Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocowanie i postoje na trasie... coś więcej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gromulski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gromulski » 27.12.2005 23:55

Hej. Jestem miłośnikiem campingów i poszukuje informacji na temat podróży samochodem campingowym po europie. Chodzi konkretnie o to czy ktokolwiek wie coś na temat nocowania lub postojowania w samochodzie cempingowym poza campingiem na trasie czy na poboczu, stacji benzynowej czy coś. Czy sa jakieś zakazy itp. Czekam na wpisy.
a.d.a.m.
Globtroter
Wszystko zależy od kraju i lokalnych przepisów.

Nieprzeczytany postnapisał(a) a.d.a.m. » 28.12.2005 00:08

Wszystko zależy od kraju i lokalnych przepisów. Są kraje gdzie pod żadnym pozorem nie można biwakować poza terenem do tego przeznaczonym i takie gdzie nikt nie będzie robił z tego problemów. Z tego co się orientuję w europie zachodniej promowane są dla pojazdów kempingowych noclegi na kempingach po super okazyjnej stawce za jeden lub dwa noclegi. Chodzi im o zachęcenie turystów do zatrzymania się na trasie w sposób cywilizowany i dodatkowo promuje tegiony które dotychczas traktowane były typowo tranzytowo. Ja osobiście kilkakrotnie nocowałem w aucie osobowym na specjalnych porkingach przy autostradach i na dużych stacjach benzynowych poza miastami i nikt nigdy nie robił mi żadnych problemów. A już poza wszystkim nikt nigdy nie przyczepi się do kierowcy, który zjechał na dwie-trzy godzinki z autostrady, żeby odpocząć podczas zagranicznej trasy.
Gromulski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gromulski » 28.12.2005 01:00

dzięki za odpowiedź.
Chodzi konkretnie o zwiedzenie zachodniej europy i raz zatrzymanie się na campingu w jakimś fajnym miejscu a raz tak na dziko (przejeżdżając z miejsca na miejce) w samochodzie campingowym ale bez rozkładania go. Bez rozkładania dachu i innych sprzętów. Dodam że samochód jest niepozorny bo to VW T3 (widoczny na zdjęciu obok) który w zasadzie nie wygląda jak camper. Chodzi mi zwłaszcza o nocowanie w samochodzie campingowym (busie z kuchnią i rozkładanym łóżkiem) poza campingami.

czekam na dalsze wpisy
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.12.2005 12:49

Nikt Ci nie będzie robił problemów, na zachodzie można spać na każdym parkingu przy autostradach i większch drogach. Szerokiej drogi :)
Gromulski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gromulski » 28.12.2005 13:18

a co z plenerem takim na przykład niedaleko plaży czy poprostu z dala od autostrad? Planuję zwiedzić europę zachodnią ale raczej krajoznawczo, drogami jak najbliżej wody... czy tam również można się zatrzymywac i noclegować bez ograniczeń? nie mówie tu oczywiście o rozbijaniu się na dłużej ale o jednej nocy bez rozkładania bambetli..

czekam na odpowiedź
Maciek
Gromulski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gromulski » 28.12.2005 14:30

Dzwoniłem do informacji PZM Info Tour, gdzie bardzo miła pani powiedziała mi że generalnie jest zakaz nocowania w samochodzie osobowym poza parkingami przy autostradach i stacjach benzynowych. Dotyczy to ,jak się okazało, także mojego samochodu, który mimo iż ma przystosowanie campingowe, jest zarejestrowany jako samochód osobowy :)
Czekam cały czas na maila ze szczegółową informacj na ten temat z Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji, może w chorwacji jest to jakoś inaczej opisane.

pozdrawiam
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 28.12.2005 21:58

Myślę że za bardzo się tym przejmujesz. Chyba nie masz zamiaru spać na austradzie ani poboczu innej drogi, bo to zagrażałoby również twojemu bezpieczeństwu. Po to są parkingi aby zmęczony kierowca mógł tam odpocząć. Ja coprawda jeżdżę typowo osobowym autem, ale gdy poczuję senność, zatrzymuję się na pierwszym w miarę oświetlonym parkingu, przeważnie jest to parking przy stacji paliw lub autostradzie i nie jestem tam jedyny.

Pozdrawiam i zapraszam na http://www.camping.fora.pl miałbym tam kilka pytań .
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta
Czy można biwakować w samochodzie kempingowym?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 02.01.2006 11:32

Można biwakować w samochodzie kempingowym poza kempingami w kilku przypadkach. A więc podczas "przelotów" na parkingach i stacjach benzynowych przy autostradach i innych drogach jeżeli pozwalają na to lokalne warunki ( wielkość parkingu), jeżeli pozwalają na to przepisy danego państwa, za zgodą właściciela terenu. Jeżeli znacie jeszcze inne warunki to napiszcie. Pozdrawiam!

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone