Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Noclegi 2023 - ceny?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2023 19:58

StaryMarek napisał(a):
Wyjątki nie stanowią reguły.
"Nigdy" to było kiedyś. Ceny utrzymywały się na względnie stałym poziomie przez lata. Ze wszystkim.
Nie chcesz chyba powiedzieć i chyba nawet tak nie myślisz że nie wiesz co się stało w tym roku. Nie tylko w Polsce i na świecie.
Pewnie to wyjątkowa sytuacja i mam nadzieje że to co dzisiaj jest za 100 za rok nie będzie za 200.

Dlaczego powtarzasz te bajki o dwukrotnym wzroście cen? Poza nielicznymi wyjątkami, większość apartmanów zdrożała o jakieś 10-20%, maksymalnie 30%. Co już tu kilka osób w tym wątku udowodniło, wrzucając nawet linki do bookingu. To jaki jest sens powtarzania tej samej historii zasłyszanej od ciotecznego syna szwagra mojego drugiego męża?

Jeśli masz możliwość rezerwacji rok wcześniej.[, to nikt ci nie zabrania rezerwować. Ale weź pod uwagę, że pewnie u większości z nas rok wcześniej nie da się przewidzieć terminu wyjazdu. A to nie wiadomo, czy szef da urlop (i kiedy), a to kiedy dzieciaki-studenci skończą sesję, a to kiedy majster przyjdzie remontować łazienkę, a to setki innych planowanych i nieplanowanych wydarzeń itd.
I nie znaczy to, że jeśli ktoś rezerwuje dopiero późną wiosną, to jest gorszy i gryzą go psy. Bo może trafić nawet na lepsze perełki niż ci sprzed roku. A często są to dokładnie te same apartmany rezerwowane z dużym wyprzedzeniem i potem odmawiane (bo coś wypadło) i wystawiane przez właścicieli na szybko w super cenach, byle nie stały puste.

Kolejna rzecz - to nie jest tak, że wszystkie opcje zakwaterowania są dostępne non-stop na portalach. Niektórych na rok do przodu nie ma w ogóle (z różnych względów), a pojawiają się dopiero na początku roku czy wręcz wiosną. Ja sobie lubię wstępnie planować miejscówkę właśnie rok (albo i więcej) wcześniej i sprawdzam sobie ceny różnych kwater na długo przed, dodaję do ulubionych itp.. I już 2 razy się tak zdarzyło, że wiosną, kiedy już przyszło do rezerwacji, opcji było więcej niż jesienią ubiegłego roku.

W końcu, wiele osób rezerwuje nie przez pośredników typu booking czy airbnb, tylko przez bezpośredni kontakt z właścicielami - a to się prawie zawsze wiąże z zaliczką. Nie wiem jak inni, ale ja bym się nie odważył wpłacić zadatku rok do przodu, nie wiedząc jeszcze czy i kiedy pojadę.

Ja osobiście wśród znajomych, współpracowników i rodziny nie znam nikogo, kto by rezerwował wakacje wcześniej niż w styczniu-lutym.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2023 21:13

Ja wśród znajomych i współpracowników jestem osobą, która najwcześniej rezerwuje wakacje, czyli styczeń - marzec na lipiec w tym samym roku.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.01.2023 21:21

wczoraj zostałem sprowadzony na ziemię przez właścicielkę agencji turystycznej w Chorwacji. Ceny noclegów lipiec-sierpień to tak około 100 euro wzwyż. Czerwiec - wrzesień 65-80 euro. Ja na razie negocjuję - zobaczymy co się da ugrać.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.01.2023 13:54

sviva napisał(a):wczoraj zostałem sprowadzony na ziemię przez właścicielkę agencji turystycznej w Chorwacji. Ceny noclegów lipiec-sierpień to tak około 100 euro wzwyż. Czerwiec - wrzesień 65-80 euro. Ja na razie negocjuję - zobaczymy co się da ugrać.

Zmień agencję.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 27.01.2023 15:25

kaeres napisał(a):
sviva napisał(a):wczoraj zostałem sprowadzony na ziemię przez właścicielkę agencji turystycznej w Chorwacji. Ceny noclegów lipiec-sierpień to tak około 100 euro wzwyż. Czerwiec - wrzesień 65-80 euro. Ja na razie negocjuję - zobaczymy co się da ugrać.

Zmień agencję.

wysłałem bezpośrednio kilkadziesiat zapytań we wrześniu minimalna cena to 55 euro
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.01.2023 15:38

Czego konkretnie szukasz ?
Dla 6 osób z basenem czy dla parki w interiorze bez klimy ?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.01.2023 15:55

StaryMarek napisał(a):Mam swoje upatrzone miejsce i niemal zawsze z niego korzystam. I na podstawie tego wysnułem swoje zdanie.

Ja się również w tym roku zdziwiłem bo miałem z tyłu głowy aby wydłużyć sobie tegoroczne wakacje o pobyt u moich starych znajomych gospodarzy w Jelsie/Hvar.
Tylko z ich powodu chciałem odwiedzić Hvar bo znamy go już na wylot i nie mamy czego tak na prawdę odkrywać. Chcieliśmy się z nimi spotkać, odwiedzić "stare śmieci", poplażować na Malej Stinivie czy Pokriveniku...
Zawsze wracamy do Hvaru z utęsknieniem i taką samą dawką adrenaliny i motyli w brzuchu.
Jakież było moje zdziwienie gdy otrzymałem ofertę na maila taką jak każdy turysta i do tego po podwyżce 2-krotnej !
Nie chodzi mi o to, że mam być traktowany jako stały bywalec i witany na czerwonym dywanie ale po prostu byłem przyzwyczajony do ustalania sobie cen, tzw. po znajomości. Nawet na ich stronę nigdy nie wchodziłem bo nie musiałem.
Jak się okazywało zawsze miałem ceny poniżej cennika na stronie internetowej.
Odpuszczam w tym roku dodatkowy tydzień na Hvarze bo nawet stała miejscówka podrożała mi 2x - są widocznie jakieś względy o których nie wiem, a nie chciałem się dopytywać.
Natomiast znaleźć w takim standardzie miejscówkę za połowę ceny w szczycie sezonu to nie problem. Po prostu niektórym gospodarzom zmieniły się warunki wynajmu, o których z pewnością nie wiemy.
Albo jakieś podatki, albo zmienili status, może na firmę, może opłaty inne w danym momencie w danej miejscowości.
Nie wierzę w to aby to były podwyżki spowodowane chciwością.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.01.2023 17:27

kaeres napisał(a):Czego konkretnie szukasz ?

Za 100 € w lipcu, to celowałbym już w ap. z basenem + dwie sypialnie z dużym tarasem i widokiem na morze ( przy plaży) dla 4 osób.
Albo cały dom z ogrodem w interiorze.
Sam nie wiem co lepsze. Ap. czy domek :roll: Chyba jednak wybrałbym ap. z basen nad morzem 8)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.01.2023 18:07

StaryMarek napisał(a):(...) bo zdecydowanie bardziej preferuję sprawdzone miejsce niż szukanie w nieznanym (...)
A tak mi się skojarzyło:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 27.01.2023 18:33

Habanero napisał(a):Za 100 € w lipcu, to celowałbym już w ap. z basenem + dwie sypialnie z dużym tarasem i widokiem na morze ( przy plaży) dla 4 osób.
Sam nie wiem co lepsze. Ap. czy domek :roll: Chyba jednak wybrałbym ap. z basen nad morzem 8)

Bardzo chętnie zobaczyłbym propozycję w takiej cenie, dołożę jeszcze 20 € od siebie, więc 120 €/doba, 2 sypialnie, basen blisko plaży lipiec/sierpień ;) .
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.01.2023 19:07

SebastianM napisał(a):
Habanero napisał(a):Za 100 € w lipcu, to celowałbym już w ap. z basenem + dwie sypialnie z dużym tarasem i widokiem na morze ( przy plaży) dla 4 osób.

Bardzo chętnie zobaczyłbym propozycję w takiej cenie, dołożę jeszcze 20 € od siebie, więc 120 €/doba, 2 sypialnie, basen blisko plaży lipiec/sierpień ;) .

Nie wierzysz, że można za mniej ?
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 27.01.2023 19:17

Szczerze to ciężko jakoś, może niezbyt wytrwale szukam, może nie tam, gdzie trzeba, nie wiem. W zeszłym roku gdzieś na Pagu widziałem jedną ofertę w podobnej cenie, ale basen ze słoną wodą. Była to jedna oferta ;) .
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.01.2023 19:34

SebastianM napisał(a):Szczerze to ciężko jakoś, może niezbyt wytrwale szukam, może nie tam, gdzie trzeba, nie wiem. W zeszłym roku gdzieś na Pagu widziałem jedną ofertę w podobnej cenie, ale basen ze słoną wodą. Była to jedna oferta ;) .

Zastanawiam się czy samemu jej nie klepnąć :wink:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 27.01.2023 20:16

Habanero napisał(a):

Za 100 € w lipcu, to celowałbym już w ap. z basenem + dwie sypialnie z dużym tarasem i widokiem na morze ( przy plaży) dla 4 osób.

100 euro, plaża przy apartamencie dla 4 osób i basen...taka opcja w cro? 8O
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.01.2023 20:37

amatus1 napisał(a):
Habanero napisał(a):

100 euro, plaża przy apartamencie dla 4 osób i basen...taka opcja w cro? 8O

No, bez jednego euro :wink:
Ostatni tydzień czerwca jest za 75 € dla 4 osób, a wrzesień dla 7 osób 120 € .
Ale z tego co widzę klima jest extra płatna 8e/dzień :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Noclegi 2023 - ceny? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone