napisał(a) Andrzej G » 21.05.2006 14:03
witam,
Jechałem w ubiegłem roku we wzreśniu (też z żoną )po raz pierwszy.Dojechaliśmy do Szekszard.Miałem namiary na pare niedrogich noclegów (znalezionych w internecie) ,ale zajechaliśmy za pózno (ok 20.00) .Było już ciemno i bez znajomości węgierskiego albo niemieckiego i mapy miasta nie trafiliśmy do żadnego pensjonatu.Pozostał nocleg w samochodzie(wygodny zresztą -Passat combi)Jeśli mogę doradzić to na nocleg planować wcześniejszy dojazd.
tu masz link
http://www.szekszard.hu/ wybierz wersję agielską następnie zakładkę accomodation i masz dość tanie noclegi (100 forintów to ok 1,5 pln)
Z Szekszard masz 50 km do granicy przez Osijek i Sarajewo (bliżej troche do wybrzeża CRO) ,lub ok100 km przez Barcs ,Viroviticę i Banja Lukę.Osobiście polecałbym tą drugą trasę .Przepiękne i niezapomniane widoki z Banja Luki przez kanjon rzeki Vrbas.Po drodze radzę na chwilę zatrzymać się w przepięknym chorwackim uzdrowisku Daruvar.Mogę dać link do mojego albumu z tego odcinka trasy.
Na zakończenie moch wywodów dodam ,że nasz urlop właściwie zaczął sie po przekroczeniu granicy w Barcs ,gdzie po stronie CRO wypiliśmy tanią jak barszcz i aromatyczną kawę i bez trudu zrozumieliśmy co się do nas mówi i nas zrozumiano
pzdr
Andrzej