ojtus napisał(a):Może warto zastanowić się nad wyjazdem trochę wcześniej (skoro świt ) i przejechać przez Bośnię i Hercegowinę?
Też jadę z południa Polski - trochę inaczej, bo przez Czechy, Austrię i dalej Mureck - Lenart - Ptuj. Mam zamiar dojechać w okolice Jablanicy w BiH i tam się przespać.
W północnej Chorwacji możesz znaleźć nocleg w okolicach Plitvic i nawet jeśli już zwiedzałeś sam park, to polecam wieczór, nocleg i poranną kawę w miejscowości Rastoke (kawałek od Karlovaca). Zaprawdę powiadam Ci
że nie będziesz żałować.
W ubiegłym roku, nie spiesząc się szczególnie (bo jechałem przez Słowację i dalej Węgry - drogą 86) z kilkoma postojami jechałem tam z Bytomia około 13 godzin.
Yagoda napisał(a):Witam, poszukuję taniej, ale przyzwoitej kwatery na jedną noc w Chorwacji zaraz po przekroczeniu granicy ze Słowenią. Poprzednio jeździliśmy przez Węgry i malutki kawałek Słowenii, wtedy granicę przejeżdżaliśmy w Mursko-Sredisce i tam nocowaliśmy w Villi Ilonka, którą polecam. W tym roku zdecydowaliśmy się na Austrię, bo mamy dosyć jazdy przez Węgry. Planujemy jechać przez Austrię i kawałek Słowenii, granicę przejeżdżamy w okolicach Varazdinu, potem mijamy Zabok i Zagrzeb. Chcemy przenocować gdzieś pomiędzy granicą a Zagrzebiem, możliwie blisko granicy. Nie chodzi o żadne luksusy, tylko o przyzwoity pokój na jedną noc dla dwojga dorosłych i dwojga dzieci. Najlepiej żeby nie trzeba było zjeżdżać z trasy.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi