Re: Norwegianem do Splitu
napisał(a) zoocheq » 12.05.2010 16:46
bury napisał(a):nie ukrywam, że zacząłem Tobie kibicować, super że się udało
trzymałem kciuki, bo sam się w taką podróż wybieram w lipcu
mało tego jedziemy w 4 osoby wraz z dwójką dzieci, więc na pewno będzie ciekawie,
może napiszesz o kilka słów więcej np:
- dokładnie o której doleciałaś
- ile zajęła ci odprawa na lotnisku
- jak długo trwała podróż z lotniska do portu
- czym sie tam dostałaś
- ile to kosztowało:?:
pzdr
Dolecieliśmy o 19tej, ale chyba może być różnie, bo jak wracaliśmy ten sam samolot wylądował o 19:20. Odprawa jest szybka. O 19tej ląduje tylko ten samolot, więc jak staniesz w kolejce z przodu to szybciej wyjdziesz. Czekaliśmy chyba ok 10 min na autobus Croatian Airlines (kosztuje drogo -30kn za osobę, dla porównania prom - 40kn). Dojazd to było ok 20min (ale poza sezonem, w sezonie na tej trasie w sobotę są korki). Jeździ tam jeszcze autobus miejski 37 na trasie Split Trogir, na pewno taniej. W Stari Gradzie na prom czekają busiki, które rozwożą ludzi po wyspie - Hvar, Jelsa.
Mieszkaliśmy w hotelu Arkada. Nie cierpię hoteli, wolę namiot lub apartmani, ale poza sezonem to całkiem miłe miejsce, no i cena przyjazna 165kn od osoby: spanie + bufet śniadaniowy i obiadowy, przy żarłoczności mojego męża i chorwackich cenach w knajpach było to nie do przecenienia.
Pogoda była akurat. Woda w morzu jak w Bałtyku w najcieplejszym miesiącu, tylko oczywiście innej jakości. Nie było upałów, więc udało mi się przeczołgać ekipę rowerami przez Brusje i od Zawali do domu (z wejściem na Sv. Nikola od strony Sv Nedjeli), widoki nie do opisania (rowery wypożyczyliśmy całkiem niezłe). Już planujemy następny wyjazd.