, ale człowiek miał gdzieś aktualną politykę
autostradową Węgrów.
Pozdrawiam,
Krzysztof

Ten sposób znam (zmusił mnie do poznania tej trasy kapeć), jednak o wiele, wiele szybciej jest dojechać ekspresówką do zjazdu na 86, w zeszłym roku na stronach "węgierskich autrostrad" (autopalya.hu) ten kawałek był wyraźnie oznakowany jako bezpłatny, stąd tegoroczne wątpliwości. Co do zmiany to "starego" przejścia chyba wogóle już nie ma.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

nowa autostrada na węgrzech - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone