Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Noclegi w drodze powrotnej z półwyspu Pelješac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2012 23:34

Witam

Mam pytanie odnośnie noclegów w drodze powrotnej do Polski.
Dom mam zarezerwowany u Damiana (DAMIAN II) nad Divną.
Cały dom, naprawdę piękny temat na samej plaży.
O ile do Chorwacji drogę mam już ustaloną, to w drodze powrotnej mam zamiar odwiedzić Dubrownik, następnie nocleg najlepiej w Senj.
Tam jeszcze chwila dłuższa nad Jadranem.
A następnie wyjazd i nocleg w okolice Wiednia.
Tam nocleg i od rana zwiedzanie.
I wieczorem powrót już bez przerw do Polski (okolice Bydgoszczy).
Dwa samochody, 8 dorosłych osób.
Jeśli mógłbym prosić o jakieś namiary w dobrej cenie i przyzwoitych warunkach.

Dzięki 'z góry'. Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.06.2012 07:41

Witam krajana.
Jeżeli chodzi o nocleg w Senj to nie podpowiem, ale w Wiedniu to mogę polecić http://www.oekotel.com/en/locations/vienna
:)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.06.2012 08:04

inman napisał(a): to w drodze powrotnej mam zamiar odwiedzić Dubrownik, następnie nocleg najlepiej w Senj.

Zastanówcie się czy oby warto. Znaczy się odwiedzić Dubrownik rzecz jasna warto, jeśli nie trzeba :) ale czy w takiej formie. Z Półwyspu do Dubrownika musicie się cofnąć, sama droga zajmie Wam jakieś 2 godzinki. Potem zwiedzanie Dubrownika, któremu zdecydowanie warto poświęcić więcej czasu niż tylko przebiegnięcie się po murach i potem znów coś koło 500 km do Senj. Można, pewnie, ale ja chyba wolałabym zrobić sobie wycieczkę do Dubrownika w międzyczasie, przy okazji zobaczyć arboretum Trsteno, górę Srd ze wspaniałymi widokami na Dubrownik, szczególnie nocą.

A w okolicy Wiednia czy Graz polecam Oekotel również.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2012 08:21

Dzięki walp za okolice Wiednia/Graz. A jeśli chodzi o drogę powrotną, to nadal planuję. Chodzi mi o to by zwiedzić i Dubrownik i Wiedeń z dwoma noclegami. Jakoś połączyć to w rozsądny sposób. Na półwyspie będę 9 dni. Planuję raczej odpocząć plus odwiedzenie Korculi.[/b]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.06.2012 08:54

Widzę, że nasze ścieżki gdzieś tam się przeplatają. Dubrownik i Korculę zwiedziliśmy ostatnio, a teraz planujemy w drodze powrotnej m.in. Wiedeń.
Jednak co do zwiedzania Dubrownika, to zgadzam się z Aldonką, że może lepiej byłoby zaplanować zwiedzanie tego pięknego miasta, robiąc wypad z bazy na półwyspie Pelješac.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2012 09:19

Sam nie wiem. Muszę przemyśle temat. A może z półwyspu wyjazd do Dubrownika. Tam zwiedzanie i nocleg. Następnego dnia wyjazd do tego hotelu pod Graz. Tam nocleg i z rana wyjazd do Wiednia. To niecałe 200 km autostradą więc na takie lajtowe zwiedzenie byłby czas. To może jakaś podpowiedź co do noclegu w Dubrowniku? :)
Lupus37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lupus37 » 04.06.2012 12:36

W zeszłym roku byliśmy na Peljesacu, konkretnie w Orebic. W trakcie pobytu oczywiście obowiązkowe wycieczki na Korculę i do Dubrownika. I muszę zgodzić się z Aldonką, że optymalne wyjście to całodniowa wycieczka do Dubrownika. Ale jechać do Dubrownika, tam spać i potem w drogę, hmm... to chyba nie jest najlepszy pomysł!
Piszesz, że chcesz 9 dni odpoczywać i bardzo słusznie, po to przecież jedziecie na wakacje, ale jeden dzień poświęcony na wycieczkę do Dubrownika, także należy potraktować jako formę aktywnego wypoczynku. I wcale nie trzeba jechać własnym autem. Możecie na przykład dotrzeć do Korculi, a tam macie katamaran, który rankiem płynie do Dubrownika i wieczorem wraca. Jeśli nie wodą to lądem - z Orebica kursują do Dubrownika autobusy.
A co do powrotu... z Peljesaca spokojnie dojedziecie do Wiednia, bez specjalnego pośpiechu. I mówię to z własnego doświadczenia. Przed rokiem wyruszając o 5:00 rano z Orebica, jadąc bardzo spokojnie z dłuższymi postojami na śniadanie, obiad i kolację, do przejścia w Cieszynie dotarliśmy około 20:00, w Ustroniu, gdzie nocowaliśmy, byliśmy przed 21:00. A do Wiednia jednak masz dużo mniej kilometrów z Peljesaca, także spokojnie dojedziecie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2012 14:12

Dzięki Lupus za informacje. Muszę sprawdzić te połączenia katamaranem. Choć ja do Orebica muszę i tak dojechać ok 25km samochodem. A jeśli chodzi o ten nocleg w Dubrowniku, to myślałem ewentualnie o tym, by kończąc pobyt wyjechać rano z półwyspu i na miejscu być ok 9 rano. Wówczas cały dzień i wieczór mógłbym poświęci na zwiedzanie miasta. Tam spanko i rano wyjazd z Dubrownika w okolice Wiednia. Jeszcze mam chwilę. Wyruszamy pod koniec sierpnia więc wszystko mam nadzieję zaplanuję w najmniejszych szczegółach tak jak to zrobiłem w zeszłym. Oczywiście przy pomocy cropli nad lekturą której spędziłem wtedy wiele wiele godzin.
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 04.06.2012 19:08

Witam ktoś pamięta w jakich godzinach czynne jest arboretum Trsteno?
Lupus37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lupus37 » 04.06.2012 20:01

Wujek "Google" na pewno pamięta :!:
No ale ja też pamiętam, także służę pomocą: godziny otwarcia w sezonie, aż do listopada od 7:00 do 19:00. Pamiętam też, że rano można wejść za darmo, ale tylko w określonych godzinach, niestety nie wiem dokładnie o jakiej porze, bo My byliśmy po południu.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 04.06.2012 22:24

Ja tylko dodam, że Oekotel Wien-Nord, ten z dwoma budynkami i knajpą, jest strasznie słaby - w zasadzie to hotel robotniczy dla różnego rodzaju robotników sezonowych, brudny i zatłoczony. Na zwiedzanie Wiednia też się średnio nadaje ze względu na odległość i mizerną komunikację. Zdecydowanie fajniejszy jest ten w Grazu, a na temat pozostałych okołowiedeńskich się nie wypowiem. Może warto znaleźć coś w samym mieście, my spaliśmy w A&O, jest parking płatny pod hotelem ale ktoś tam parkował na ulicy która jest już poza strefą i bylo ok.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone