Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocleg tranzytowy w Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stablo
Globtroter
Nocleg tranzytowy w Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) stablo » 27.03.2011 12:50

Hejka poszukuje interesującego noclegu w Chorwacji po drodze do Dubrownika. Będe jechał od strony Wiednia łądem i planuje wraz z rodzinką postój na noc z kolacją i odpoczynkiem. Poszukuję gdzies w odległości 300-400 Km od Dubrownika. Jesli posiadacie jakies interesujące namiary ( dobry standard i dobre jedzonko ) piszczie .
Tak przy okazji jak wygląda sprawa posiadania zielonej karty
Pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.03.2011 20:47

Jeśli będziesz jechał np starą jedynką na Plitvice to od Karlovaca jest tego mnóstwo wybierzesz sobie co będziesz chciał. Raczej trudno znaleźć nocleg wraz z wyżywieniem w cenie. Zdarza się że apartament jak i knajpka znajdują się w tym samym budynku, ale płacisz i tak osobno. Zresztą czy to wielka krzywda, znaleźć apartament zakotwiczyć i przejść się 300-600 m do jakieś knajpy?
Jedź i nie zawracaj sobie tym głowy?
Ps. Tak samo rzecz ma się podróżując Jadranką pozdrawiam
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.03.2011 20:58

mogę polecić:
http://www.booking.com/hotel/hr/vila-ma ... 4a10d5ccb4

http://www.booking.com/hotel/hr/apartma ... ba1a224X17

sprawdzone co prawda bez restauracji ale w odległości do 200m do wyboru masz kilkanaście
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 29.03.2011 11:19

Stablo, uściślij do czego potrzebna Ci zielona karta? Jeśli będziesz zwiedzał Bośnie to jak najbardziej, na sam przejazd tranzytem przez Neum do Dubrovnika zielona karta nie jest wymagana.
Moja prywatna rada: jeśli Twój ubezpieczyciel wystawi Ci ją po "cienkich kosztach", to warto ją mieć. Ja w ubiegłym roku w Warcie zapłaciłem 30 zł za zielona kartę ważną 2 tygodnie (ale mam w Warcie OC i AC). Pozdrav.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 29.03.2011 11:29

Mario 1975 napisał(a):...na sam przejazd tranzytem przez Neum do Dubrovnika zielona karta nie jest wymagana.

A mnie sprawdzano czy posiadam zieloną kartę mimo, że jechałem pasem tranzytowym.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.03.2011 11:56

dasuch napisał(a):
Mario 1975 napisał(a):...na sam przejazd tranzytem przez Neum do Dubrovnika zielona karta nie jest wymagana.

A mnie sprawdzano czy posiadam zieloną kartę mimo, że jechałem pasem tranzytowym.

Klik
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 30.03.2011 06:13

Mario 1975 napisał(a): na sam przejazd tranzytem przez Neum do Dubrovnika zielona karta nie jest wymagana.

Możesz podać źródło i podstawę prawną?
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 30.03.2011 11:22

Już się staram wytłumaczyć. Podstawy prawnej niestety nie znam, nie wiem czy taka istnieje. Moja wypowiedź prawdopodobnie była trochę nieprecyzyjna, bo wynikała z samych obserwacji. Przejeżdżałem tym tranzytem 4 razy i nigdy zielona karta nie była potrzebna, wjeżdżałem do Bośni w okolicach miejscowości Bosanski Samac i pogranicznik nawet nie zapytał o nasze paszporty, innym razem koło miejscowości Metković bośniacki celnik oglądał i paszpoty i zielona kartę, także różnie to bywa.
Ale napisałem też, że tak czy inaczej zielona kartę warto ze sobą mieć.
Pozdrawiam.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 30.03.2011 12:19

Mario 1975 napisał(a):Już się staram wytłumaczyć. Podstawy prawnej niestety nie znam, nie wiem czy taka istnieje. Moja wypowiedź prawdopodobnie była trochę nieprecyzyjna, bo wynikała z samych obserwacji. Przejeżdżałem tym tranzytem 4 razy i nigdy zielona karta nie była potrzebna, wjeżdżałem do Bośni w okolicach miejscowości Bosanski Samac i pogranicznik nawet nie zapytał o nasze paszporty, innym razem koło miejscowości Metković bośniacki celnik oglądał i paszpoty i zielona kartę, także różnie to bywa.
Ale napisałem też, że tak czy inaczej zielona kartę warto ze sobą mieć.
Pozdrawiam.

To ze nie sprawdzali to nie znaczy że jej nie trzeba mieć. Problem, pojawi się, gdy będziesz miał wypadek/stłuczkę na terenie BiH i jak będziesz sie potem tłumaczył że nie masz wymaganego u nich ubezpieczenia?
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 30.03.2011 13:19

Dokumenty podróżne i dokumenty samochodu:
Aby miło i przyjemnie spędzić czas swojego urlopu proszę pamiętać również o niezbędnych dokumentach na czas podróży i pobytu w Chorwacji.
Konieczny jest: -ważny paszport lub dowód osobisty; Dokument potwierdzający tożsamość i obywatelstwo posiadać musi każda osoba przekraczajaca granicę, również dziecko. Do lądowego przekroczenia granicy chorwackiej wystarczy posiadanie dowodu osobistego. Ale w sąsiednich krajach (nie unijnych) obowiązkowy jest jeszcze paszport; 20.01.2009r. miała miejsce nastepująca zmiana w tej sprawie: Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje, że władze Bośni i Hercegowiny powiadomiły, iż obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej oraz państw sygnatariuszy.Układu z Schengen mogą przekraczać granice Bośni i Hercegowiny na podstawie ważnych dokumentów stwierdzających tożsamość i obywatelstwo osoby podróżującej, czyli zarówno paszportu jak i dowodu osobistego. Jednocześnie przypomina się, że podróże obywateli polskich do Serbii odbywają się na podstawie ważnego paszportu. -prawo jazdy, dokumenty samochodu, jeżeli jedziemy samochodem. W tym ważne ubezpieczenie i Zielona Karta. Posiadanie Zielonej Karty nie jest wymagane w Chorwacji. Jednak goście często planują wycieczki do sąsiednich krajów: BiH lub Czarnogóry, a tam konieczne jest posiadanie Karty. Krótko mówiąc nie odwiedzimy Medżugorie i Mostaru bez Zielonej Karty.Od podróżujących samochodem wymaga się zwykłego prawo jazdy ( nie międzynarodowego), dowodu rejestracyjnego pojazdu i ubezpiecznia OC (krajowego)
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 30.03.2011 13:42

Zjezdzajac z granica Macelj w kierunku Zagrzebia po drodze omijacie wiele miejscowosci w ktorych mozna znalezc niedrogi nocleg,miedzy nimi jest miejscowosc Krepinskie Toplice,prawie kazdy dom wynajmuje pokoje,apartamenty.Prosze sprawdzic ;
http://www.krapinsketoplice.net/smjesta ... jestaj.asp
Niedawno sama skorzystałam z noclegow w apartamencie u wspaniałych włascicieli w willi Split: http://www.villa-split.com/ ktora serdecznie polecam. W centrum miejscowosci sa restaracje gdzie mozna obficie,dobrze i niedrogo zjejsc.
W ponizszym linku jeszcze wiecej informacji:
http://www.tz-zagorje.hr/
Pozdrav :)
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 30.03.2011 20:28

w zeszłym roku jadąc na wycieczkę do Dubrownika na granicy BiH sprawdzano mi zielona kartę. Z ciekawości zapytałem co by było gdybym nie miał - celnik z uśmiechem odpowiedział (na szczęście znał angielski) że by mnie nie przepuścił dalej i myślę że nie żartował.
stablo
Globtroter
nocleg

Nieprzeczytany postnapisał(a) stablo » 01.04.2011 15:58

Kochani wszystko ok ale oklice Krapiny to troszę za blisko chciałbym pojechać nieco nizej tak aby mieć za sobą lekko ponad 1000 Km
Pozdrawiam dajcie znać piszcie
consett0805
Cromaniak
Re: nocleg

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 01.04.2011 22:58

stablo napisał(a):Kochani wszystko ok ale oklice Krapiny to troszę za blisko chciałbym pojechać nieco nizej tak aby mieć za sobą lekko ponad 1000 Km
Pozdrawiam dajcie znać piszcie

Przecież piszę od Karlovaca jak zjedziesz na trasę nr 1 kierunek Plitvice masz tego mnogo bez lukania w internet niemal każdy dom ma tablice informującą o noclegu. Powodzenia
bazja1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazja1 » 04.04.2011 20:26

a czy w sezonie bez problemu można znaleźć nocleg w okolicy Plitvic?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone