Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Norweskie fiordy ;-) Czerwiec/lipiec 2010

Norwegia uzyskała niepodległość po rozwiązaniu unii ze Szwecją w dniu 7 czerwca 1905 roku. Norwegia jest jednym z największych na świecie eksporterów ropy naftowej i naturalnego gazu. Kierowca zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu trafia na 30 dni do więzienia, traci prawo jazdy oraz musi zapłacić 10% swoich rocznych dochodów. Wino i likier można kupić jedynie w specjalnych punktach monopolowych zwanych Vinmonopolet.
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 16.07.2011 18:22

[quote="anakin"]Spotykają się kumple i jedem mówi:
- Wiesz właśnie wróciłem z Norwegii, staaary czego ja tam nie widziałem:
niedzwiedzie, renifery po prostu wszystko...
Drugi mówi:
- A fiordy widziałeś? widziałeś fiordy? widziałeś?
A ten na to:
- Staaaary, fiordy to mi z ręki jadły...
:wink:

Dowcip przedni ( stary ale jary :D )

Norwegia jest pięknym krajem. Z przyjemnością pooglądam "stare" miejsca.

pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.07.2011 21:34

Kurrrrrcze :?
Wybieram się do tej Norwegii i wybrać się nie mogę :roll:

I nie że daleko... choć to też.... ale ta pogoda mnie skutecznie odstrasza...
Jako że ostatnimi czasy podróżujemy śpiąc wyłącznie na dziko w namiocie bądź w niewielkim autku, długotrwałe mżawki, siąpienia, deszcze, ulewy, oberwania chmur :wink: nie są zbyt mile widziane i jakby sens podróży się zatracał.....
Dlatego wciąż to południe i coraz dalej na południe nas gna a na północy na Helsinkach się zatrzymaliśmy i ani kroku dalej już ładnych parę lat :?

To sobie chociaż zdjęcia pooglądam :D :cool:

Pozdrawiam
isetta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) isetta » 16.07.2011 21:46

kulka53 napisał(a):Kurrrrrcze :?
Wybieram się do tej Norwegii i wybrać się nie mogę :roll:

I nie że daleko... choć to też.... ale ta pogoda mnie skutecznie odstrasza...
Jako że ostatnimi czasy podróżujemy śpiąc wyłącznie na dziko w namiocie bądź w niewielkim autku, długotrwałe mżawki, siąpienia, deszcze, ulewy, oberwania chmur :wink: nie są zbyt mile widziane i jakby sens podróży się zatracał.....
Dlatego wciąż to południe i coraz dalej na południe nas gna a na północy na Helsinkach się zatrzymaliśmy i ani kroku dalej już ładnych parę lat :?

To sobie chociaż zdjęcia pooglądam :D :cool:

Pozdrawiam

Kiedy jechaliśmy do Norwegii pogoda była taka sama jak w Polsce :) Nie ma co się bać mżawki, deszczu itp, akurat na nią nie trafiliśmy. W tym roku moi rodzice byli w Norwegii, było ponad 25 stopni i to w maju, kiedy pierwszego maja padał w Zielonej Górze śnieg. Śmiałam się wtedy, że norweską pogodę przygnali do nas, a nasza pojechała z nimi ;)

Po drodze widzieliśmy dużo osób śpiących w samochodach, my też spaliśmy tak dwie noce, obok były całe rodzinki, które też rano wstawały na parkingu i jechały dalej :)

Mam nadzieję, że dotrzesz do Norwegii i będziesz tak samo jak ja miło wspominać :)

Jutro postaram się dodać fotki z półki skalnej, która zauroczyła nas jak nic wcześniej.

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/20787/prekestolen2053.jpeg

http://www.visitnorway.com/ImageVault/I ... ndler.aspx
Ostatnio edytowano 17.07.2011 09:13 przez isetta, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.07.2011 22:14

Skandynawia wzywa mnie od dość dawna i nakłania do kolejnych odwiedzin . . .

Z pogodą tam nie jest tak źle , zwłaszcza w północnej części zamieszkałej przez Samów , a białe noce , czy widok zorzy polarnej rekompensują braki upałów podobnie jak widoki , których nigdzie indziej zobaczyć nie można .

Śpiących w samochodzie można spotkać , podobnie jak śpiących w namiotach a krystalicznie czysta woda wprost kusi - nakłania do kąpieli
:) tylko temperatura skutecznie studzi zapędy :lol:

Czytam , oglądam i czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 16.07.2011 22:36

Łoj, edytuj link do zdjęcia bo się trochę temat rozjechał : http://x.garnek.pl/ga5642/9e35b026cd7ce ... stolen.jpg
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 17.07.2011 13:02

Będę tu zaglądał,Norwegię mamy w planach.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 17.07.2011 13:12

Pooglądałem tą półkę skalną.
Niesamowite !!!! 8O
Wspaniałe miejsce.
W ogóle - te fiordy są magiczne.
Poprzednia strona

Powrót do Norwegia - Norge

Norweskie fiordy ;-) Czerwiec/lipiec 2010 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone