Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocne kąpiele w Adriatyku?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mieszek
Autostopowicz
Nocne kąpiele w Adriatyku?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mieszek » 16.08.2008 19:50

Witam wszystkich Forumowiczów. Chciałbym zapytać czy ktoś z Was widział Chorwatów kąpiących się w Adriatyku po zmroku? Ja nigdy nie widziałem, dlaczego? Czy jest jakiś zakaz czy jakieś zagrożenie np. rekiny? Pozdrawiam :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 16.08.2008 19:57

Po co mają kąpać się po zmroku jak mogą w dzień :wink: :lol:
A tak poważnie to widiliśmy jak nurkowali w nocy 8O
To znalazłam na głownej stronie forum :!:
Rekiny i meduzy
Szansa spotkania rekina - ludojada w Adriatyku równa jest prawdopodobieństwu porwania przez kosmitów. Jest za to sporo mniejszych rekinów (niegroźnych), doskonałych do jedzenia, bo nie mają ości. Z meduzami kłopot jest nieco większy, aczkolwiek nie ma mowy o jakimś szczególnym zagrożeniu. Niebezpieczeństwo oparzenia jest największe w czerwcu i lipcu, a może do niego dojść właściwie tylko przy samym brzegu - to jeszcze jeden dowód na to, że nie najlepiej jest stać po kolana w wodzie. Termin "oparzenie" brzmi jednak zbyt groźnie. Często nie zauważa się faktu spotkania z meduzą, dopiero po wyjściu z wody można zauważyć lekkie przecięcia skóry (jakby żyletką) i pieczenie. Niestety taka drobna ranka może się goić parę tygodni, ale ogólnie rzecz biorąc nie warto sobie zaprzątać głowy meduzami.

Pozdrav. :papa: :hut: :papa:
mieszek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mieszek » 16.08.2008 20:02

dzięki za odpowiedź. rekinów się nie boję, to był żart oczywiwiście. Ja lubię nocne kąpiele a nie chcaiłbym pogwałcić jakiś zwyczajów Chorwatów.
Pozdrav
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 23.08.2008 06:19

Najlepsze kąpiele są właśnie po zachodzie słońca. W ciągu dnia po dłuższej kąpieli skóra spalona przez słońce niesamowicie :)
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 23.08.2008 09:52

Dokładnie - ja bardzo lubię się kąpać wieczorkiem - a jeszcze w takim cieplutkim Adriatyku to miodzio po prostu !

mój filmik króciutki :

http://pl.youtube.com/watch?v=AgU3tXrqSqI
Podróżnik92
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Podróżnik92 » 15.11.2009 21:50

Czytalem kiedys na wikipedii ze niekiedy rekiny wplywaja do Baltyku,generalnie bardzo rzadko wiec mysle ze skoro zagubione wplywaja do Bałtyku to do Adriatyku tez moga wpłynąć ale nie ma sie co przejmowac szanasa ze natrafisz na rekina moze jakies 0,0001 % ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.11.2009 07:28

Podróżnik92 napisał(a):...szanasa ze natrafisz na rekina moze jakies 0,0001 %

Pytający chyba jednak trafił i został zjedzony bo się nie odzywa od roku :wink: :lol: :lol: :lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 16.11.2009 10:38

Jedyne, czego mogłabym się bać po zmroku, to jeżowców, których nie widzę ;)
Ale i tak sie nie bałam ;)
Obrazek
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.11.2009 11:58

Poznym wieczorem, w nocy chodzilismy czasami z zona w jakies spokojne, romantyczne miejsce. Widywalismy czasami ludzi plywajacych z latarkami, byly takie fajne jasne plamy w wodzie. Pewnie jakies tam nocne stwory mozna upolowac na sniadanie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.11.2009 13:38

Za polowanie z latarką w nocy pod wodą są mniamniuśne kary...
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 16.11.2009 13:44

piotrulex napisał(a):..Widywalismy czasami ludzi plywajacych z latarkami, byly takie fajne jasne plamy w wodzie. Pewnie jakies tam nocne stwory mozna upolowac na sniadanie

A ja w tym roku, dzieki Marii i Andrzejowi ( znajomi z kampu - pozdrawiam) nurkowałem w nocy. To było takie całkowicie amatorskie nurkowanie czyli maska, rurka,płetwy i niewielka latarka, ale wrażenia POWALAJACE :D . Naprawdę warto , każdemu gorąco polecam.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 19.11.2009 18:15

a prosiłem o nurkowanie nocą ,,inny świat nocny..
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 19.11.2009 18:24

mnoyślę że romantyczne nocne nurkowanie to jest to samo co pytałem-nocne nurkowanie/potwory/.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 19.11.2009 19:25

mariusz nowak napisał(a): a prosiłem o nurkowanie nocą ,,inny świat nocny..

mariusz nowak napisał(a):mnoyślę że romantyczne nocne nurkowanie to jest to samo co pytałem-nocne nurkowanie/potwory/.

:?: :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.11.2009 19:28

mutiaq napisał(a):
mariusz nowak napisał(a): a prosiłem o nurkowanie nocą ,,inny świat nocny..

mariusz nowak napisał(a):mnoyślę że romantyczne nocne nurkowanie to jest to samo co pytałem-nocne nurkowanie/potwory/.

:?: :?:

Jakbym polityka słuchał... :):)
U nas nocne kąpiele w Cro to taka tradycja, jak jesteśmy w gronie przyjaciół to w nocy idziemy wszyscy kąpać się na waleta do Jadrana... :)
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone