Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No solo México

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 20.12.2024 09:10

Dziękuję za relację :proszedzieki: Z tych Twoich miejsc, chyba najbardziej Chichén Itzá i Uxmal mi się podobało.
Ja jeśli bym kiedyś dotarł to chyba w pierwszej kolejności bym chciał zobaczyć Teotihuacán a potem Palenque. Te Twoje odwiedzone miejsca także.
Super doświadczenie i przygody :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2024 10:36

Aglaia napisał(a):Jeszcze babeczka co odbierała od nas mieszkanie chciała nas skasować za zbitą szklankę – to jej powiedziałam, że szklanki mieli tak beznadziejne, że się dzieciakowi w czasie zmywania w rękach rozpadła (co skądinąd prawdą było) i niech się cieszy, że się młody nie pociął. Odpuściła.
:ciska: Zbita pojedyncza szklanka czy talerz to powinno być w koszty działalności wliczone, a nie takie rozliczanie... rozumiem uszkodzenie TV czy lodówki, ale szklanki...... Sztućce i ręczniki też liczyła :?:

Nagły koniec relacji, choć było przecież wiadomo, że to już ostatni dzień i ostania plaża, ale miło się czytało i oglądało i żal, ze to już koniec....
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.12.2024 10:52

majkik75 napisał(a):Dziękuję za relację :proszedzieki: Z tych Twoich miejsc, chyba najbardziej Chichén Itzá i Uxmal mi się podobało.

Jeśli chodzi o Meksyk to Uxmal zdecydowanie jest naszym faworytem.

Jednak najbardziej podobało nam się w Tikal. Lamanai w Belize też bardzo na plus - głównie z uwagi na małą ilość odwiedzających i położenie. W Belize rozważaliśmy jeszcze Xunantunich (jest bardzo blisko granicy z Gwatemalą) ale ostatecznie zamieniliśmy kamcory na wizytę we Flores poza tym byłam tak osłabiona po tej zemście Majów, że już nie miałam ochoty na żadne spacery po ruinach.

majkik75 napisał(a): Ja jeśli bym kiedyś dotarł to chyba w pierwszej kolejności bym chciał zobaczyć Teotihuacán a potem Palenque. Te Twoje odwiedzone miejsca także.

Teotihuacan było nam zdecydowanie nie po drodze bo to jednak tuż obok Mexico City. Palenque na pewno byłoby na naszej liście jeśli zdecydowalibyśmy się na sam Meksyk, bez przyległości, bo to akurat byłoby "do zrobienia" w czasie, który mieliśmy.

piekara114 napisał(a)::ciska: Zbita pojedyncza szklanka czy talerz to powinno być w koszty działalności wliczone, a nie takie rozliczanie... rozumiem uszkodzenie TV czy lodówki, ale szklanki...... Sztućce i ręczniki też liczyła :?:

W sumie to nie wiem. Zadzwoniła do nas jak już byliśmy na lotnisku. Nawet nie wiem z czego miałaby nam te kilka peso ściągnąć bo kaucji żadnej nie pobrali :roll: .

Kiedyś we Francji byliśmy na nartach w takim ośrodku gdzie była dokładna rozpiska ile czego było na wyposażeniu i przy zdawaniu apartamentu chodzili i z grubsza oglądali :rotfl: .

piekara114 napisał(a): Nagły koniec relacji, choć było przecież wiadomo, że to już ostatni dzień i ostania plaża, ale miło się czytało i oglądało i żal, ze to już koniec....

Dzięki za miłe słowa. Ale ten koniec to nowy początek. Można planować kolejne wyjazdy...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2024 10:54

Aglaia napisał(a):Kiedyś we Francji byliśmy na nartach w takim ośrodku gdzie była dokładna rozpiska ile czego było na wyposażeniu i przy zdawaniu apartamentu chodzili i z grubsza oglądali :rotfl: .
Taką dokładną rozpiskę miałam kiedyś na campingu (w bungalowach) w Toskanii, ale przy zdawaniu domku nic nie sprawdzali...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.12.2024 11:44

Dziękuję pięknie za relację :proszedzieki: z nieznanej mi części Meksyku . Belize i Gwatemala to już uzupełnienie , które naszą ewentualną wizytę tam wydłużyłyby do miesiąca :tak: Ta północna część Meksyku którą poznałem ( Dolna Kalifornia i Sonora ) to zupełnie inny świat skał , kamieni , kraterów i ogromnych kaktusów - ma to swój smaczek , ale Jukatan to inna liga i nie chodzi tu tylko o zieloności :D . Dziękuję :D

Pozdrawiam
Piotr
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 20.12.2024 19:30

Ja także dziękuję za relację i już z niecierpliwością czekam, gdzie Was poniesie kolejnym razem. :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.12.2024 08:16

Bardzo ciekawa końcówka relacji
Obawiałem się jak zwykle, np. przy tym, że brud czepia się wszystkich aut tylko nie meksykańskich ;)

Ja nie wiem, czy (oprócz morza) miałbym odwagę wykąpać się w jakimś słodkowodnym akwenie tam, właśnie ze względu na krokodyle ...

Każdy przezył historię z panią od szklanek, my kiedyś na corocznych wyjazdach grzybowych, pani próbowała skasować 10 zł za literatkę z 1965 roku na oko.
Jako, że grono było większe (ok.10 rodzin) rozległ się taki śmiech, że Pani wycofała się rakiem ;)
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 23.12.2024 14:28

Dziękuję za relację :). Dopisuję Uxmal do listy :).
Czy w Cobie lub Uxmal można wejść na piramidę, czy już skończyły się dobre czasy?
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 24.12.2024 23:09

W Cobie nie można było w lutym’24. O Uxmal nie mam wiedzy.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 25.12.2024 11:19

piotrf napisał(a):Dziękuję pięknie za relację :proszedzieki: z nieznanej mi części Meksyku . Belize i Gwatemala to już uzupełnienie , które naszą ewentualną wizytę tam wydłużyłyby do miesiąca :tak: Ta północna część Meksyku którą poznałem ( Dolna Kalifornia i Sonora ) to zupełnie inny świat skał , kamieni , kraterów i ogromnych kaktusów - ma to swój smaczek , ale Jukatan to inna liga i nie chodzi tu tylko o zieloności :D . Dziękuję :D

Meksyk jest tak duży i różnorodny, że to na pewno nie jest kraj na jeden wyjazd (chyba, że ktoś nie musi liczyć się z kosztami i urlopem). Tę północną część też bym chętnie zobaczyła ale nie wiem czy w najbliższej 10-latce będzie mi dane.

Belize to idealny kraj na dwutygodniowy urlop - piękne plaże, zabytki i wspaniała przyroda a wszystko na niewielkiej przestrzeni. Szkoda, że z Europy tak trudno tam dolecieć w rozsądnej cenie.

Do Gwatemali chętnie byśmy wrócili na dłużej bo rekonesans wypadł bardzo pozytywnie.

AgaGy napisał(a):Ja także dziękuję za relację i już z niecierpliwością czekam, gdzie Was poniesie kolejnym razem.

W zupełnie innym kierunku ;-) .

tony montana napisał(a):Ja nie wiem, czy (oprócz morza) miałbym odwagę wykąpać się w jakimś słodkowodnym akwenie tam, właśnie ze względu na krokodyle ...

W Malezji krokodyle można też było spotkać w morzu...

tony montana napisał(a):Każdy przezył historię z panią od szklanek, my kiedyś na corocznych wyjazdach grzybowych, pani próbowała skasować 10 zł za literatkę z 1965 roku na oko.
Jako, że grono było większe (ok.10 rodzin) rozległ się taki śmiech, że Pani wycofała się rakiem ;)

Taka literatka to mogła mieć już wartość muzealną...

yarko2000 napisał(a):Czy w Cobie lub Uxmal można wejść na piramidę, czy już skończyły się dobre czasy?

Nie można. W Meksyku już chyba nigdzie nie można. Jedyne piramidy, na które wchodziliśmy to te w Lamanai i w Tikal.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Wesołego Bożego Narodzenia dla wszystkich i udanego podróżniczo A.D. 2025.
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 25.12.2024 16:05

Aglaia napisał(a):

A uchylisz rąbka tajemnicy? :papa:
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 30.12.2024 12:10

Gratuluje, pięknych zdjęc, świetna wycieczka.Ciesze się, ze będe miał wkrótce okazję do zweryfikowania tych ciekawych okolic. W przeciwieństwie do Was skupamiamy się na północy Jukatanu, a lecimy juz na ferie z Berlina via Frakfurt do Tulum
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 01.01.2025 16:04

AgaGy napisał(a):
Aglaia napisał(a):

A uchylisz rąbka tajemnicy? :papa:

Dużo wskazuje na to, że poniesie nas na wschód...

histe napisał(a):Gratuluje, pięknych zdjęc, świetna wycieczka.Ciesze się, ze będe miał wkrótce okazję do zweryfikowania tych ciekawych okolic. W przeciwieństwie do Was skupamiamy się na północy Jukatanu, a lecimy juz na ferie z Berlina via Frakfurt do Tulum

Dzięki. Ferie na Jukatanie to na pewno świetny plan.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.01.2025 23:44

Dziękuję za świetną i ciekawą relację. Planując kiedyś wyjazd do Meksyku na pewno do niej wrócę :papa: .
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 08.01.2025 07:39

Wiolu, cieszę się, że się podobało i mam nadzieję, że kiedyś się przyda. Wyjazd do Meksyku bardzo polecam - to świetny kierunek również w okresie wakacyjnym :coool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna