Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocleg w Berlinie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam's
Odkrywca
Nocleg w Berlinie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 11.03.2007 11:33

Wybieram się z dziećmi w długi majowy weekend do Berlina. Dojazd samochodem.Zamierzamy przez 3 dni zwiedzać miasto korzystając wyłacznie z komunikacji miejskiej. Może macie namiary na nocleg pod Berlinem w pobliżu pociągu/kolejki.
Rafał B.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 11.03.2007 22:29

Nie znam takiego adresu, ale zwrócę uwagę na inną alternatywę. W dniach 22-25 stycznia b.r. ruszyliśmy na podbój Berlina, Poczdamu i Tropikalnej Wyspy, 60 km na południe od Berlina. Było O.K. (3 zdjęcia). Ze względów finansowych wybraliśmy nocleg w Polsce, w miejscowości Cybinka, skąd do centrum Berlina jest dokładnie 124 km, z czego 82 km to przejazd autostradą. Czas dotarcia do centrum Berlina to ok. 1,5 godziny. Poruszanie się po mieście samochodem nie stanowi najmniejszego problemu. W centrum miasta nie ma tłoku! Znalezienie miejsca do parkowania też nie jest trudne, choć parkingi są dość zatłoczone. Jedyny problem to droga powrotna, a ściślej przejazd przez przejście graniczne w Świecku, gdzie wieczorem czas oczekiwania dla samochodów osobowych może dochodzić nawet do 1,5 godziny. Problemu tego nie ma np. w Olszynie, przez którą ostatniego dnia wracaliśmy do domu. Do uroczego Poczdamu trzeba będzie wpaść jeszcze kiedyś wiosną, bo zima nie jest najlepszą porą na jego zwiedzanie. I jeszcze jedna uwaga. Moim zdaniem, Berlin jest miastem drogim dla turystów, w mojej ocenie znacznie droższym niż np. Londyn.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 12.03.2007 00:23

Rafał B. napisał(a): Moim zdaniem, Berlin jest miastem drogim dla turystów, w mojej ocenie znacznie droższym niż np. Londyn.

Jesli to rodzina 4 osobowa to może znależć w Berlinie nocleg z półpensją już od 20 euro/osoba .Pokój 4 osobowy z łazienką w centrum Berlina.W Londynie tego nie dokonasz. :D
Oczywiście weekend majowy sprawia ,że lepiej zamówić gdzieś nocleg w Polsce i się pomęczyć ,bo noclegów w Berlinie i bliskich okolicach już na weekend majowy 2007 się nie znajdzie. :wink:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.03.2007 10:22

To widzę , że kolega juz w "raichu" siedzi z dziesięć dni i "wursta " zajada bo już zaczyna gadać o jakiejś "półpensji'. Może chodziło o wynagrodzenie jakie dostaja tam Polacy ale jeżeli tak to trzeba najwyżej mówić o ćwierćpensji.
Tak na prawdę to kocham język Niemiecki ale bełkot gastarbeiterów mnie doprowadza do szału.
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 12.03.2007 11:13

"zaczyna gadać o jakiejś "półpensji'."
Bez urazy, ale proszę o merytoryczne odpowiedzi. Nie brzmi to ładnie ale zrozumiałem "półpensję". Nam wystarczy śniadanie. Szukam czegoś pod Berlinem bo...
Parkowanie w Berlinie jest dość drogie
Chcemy jak najwięcej pozwiedzać a dodatkowo dla dzieci ma to być wycieczka edukacyjna. Z doświadczenia wiem,że jazda smochodem to ograniczenie kontaktów z otoczeniem, jednak czas jaki zajmuje parkowanie , ..etc.
Kupno kart turystycznych pozwala bezproblemowo korzystać z państwowych wystaw (muzeum, galeria) no i koleji dojazdowych.
Pozdrawiam A.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 12.03.2007 22:12

Łukasz napisał(a):To widzę , że kolega juz w "raichu" siedzi z dziesięć dni i "wursta " zajada bo już zaczyna gadać o jakiejś "półpensji'. Może chodziło o wynagrodzenie jakie dostaja tam Polacy ale jeżeli tak to trzeba najwyżej mówić o ćwierćpensji.
Tak na prawdę to kocham język Niemiecki ale bełkot gastarbeiterów mnie doprowadza do szału.

I po raz kolejny potwierdza się,że miłość jest ślepa,bo skoro tak naprawdę kochasz niemiecki to powinieneś wiedzieć co to Voll- a co Halbpension :wink:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 12.03.2007 22:57

Łukasz napisał(a):To widzę , że kolega juz w "raichu" siedzi z dziesięć dni i "wursta " zajada bo już zaczyna gadać o jakiejś "półpensji'. Może chodziło o wynagrodzenie jakie dostaja tam Polacy ale jeżeli tak to trzeba najwyżej mówić o ćwierćpensji.

Ty weż i poprasuj trochę dla uspokojenia. :wink: Półpensja to dwa posiłki dziennie.Wyrażenie w turystyce często spotykane.Wstukaj w google to zobaczysz ,że nic z raichu ani z języka niemieckiego ci się nie wyświetli matołku.
P.S
Myślałem żeś z Lublina. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2007 14:25

Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 25.03.2007 15:31

Dlaczego mam być z Lublina?
Domyślam się co miałeś na myśli pisząc o półpensji bo to oczywista kalka językowa ale po co zaśmiecac nasz język takimi germanizmami i dlaczego mnie obrazasz ?
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 25.03.2007 17:30

Jestem z Lublina jakby co. Jestem również fanem niemieckiej dawnej motoryzacji. Polecam hotel przy samym dworcu wschodnim,zostawia się samochód ,pod hotelem jest parking,w cenie hotelu jest karta na wszystkie środki komunikacji miejskiej bez ograniczeń.Zapomniałem nazwy,ale chyba nazywał sie Hotel am Ostbahnof,15-20€od osoby przed rokiem.moi marudni koledzy byli bardzo zadowoleni z tego typu hotelu i sposobu zwiedzania miasta.Dojazd bardzo prosty od Frankfurtu,mając plan miasta nie ma żadnego problemu.
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 25.03.2007 18:38

Dziękuję za namiary. Jutro poszukam w necie zadzwonię do nich (Ost..). W tej chwili ekipa powiększyła się o rodzinę koleżanki, więc nadal szukam. Dzwoniłem do znalzionych w internecie hosteli i schronisk i jest nieźle, miejsca są. We wtorek zrobię rezerwację. Cena obecnie cena jaką oferują wynosi 21E za osobę, w pokoju 3 osobowym, czyli nie jest źle.
Serdecznie pozdrawiam i ...czekam może na jeszcze inne miejsca.
Adam
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 26.10.2007 20:20

Adam, już dawno po majowym weekendzie, a tu ani słowa o tym jak było i gdzie nocowaliście.Ciekawa trochę jestem, bo właśnie w środę wróciłam z biegania po Berlinie i chciałabym zabrać tam (może na wiosnę) moją rodzinkę.Wtedy oczywiście z noclegiem.Mam namiary na www.pro-social.de. Nie wiem, nie byłam, ale ceny już od 11 euro za osobę w czwórce.

Czekam na parę słów od Ciebie, pozdrowienia
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 26.10.2007 20:34

Z tego co widzę na tej stronce to trochę im się pomieszało z tymi cenami ( tam gdzie poniżej powinno być powyżej), bo krótszy pobyt wychodzi taniej niż powyżej trzech dni.
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 05.11.2007 13:40

AnetaA napisał(a):Adam, już dawno po majowym weekendzie, a tu ani słowa o tym jak było i gdzie nocowaliście.Ciekawa trochę jestem, bo właśnie w środę wróciłam z biegania po Berlinie i chciałabym zabrać tam (może na wiosnę) moją rodzinkę.Wtedy oczywiście z noclegiem.Mam namiary na www.pro-social.de. Nie wiem, nie byłam, ale ceny już od 11 euro za osobę w czwórce.

Czekam na parę słów od Ciebie, pozdrowienia

Przepraszam, ale myślałem,że to już zapomniany wątek. Jakoś przeoczyłem nowe posty, zaraz naprawię niedopatrzenie. Generalnie nocowaliśmy w hostelu sieci Accord. Odmiana dwugwiazdkowa, pod Berlinem. Wyjazd pomimo chłodnego maja był udany.
Wieczorem napisze coś więcej.
Pozdrawiam Adam
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 08.11.2007 22:56

oj coś ciężko idzie z tym pisaniem, a mnie to interesuje, bo zamierzam wreszcie pokazazć Berlin rodzince, jak cieplej będzie :D
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone