Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Noclegi w Czarnogórze

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
daro7
Autostopowicz
Re: noclegi w Czarnogórze w ciemno

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro7 » 10.07.2013 14:35

elchico25 napisał(a):Witam, byłem na początku czerwca, kwater pełno, ja płaciłem 30 Euro za noc, 4 osoby (kuchnia, łazienka, łózko piętrowe dla dzieci i duże dla nas :D - Lipci), w marketach trochę drożej niż u nas, choć piwo 2 litry - 2,30 Euro, wino 3 Euro :D
Czarnogóra jest piękna - Kotor, Perast, Herceg Novi, Budva i Sv. Stefan. Najtańsze w restauracjach pizze i cevapy - 6-7 euro. Jechałem z Bośni i Hercegowiny przez Kanion Pivy (rewelacja, BiH też super - Mostar, Wodospady Kravica, Medjugorje, Blagaj).

"elchico" - patrząc na zdjęcia(super!!) i zadowolone miny to wakacje się udały. Mała prośba, jak będziesz miał chwilkę to napisz parę słów jak przjazd przez BiH, czy może gdzieś spaliście po drodze? Ja wybieram sie początkiem sierpnia i dlatego cały czas zastanawiam się czy obrać kierunek południa okolice Ulcinj czy bliżej Zatoki Kotorskiej - bo to szczyt sezonu i pewnie ludzi będzie dużo więcej. Napisz gdzie była ta fajna plaża z jednego z twoich zdjęć.
Tak czy owak w tym roku na 100% CzG i może Albania.

Może ktoś jeszcze doradzi którą cześć Czarnogóry wybrać??

Pozdrawiam.
elchico25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elchico25 » 11.07.2013 07:28

daro7 napisał(a):
elchico25 napisał(a):Witam, byłem na początku czerwca, kwater pełno, ja płaciłem 30 Euro za noc, 4 osoby (kuchnia, łazienka, łózko piętrowe dla dzieci i duże dla nas :D - Lipci), w marketach trochę drożej niż u nas, choć piwo 2 litry - 2,30 Euro, wino 3 Euro :D
Czarnogóra jest piękna - Kotor, Perast, Herceg Novi, Budva i Sv. Stefan. Najtańsze w restauracjach pizze i cevapy - 6-7 euro. Jechałem z Bośni i Hercegowiny przez Kanion Pivy (rewelacja, BiH też super - Mostar, Wodospady Kravica, Medjugorje, Blagaj).

"elchico" - patrząc na zdjęcia(super!!) i zadowolone miny to wakacje się udały. Mała prośba, jak będziesz miał chwilkę to napisz parę słów jak przjazd przez BiH, czy może gdzieś spaliście po drodze? Ja wybieram sie początkiem sierpnia i dlatego cały czas zastanawiam się czy obrać kierunek południa okolice Ulcinj czy bliżej Zatoki Kotorskiej - bo to szczyt sezonu i pewnie ludzi będzie dużo więcej. Napisz gdzie była ta fajna plaża z jednego z twoich zdjęć.

Pozdrawiam.

Hej, my jechaliśmy z Dubrovnika do Mostaru (BiH), tam nocleg w Mostarze (blisko starego miasta, ale warunki średnie, choć wystarczające dla nas żeby się przespać 2 noce - 45 Euro za noc, 4 osoby i łazienka, kuchnia na mieście :D ). Mostar dobre miejsce wypadowe - Wodospady Kravica, Medjugorje, Blagaj - wszędzie blisko. Potem ruszyliśmy do Czarnogóry, ale chcieliśmy specjalnie przejechać Kanionem Pivy w Czarnogórze, więc jechaliśmy Mostar-Avtovac-Hum(granica) - Pluzine-Niksić-Grahovo-Morinj (nad Zatoką Kotorską).
Jeżeli chodzi o to zdjęcie to jest to Sv. Stefan plaża jest kiepska, same małe kamienie, dużo lepsza (piaszczysta i płytka woda) jest Plavi Horizonti (niedaleko Radovici najlepsza plaża, wokół Zatoki Kotorskiej takiej nie znajdziecie). Najlepsza oczywiście Ulcinj, no ale to już dalej na południe.
My, ze względu na zakwaterowanie chodziliśmy plażować w Morinj.
Zaletą Ulcinj jest bliskość jeziora Szkoderskiego i Albanii, Zatoka Kotorska i miasteczka wokół niej są śliczne, (blisko oczywiście też do Dubrovnika). Najlepiej zwiedzić obie części Czarnogóry :D :D :D
Załączniki:
IMG_1745.JPG
Morinj
IMG_1310.JPG
Plavi Horizonti
IMG_1386.JPG
Sv. Stefan (niedaleko Budvy)
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 11.07.2013 07:44

daro7 napisał(a):

Pozdrawiam.

My dwa lata temu bylismy w Budvie. Polecam. Ludzi trochę jest, bo miejscowośc spora. Jechalismy w ciemno...kwaterę od razu znaleźlismy u staczy koło poczty przy głównej drodze. 39 euro na trzy osoby z klimą.
Sama miejscowość fajna....fajna starówka, spory port, długi deptak, życie nocne kwitnie,plaże żwirkowe...ja osobiscie polecam plażę Mogren za starym miastem ( widokowo świetna ) i z całego serca wyprawę łodzią na wysepkę Sv. Nikola ( zwaną Hawaii )...piekna plaża. No i z Budvy jest bliziutko nad Zatokę Kotorską.
do mnie osobiście ten rejon przemówił bardziej niz Ulcinj.
Kibol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kibol » 11.07.2013 08:23

Ja Ulcinj nie polecam. Ludzi tłumy.
Wszystkie inne miasta są super. Obojętnie czy zamieszkasz w Herceg Novi czy nad Boką Kotorską - wszędzie blisko - max kilka godzin samochodem. Do zaliczenia obowiązkowo spływ rzeką Tarą !!!
Załączniki:
1-IMG_0021.JPG
Ulcinj
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 11.07.2013 13:48

Przeglądając mapy rzuciło mi się w oczy takie coś ja Valcans - kilka domów powyżej Ulcinj. Zna ktoś to miejsce?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 13.07.2013 08:13

elchico25 napisał(a):Najlepsza oczywiście Ulcinj, no ale to już dalej na południe.

A to już zależy od upodobań - dla mnie i kilku znajomych osób Utjeha to najgorsze plaże w MNE :x
Tak brudnego i paskudnego piasku nie mam zamiaru więcej odwiedzać. Stanowczo wolę kamienie.

Pozdrawiam z Montenegro :papa:
Snooky
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snooky » 13.07.2013 10:46

Moja rada jest taka: Przejeździe się do 1 wynajmującego, spiszcie do niego telefon, adres, cenę i zróbcie ze 2 zdjęcia,
po czym udajcie się do jeszcze kilku i zróbcie to samo. Wtedy będziecie mieli porównanie .
Poza tym nie ma problemu, żeby dostać kwaterę za około 10€ / os.noc.
Snooky
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snooky » 13.07.2013 10:48

Kibol napisał(a):Ja Ulcinj nie polecam. Ludzi tłumy.
Wszystkie inne miasta są super. Obojętnie czy zamieszkasz w Herceg Novi czy nad Boką Kotorską - wszędzie blisko - max kilka godzin samochodem. Do zaliczenia obowiązkowo spływ rzeką Tarą !!!

Od naszych gospodarzy dowiedzieliśmy się , że w sezonie tj. Czerwiec - Wrzesień ceny są 2 razy większe niż normalnie, a chciałbym zaznaczyć, że ceny w sezonie są zbliżone do polskich .
erde
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erde » 14.07.2013 01:02

My jeździmy na wakacje we wrześniu, więc ceny są wtedy niższe (7 euro/os) i ilość ludzi na plażach stopniowo się zmniejsza. W MN byliśmy w 2010 roku. Wynajmowaliśmy murowany dom letniskowy na osiedlu Doni Stoj w połowie Wielkiej Plaży zwanej "Copacabana". Ma ona 12 km długości, jest piaszczysta i nawet w sezonie może pomieścić ogromne ilości ludzi. W samym Ulcinju jest Mała Plaża, naprawdę mała, więc zawsze jest tam tłok. Do Ulcinja mieliśmy aż 12 km, ale cisza i spokój na osiedlu były bezcenne. Można wynająć coś zaraz za mostem na samym początku plaży. Piasek nie jest brudny, jak ktoś pisał na forum, lecz ma taki kolor. Jest to szaro-czarny melanż i jak słyszę, że brudny, bo na naszych plażach jest żółciutki, to mnie .... A wystarczy poczytać, pomyśleć i nie pisać głupot. Jest pochodzenia wulkanicznego, ma lecznicze właściwości i dzięki ciemnej barwie nagrzewa się do wysokich temperatur. Brzeg jest łagodny i idealny dla osób z dziećmi. Miejsce odpada jeśli chodzi o ludzi kochających miejskie nocne życie. Ci mogą mieszkać w Ulcinju i jeździć na Wielką Plażę. My na plażę i tak jeździliśmy samochodem, który stał na zacienionym darmowym, we wrześniu, parkingu.Trzeba pamiętać, że to jest ta inna kulturowo część MN i pewne zjawiska trzeba traktować jak folklor, a nie pisać, że brudno, że śmieci, że .... Mała Plaża jest czyszczona każdego dnia, więc ględzenie, że jest brudna to bzdury. Osiedle jest oddalone od morza na ponad kilometr, więc nie ma odprowadzanych do morza ścieków, jak we wszystkich miejscowościach po tej stronie Adriatyku. Tak, tak, nie wyłączając ukochanej Chorwacji, której teraz, po wstąpieniu do UE, będą dawać kasę na budowę kanalizacji i oczyszczalni, tak jak to było w Słowenii i jest u nas. W Ulcinju jest ładne Stare Miasto i sporo ciekawych miejsc w okolicy. Jest też blisko do Albanii. Zrobiliśmy sobie tam jednodniowy wypad który tu opisałem albania-2010-rekonesans-z-przygodami-t41513.html. I jeszcze jedno. Osobiście byłem przestrzegany przed facetem w budce "Informacja Turystyczna" i naganiaczami na motorowerach przy stacji benzynowej. Jest bardzo duży wybór, nawet w sezonie, i wystarczy samemu poszukać.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 14.07.2013 23:14

....właśnie wróciliśmy z Czarnogóry
...jak stawaliśmy w jakimś mieście żeby zapytać się o dojazd do plaży ,
to pytali nas czy mamy nocleg :D
ceny w marketach są takie same jak u nas 8O
eania7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eania7 » 18.07.2013 18:46

Witam wszystkich, mam małe pytanko ( może Hortika mi pomoże) lub ktoś z Was, kto był u Lukicia w Utjeha. Chcę zarezerwować tam apartament, kontaktuję się z p. Aną mailowo, ale idzie mi bardzo ciężko. Odpisuje mi na co drugiego maila, bardzo zwięźle i tak jakoś mało zachęcająco. Najbardziej interesuje mnie, a raczej moje dziecko, plaża - na zdjęciach wygląda na mało przyjazną początkującym pływakom. W razie potrzeby do plaży Paljuskowo można jakoś dojść brzegiem, czy trzeba wrócić do głównej drogi? I w ogóle czy to bezpiecznie wysyłać tam zaliczkę przez Western Union? Tak się trochę właśnie waham, a to ma być nasz pierwszy wyskok do Czarnogóry ( po 4 cudownych wakacjach chorwackich), więc chciałabym i ten kraj pokochać.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 18.07.2013 21:03

Jestem właśnie w Utjeha. Plaża jest taka sama jak większość w MNE. Choć w Utjeha zauważyłem że prawie zawsze mocno wieje i są większe fale.
A która to jest plaża "Paljuskowo" ??
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 18.07.2013 22:41

Stendo napisał(a):Jestem właśnie w Utjeha. Plaża jest taka sama jak większość w MNE.

...chyba się z tobą nie zgodzę , byliśmy na paru plażach i niektóre różniły się bardzo od siebie :wink:
...jeżeli masz na myśli plaże tak zwane miejskie ,to się zgadza są podobne. :D
eania7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eania7 » 19.07.2013 08:36

http://www.gdenamore.com/uploads/images ... 745/01.jpg
Chodziło mi o tę plażę w zatoce Paljuskovo.
Jeśli często wieje i są fale, to chyba skalista plaża, która jest obok domu Lukicia nie jest zbyt bezpieczna dla dzieci?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 19.07.2013 08:53

Widzę tę zatoczkę właśnie z okna :D
Na tej plaży jest generalnie spokojniejsza woda. Dużo mocniej wieje i są większe fale na tej większej plaży w Utjeha.
Co do dna - jedna i druga jest kamienista. Odległość od jednej do drugiej to ok. 1000-1100 metrów - 15 minut spacerkiem wzdłuż drogi. Czy da się przejść wodą i plażą to nie wiem, ale raczej nie sądzę aby z dzieckiem to się udało.

P.S.
Jutro już niestety powrót do Polski :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Noclegi w Czarnogórze - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone