Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Norwegian gabaryt bagażu

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mario5791
Podróżnik
Norwegian gabaryt bagażu

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario5791 » 13.04.2010 20:24

Witam
Pytanie do tych co korzystali z tych linii. Jak dokładnie Norwegian respektuje gabaryt bagażu podręcznego?
Chodzi o to, że pasażer może zabrać jedn bagaż podręczny o maksymalnych wymiarach 55cm x 40cm x 20cm i wadze 10 kg.

Jak to jest mierzone ?

Moja walizka ma 59cmx40cmx20cm włącznie z kółkami, rączkami, stopkami (czyli wszystkimi wystającymi elementami poza obrys torby).
Natomiast sam kufer ma wymiary 52cmx37cmx18cm.

Mam 4 takie sztuki(4 osoby, nie uśmiecha mi się zakup 4 nowych). Nie chcę mieć niespodzianki z dopłatami na bramkach.

Ponieważ to mój pierwszy lot tymi liniami jak to jest w praktyce?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2010 20:59

Nie zdawaj takiego pytania na forum bo możesz niepotrzebnie wpakować się w kłopoty.
Ktoś Ci napisze, że OK, uwierzysz w to i na odprawie będzie zonk.

Zadzwoń w takiej sprawie albo na info linie norwegian albo na pierwsze z brzegu lotnisko pasażerskie.

Wymiary bagażu, które podałeś to wymiary maksymalne.
I nie ma zlituj się jak się w nich nie zmieścisz.
Tzn. i Ty i bagaż polecicie tylko zmienią Ci status bagażu z podręcznego na rejestrowany, zapakują to do luku bagażowego a to kosztuje i to sporo.
Np. na lotnisku w Rzeszowie gabaryty sprawdza się bardzo prosto - jest box o takich wymiarach - wkładasz do niego bagaż i jak się zmieści i nic nie wystaje to nie ma problemu.
W Twoim przypadku te 9 centymetrów to bardzo dużo i może takie coś nie zmieścic sie później do boxu w samolocie lub pod fotel a na kolanach nie pozwolą Ci tego trzymać :wink:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 13.04.2010 21:13

Piotrku, wszystko zależy od konkretnej linii lotniczej. Im większy LOW-COST tym sprawdzanie bagażu podręcznego oraz ważenie rejestrowanego skrupulatniejsze.
Norwegianem latałem wiele razy i NIGDY mój bagaż podręczny nie był ważony. Fakt - jego rozmiary nie wskazywały na to że mógłby być jakoś bardzo ciężki - niemniej nikt go nie ważył.

Innym razem, przy powrocie do domu (liniami tradycyjnymi) do bagażu rejestrowanego zapakowałem wszystko co mogłem wrzucić aby mieć mniej noszenia po lotniskach przy przesiadkach (zasilacz do laptopa, przeczytane książki, jakaś przesyłka od kolegi etc) i waga na lotnisku przy check-in wskazała 23 kg. Ryanair, Wizzair etc pewnie skasowałby mnie za to sporo a miła pani z SAS z uśmiechem na ustach przywiesiła tylko zawieszkę "HEAVY".

Więc rożnie bywa - niemniej moje doświadczenia z Norwegianem są pozytywne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2010 21:24

Lider przy liniach normalnych fakt jest luźniejsze podejście, bilet droższy inne podejście do klienta.
Przy tanich liniach za wszystko co dodatkowe drą kasę.

Ja natomiast nie pisałem o wadze bagażu podręcznego tylko o wymiarach bo o nie właśnie mario pyta.
1-3 kg mogą przymknąć oko bo mogą ale jak Ci bagaż przekracza dopuszczalny wymiar w centymetrach i nie jesteś go w stanie zapakować do boxu lub pod fotel to trudno przymknać oko.
Dlatego sugerowałem telefon do lini lotniczej a nie sugerowanie się odpowiedzia "mi się udało" bo to w dzisiejszych czasach może być dość kosztowna odpowiedź :wink:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 13.04.2010 21:45

Pani z infolinii Norwegiana przeczyta warunki przewozu gdzie jest napisane:
[url] http://www.norwegian.com/pl/customer-se ... -samolotu/
[/url]

A ja piszę o osobistych doświadczeniach z odprawą na lot Norwegianem :)
mario5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario5791 » 13.04.2010 22:04

Interesuje mnie tylko gabaryt (wymiary), wagę to sobie dostosuję . Znam warunki przewozu ze strony norwegiana (podałem je przecież w 1 poście). Nawet jak ktoś sprzedaje w okolicach 50cm wysokości to oszukuje (lub nie podaje jak mierzy) i po zmierzeniu jest więcej niż podaje. To co można kupić wygląda identycznie jak moje walizki. Poza tym takich walizek nie widziałem nawet w sprzedaży, żeby zmieściły się w wysokości norwegiana. Nie wierzę, że wszyscy jeżdżą z połowę mniejszymi bagażami niż dopuszczalne wymiary. Te popularne przekraczają o parę cm wysokość. Więc jak to jest?

Moje rączki/kółka przekraczają wysokość o 3-4 cm - natomiast sama walizka spokojnie mieści się (jest o 3cm niższa). Tylko, że nawet jak bym chciał kupić nowy komplet to nie ma w takiej wysokości w sprzedaż, chyba że o połowę mniejsze.
ewutka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewutka » 14.04.2010 11:39

Kilka dni temu leciałam z Norwegian do Hiszpanii. Mój bagaż mieścił się w obowiązujących wymiarach, natomiast mnóstwo ludzi miało walizki, o jakich piszesz. Nawet mnie to zastanowiło, że walizki takiej wielkości można potraktować jako bagaż podręczny. Zarówno na lotnisku w Warszawie jak i przy powrocie na lotnisku w Hiszpanii nikt ich nie mierzył. Wszyscy posiadacze takich walizek weszli bez problemu. Być może nie jest tak zawsze. Ale skoro pytasz o Norwegian i doświadczenia własne to moje takie właśnie były. A że w sierpniu wybieram się tą linią do Splitu nie ukrywam, że przemyśliwam zakup takiej właśnie walizki.

Pozdrav 8)
iltor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iltor » 14.04.2010 14:43

a ja mam pytanie o pszaport, bo wraz z rezerwacja biletów lotniczych norwegian przysłał inf ze wymaga paszportu na wszytskich lotach międzynarodowych
i nie wiem robić ten pazport czy nie robić?
ewutka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewutka » 14.04.2010 16:31

Nikt z nas nie miał ze sobą paszportu. Wszyscy lecieli na dowodach. A lot do Hiszpanii jest raczej lotem międzynarodowym.

Pozdrav 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2010 16:42

ewutka napisał(a): lot do Hiszpanii jest raczej lotem międzynarodowym.

Jako lot do innego kraju jak najbardziej - w sensie lotu wewnątrzunijnego już nie, dlatego nikt od Was nie wymagał paszportu bo ten lot niczym nie różni się od lotu między np. Warszawą a Gdańskiem.
Nikt od Was nie żądał paszportu z uwagi na brak kontroli paszportowo-celnej :wink:
Ja wiem, że do HR od kilku lat można wjeżdżać na podstawie D.O. pomimo, że to kraj nie należący do UE ale jak się jakiś formalista uprze na odprawie to co wtedy ?
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 14.04.2010 18:57

Po pierwsze na odprawie a po drugie przy kontroli granicznej na lotnisku. Dla naszej Straży Granicznej wyjazd poza strefę Schengen odbywa się na podstawie PASZPORTU.
ewutka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewutka » 15.04.2010 11:52

Piotrek_B napisał(a):Ja wiem, że do HR od kilku lat można wjeżdżać na podstawie D.O. pomimo, że to kraj nie należący do UE ale jak się jakiś formalista uprze na odprawie to co wtedy ?

Jak się "uprze" to i z paszportem może Cię nie wpuścić. Nie popadajmy jednak w skrajności. Jeden krótki telefon do linii Norwegian wyjaśni wszelkie wątpliwości, proponuję więc go wykonać.

Powrót do Alternatywne środki lokomocji