Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No i mam dylemat

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krof
Autostopowicz
No i mam dylemat

Nieprzeczytany postnapisał(a) krof » 30.07.2007 21:19

Witam wszystkich forumowiczów serdecznie. A mój problem polega na tym że...i tu się troszkę rozpiszę i liczę na waszą pomoc:) Planowalem w tym roku spędzić letni wypoczynek nad polskim morzem...ja , żona i dwójka dzieci 9 i 16 lat. Chialem jechac w ciemno w okolice Ustki lub Łeby, ale dziś coś mnie tknęło i zadzwoniłem na kilka tamtejszych kwater... i jestem w ciężkim szoku. POLSKIE MORZE ZWARIOWALO, za domek na 4 osoby chcą dobrze ponad 300 zł/dobę, a kwatera to wydatek 190 zł/dobę za jeden pokój.MASAKRA! Z opowiadań znajomych, wiem że piwo w nadmorskiej knajpce kosztuje 7 zł, a o rybie już nawet nie wspomnę. No i tu się rodzi moje pytanie do wszystkich znawców CRO...czy w tej sytuacji nie lepiej jak zmienię kierunek jazdy na południe? Myślałem o Pag'u dokąd mam około 1100km. W jakiej kwocie mogę się zamknąć przy 11 dniach pobytu?...dodam, że chcę wyruszyć nad ranem z 2 na 3 sierpnia i przeznaczyc na pobyt około 5500 zł(bez kosztów podróży). Czy to jest realne jedząc obiady w knajpkach i nie żałując dzieciom na lody, a sobie na piwo? I oczywiście jakieś wycieczki do pobliskich atrakcji.
Pozdrawiam
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.07.2007 21:38

no to już nie masz dylematu. Pakuj walizy i do CRO. Tylko czy Pag to trafny wybór?
Proponuje Primosten lub Makarską Rivierę - to pare km dalej a otoczenie 100% ciekawsze.
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 30.07.2007 21:46

Ryszard_K napisał(a):no to już nie masz dylematu. Pakuj walizy i do CRO. Tylko czy Pag to trafny wybór?
Proponuje Primosten lub Makarską Rivierę - to pare km dalej a otoczenie 100% ciekawsze.

popieram przedmówcę,wal smiało do cro a nie będziesz żałował.
sekou
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekou » 30.07.2007 22:43

Pag też ma swój klimat i urok. Warto przekonać się samemu.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 30.07.2007 23:43

krof napisał(a):...dodam, że chcę wyruszyć nad ranem z 2 na 3 sierpnia i przeznaczyc na pobyt około 5500 zł(bez kosztów podróży). Czy to jest realne jedząc obiady w knajpkach i nie żałując dzieciom na lody, a sobie na piwo? I oczywiście jakieś wycieczki do pobliskich atrakcji.
Pozdrawiam

Mając tyle pieniędzy ile masz możesz śmiało jechać. Jeżeli jeszcze nie pojedziesz do drogiej miejscowości a takie na Pagu są np Novalija to wszystko zalezy od tego ile wydacie na jedzienie. Ja bym zabral trochę jedzienia, glównie konserwy mięsne, żeby przynajmniej nie kupować żarcia na śniadanie a i moze niektóre kolacje zjeśc w domu to ta ilosc kasy wystarczy nie na 11 a na 14 albo i więcej dni pobytu. Zakładając że teraz złotówka stoi naprawdę dobrze to można by zaryzykowac tańszy apartament i nawet 3 tygodnie urlopu.

Ważne jest też jakie atrakcje będziecie chcieli zaliczyć. Blisko Pagu jest Paklenica a to dla waszej rodziny wydatek ok 100plz za bilety, rejs na kornaty to 300-400plz itd.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 31.07.2007 00:24

krof napisał(a):(...)POLSKIE MORZE ZWARIOWALO, za domek na 4 osoby chcą dobrze ponad 300 zł/dobę, a kwatera to wydatek 190 zł/dobę za jeden pokój.MASAKRA! (...)
Być moze to są dobzre wyposarzone domki i kwatery nad naszym morzem :lol: tzn. mają szafę a w niej zimowe kurtki i buty, grube swetry, kalesony, wełniane skarpety, czapki i szaliki a na wszelki wypadek nawet kostiumy kompielowe oraz karzdy z domków ma ogrzewanie całoroczne :lol: :lol: :lol: ja byłem w Łebie ostatnio w majowy weekend akurat było bardzo zimno, przemarzłem jak nigdy. W cenach tez zdązyłem sie zorientować i "dostałem alergii" na nasze morze. Nawet sie nei zastanawiaj tylko przestudiuj interesujace cie tematy na tym forum trasy, przepisy etc. i ruszaj w droge. a tyle kasy ile Ty chcesz przeznaczyc na wakacje to byc może jeszcze ci zostanie.
krof
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krof » 31.07.2007 18:40

Dziękuję wszystkim za rady:) Dzięki nim oraz mając na uwadze ceny i przecudną pogodę nad Bałtykiem zdecydowałem się i ruszam jutro w nocy do CRO...żadnych kurtek, butów, grubych swetrów itp:) A może jeszcze ktos mógłby mi poradzić jakiś przewodnik i czy mapę (mam na myśli atrakcje) kupić u nas czy lepiej na miejscu?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 31.07.2007 23:45

Jeden sweter bym dla kazdego wziął. Albo polar. Jednak pogoda moze się załamać wszędzie
Mapę i przewodnik kup w Polsce. Jedną mapę na tereny dojazdowe, może być atlas europy samochodowy. Do Chorwacji mapa najlepiej dośc dokładna. Polecam nawet taką 1:300 000 Wybrzeże dalmatyńskie
Jest też atlas o tej samej skali ze Słowenią Chorwacją i Bośnią
Jest też atlas 1:160 000,

O przewodnikach i mapach jest tu:
forum/viewtopic.php?t=3740&highlight=mapa+dalmaty+skie

Ogólnie polecam przewodnik Nelles (jednotomowy), praktycznie nie do dostania.
Nie lubię Pascala w żadnej wersji.
Może być ten z Wyborczej "podróżem marzeń", przynajmniej jest ładny. Podobnie Wiedzy i Zycia do dostania w Empikach

Na miejscu ciężko znaleźć wydawnictwa po polsku. No i ceny dla turystów
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 01.08.2007 03:40

właśnie też słyszałem o cenach nad polskim morzem 70 zł na osobę i sobie myślę, że może w Cro już ceny 20-25 euro za pokój dla 2 osób z zeszłego roku już też się skończyły :( (ale Cro w UE nie jest więc może wsio OK :)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 01.08.2007 07:33

Krof nie ma się nad czym zastanawiać. My w zeszłym roku (w czerwcu) wydaliśmy na rodzinę 2+2 ok. 7000 zł w tym koszt paliwa (a do Cro-Makarska mamy 1800 km), jedzenia z Polski i w Chorwacji, prezentów, no wszystkiego.
Mieszkam 5 km od Zatoki Gdańskiej, w tej chwili jest 10C. W tym sezonie byliśmy 4 razy na plaży, a jesteśmy maniakami plażowania. No i to tyle w tym temacie.
Brooklyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brooklyn » 01.08.2007 08:42

krof napisał(a):A może jeszcze ktos mógłby mi poradzić jakiś przewodnik i czy mapę (mam na myśli atrakcje) kupić u nas czy lepiej na miejscu?

Tam to raczej nie kupisz, chyba że po Chorwacku. Ja polecam przewodnik PASCALA, Chorwacja i Czarnogóra, wszystko aktualne, nawet ceny na promy, ceny parkingów w miastach i ceny biletów do atrakcji tutystycznych aktualne i w pełni się zgadzają. I co najważniesze są plany wszystkich miast, które warto zobaczyć z zaznaczonymi parkingami.
Kir napisał(a):Może być ten z Wyborczej "podróżem marzeń", przynajmniej jest ładny

No właśnie, on jest TYLKO ładny, poza tym nieprzydatny.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone