Zainteresował mnie w ostatnim czasie temat NORDIC WALKING-u.
Moze jest ktoś z naszych forumowiczów kto uprawia ten SPORT i chciałby się podzielić swoimi doświadczeniami(dobór sprzetu,technika.........)
POZDRAV!
janniko napisał(a): No, ale my jak zwykle... 20 lat do tyłu...
Wszystkim gorąco polecam.
pozdro
maciek1956 napisał(a):Po co do spaceru kijki
Ja już wiem, po co. Mam poważnie uszkodzony kręgosłup, grozi mi operacja (lekarze dają małe szanse na dużą poprawę), jedyna obecnie obrona to ruch, zrzucenie 20, nawet 30 kg. Dostałem kijki i ...przeleżały sezon w domu, aż do marca tego roku, kiedy to pojechałem nad polski morze i rozpocząłem chodzenie. Bez kijków, na początek udawało się bez bólu przejść ok 2/3 km. Wziąłem więc kijki i ...zrobiłem kilkanaście kilometrów jednego dnia i za dwa dni, następne kilkanaście (ok 16/17 km). Kręgosłup nie bolał, dla mnie więc po to są kijki, dla długich spacerów, dla walki z brzuszkiem.
maciek1956 napisał(a):Para dziadków z kijkami--dlaczego to jest śmieszne, nie rozumiem
Czy śmieszna jest też para dziadków (83 i 80 lat) kąpiących się w jeziorze od ok połowy maja do końca września i posiadająca kondycję i zdrowie ludzi o kilka dziesięcioleci młodszych Dla mnie to jest powód do zazdrości, zdrowej zazdrości, do dążenia do takiego zdrowia.
kemilia napisał(a):A ja polecam NW jako ćwiczenia pomagające zrzucić zaległe kilogramy... Chodzę od miesiąca ( pierwsze 2 lekcje z instruktorem) i jest to pierwszy sport, który daje mi satysfakcję, przynosi efekty i nie męczy
kemilia napisał(a):A ja polecam NW jako ćwiczenia pomagające zrzucić zaległe kilogramy... Chodzę od miesiąca ( pierwsze 2 lekcje z instruktorem) i jest to pierwszy sport, który daje mi satysfakcję, przynosi efekty i nie męczy
bluesman napisał(a):kemilia napisał(a):A ja polecam NW jako ćwiczenia pomagające zrzucić zaległe kilogramy... Chodzę od miesiąca ( pierwsze 2 lekcje z instruktorem) i jest to pierwszy sport, który daje mi satysfakcję, przynosi efekty i nie męczy
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko