Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocleg w trasie w samochodzie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Deeno
Odkrywca
Nocleg w trasie w samochodzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 06.08.2006 23:40

Pytanie o podrozowanie ;)
Kwatery mamy wykupione od 19.08 a startowac bedziemy 18 w piatek.
Mam na razie taki plan, zeby wyjechac sobie w piatek po pracy i jechac spokojnie do poznego wieczora, az mi wystaczy sil. A jak zabraknie sil to trzeba by sie przespac. No i planuje przespac sie po prostu w samochodzie. A od rana pojechac dalej podziwiajac widoki ;)
No i w zwiazku z tym mam pytanie, czy takie spanie w samochodzie w nocy na jakiejs stacji benzynowej albo innym parkingu jest mozliwe - tzn. czy np. policja lub inne sluzby nie beda sie czepiac ?
Co sadzicie o takim pomysle ?
Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bond » 07.08.2006 00:12

Można spać, tylko dobrze by było wśród ludzi, na dużych parkingach przy stacjach beznz. na widoku, a nie w nieoświetlonej dziurze. Policja OK !
pozdr.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 07.08.2006 06:04

...nocuję w czasie podróży w samochodzie od 5 lat (czasem obok samochodu) i nikt się nigdy nie czepiał...
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 07.08.2006 07:33

Z reguły śpimy w drodze w samochodzie, staramy się, żeby było to w Austrii. Na parkingach są toalety, można się umyć. W austrii uważają to za normalne, parkingi są bezpieczne i koło północy podróżujący zjeżdżają, żeby odpocząć.
Deeno
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 07.08.2006 07:36

No to luzik - dzieki za info ;)
emkop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emkop » 07.08.2006 09:03

dokładnie j.w.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.08.2006 09:53

na terenie Chorwacji nocowanie w samochodzie jest zabronione nie mniej jednak w trakcie dojazdu do miejsca zakwaterowania również można się zatrzymać żeby przekimać w celu regeneracji sił i nikt nie może Cię zmusić do dalszej jazdy ze względów bezpieczeństwa, jednak policja w takim przypadku ma prawo do spisania Twoich danych osobowych i wprowadzenia ich do bazy. Ponowne nocowanie skutkować już może mandatem. Zresztą w Austrii i większości państw sprawa wygląda podobnie.

Ciekawostką jest np to że zarówno w Niemczech jak i Szwajcari (być może gdzie indziej również ale tego nie wiem) jeśli dojedziesz do kampu po godz. 22.00 masz pełne prawo do nocowania na parkingu przed kampem bo wyrzucić Cię nie mogą natomiast wpuścić na kamp również nie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2006 10:36

Jadąc teraz do Cro w pięć rodzin , trzy z nich nocowały na parkingu przystacji benzynowej , a nasze dwie rodziny w hotelu w Austrii. Oni dojechali imy dojechaliśmy ale za nic bym sie z nimi nie zamienił. Można sie przekimac na parkingu , wiele osób tak robi. Ja wole pospać w normalnych warunkach i zwiekszyć szanse na bezpieczny dojazd do celu.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.08.2006 10:45

Wydaje mi się, że im większy parking przy stacji - tym częściej zajeżdżają tam auta. A to się na pewno równa ... niewyspaniu.

Chyba że jedziesz - aż "padniesz" - a wtedy odgłosy zza okna nie są w stanie Ci nic zrobić :wink: :lol:

Musisz to przemyśleć na swój sposób.
Bo - wiadomo - coś za coś ... .
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 07.08.2006 11:13

Pytanie o podrozowanie
Kwatery mamy wykupione od 19.08 a startowac bedziemy 18 w piatek.

Gdzie jedziesz? Ja startuje 19.08 (Czechy-->Austria--->Slowenia--->Plitvice-->Split). Moze sie gdzies spotkamy na trasie...

BTW Gdzie mozna zaopatrzyc sie w naklejke CRO i czy mozna? :D
Deeno
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 07.08.2006 12:46

baton napisał(a):Gdzie jedziesz? Ja startuje 19.08 (Czechy-->Austria--->Slowenia--->Plitvice-->Split). Moze sie gdzies spotkamy na trasie...

To niedaleko chyba bede bo wyspa Murter ;)
Ale jeszcze nie wymyslilem sobie jaka trasa jechac.

A co do spania - to wlasnie mam zamiar jechac az padne ;) Czyli nie tracic potem czasu na szukanie kwatery po nocy ani planowac postoju z gory. A jak jestem zmeczony to zasypiam wszedzie ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2006 20:18

Zobaczymy co będzie jak padniesz jeszcze za kółkiem?
Deeno
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 07.08.2006 21:17

Pytasz czy straszysz ? ;)
Nie wiem jak u ciebie, ale ja nie padam nagle tylko najpierw daje sie zauwazyc pewne objawy ;) Nie zamierzam sie rozwalic po drodze.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 07.08.2006 22:31

my jezdzimy juz kilka lat do cro;)
gdy 1raz jechalismy do cro nocleg w aucie byl wymuszony , bo w mikulovie gdzie chcielismy sie zatrzymac nie bylo miejsc(swieto wina;/)
wtedy dojechalismy do wiednia..i tam zaraz jest duzy parking z toaletami, prysznicami itd..duzo ludzi tam nocuje..
spalo sie oki...nastepnym razem wykupilsimy juz nocleg na drodze ale na nowym miejscu trudno bylo zasnac i wyszlo na to samo jak spalismy w aucie a nawet gorzej sie wyspalam..a teraz jezdziemy raczej ile sie da pozniej spimy na jakis duzych parkingach , na stacjach (gdzie jest duzo ludzi) i znow jedziemy to dla nas najlepsze rozwiazanie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2006 07:45

Widzę, że rozwija się dyskusja na temat technik jazdy, przedstawię więc swoje doświadczenia.
Dawniej jeździliśmy w ciemno i aby mieć pewien komfort przy szukaniu i wyborze kwatery w miejscowości, w której zamierzaliśmy spędzić wakacje, musieliśmy być ok. 12.oo - 14.oo To wymagało nocowania na trasie, nie jeżdżę bowiem nocą. Noclegu szukaliśmy po przejechaniu ok. 800-850 km. Jadąc z Bielska wypadało to w Chorwacji, gdzieś za Karlovacem: albo przed Plitvicami jeśli jechaliśmy na południe (tam jest duży wybór noclegów), albo w okolicy Skradu, czy Vrbowska, jeśli celem był Kvarner. Powrót do domu - nawet 1250 km z Riviery Makarskiej jeszcze w czasach bez autostrady A1 - robiłem jednym ciągiem.
Obecnie rezerwujemy apartament telefonicznie i przejazd 900 km na Krk robimy w ciągu jednego dnia.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone